Tilanne vaatii viiniä – juomasuositukset eri tarkoituksiin

Mikä on paras viini jatkoille? Mikä toimii parhaiten treffeillä? Mitä siemailet, kun vituttaa? City maistoi lipitysviinit eri tarkoituksiin.

Etkoiluun

Santa Ana Chenin Blanc

  • 8,98 e
  • Argentiina
  • Chenin blanc
  • Viini täynnä elämän tuoreutta. Nuorekkuutta, joka puhkuu vireässä hapokkuudessaan tuoretta parsaa ynnä trooppista hedelmää. Juuri hapokkuutensa ansiosta se maistuu täysin kuivalta, vaikka jäännössokeria löytyy hieman. Energiaa pitkän illan alkuun!

Beaujolais-Villlages Cuvée 3 Fleurs

  • 9,99 e
  • Ranska
  • Gamay
  • Tuottaja Georges Duboeuf tunnetaan miehenä, joka toi beaujolais’n maailmankartalle Nouveau-viinillään. Mutta beaujolais on kuulaassa kirsikkaisuudessaan paljon muutakin, kuten tämä pullote osoittaa. Nauti jäähdytettynä valkoviinin tapaan, ja tarmoa löytyy vaikka mihin.

Jatkoille

Tarapacá Santa Cecilia Chardonnay

  • 6,58 e
  • Chile
  • Chardonnay
  • Hei, mulla on himassa yksi chardonnay! Sinne! Huonomminkin voisi käydä kuin tämän Chilen keskilaaksolaisen kanssa. Sitä siemailee selvänäkin melkein ilokseen. Parhaimmillaan kuitenkin illan päätteeksi, jolloin viinin lievä makeus tuskin häiritsee. Pyöristää vain suuta.

Hardys BIN 343 Cabernet Shiraz

  • 6,79 e
  • Australia
  • Cabernet sauvigon, shiraz, 
  • ruby cabernet
  • Aussien punaviinit ovat aina tuhteja, seurueen viinintuntija väittää. Oikeassa hän on tällä kertaa vain prossien suhteen (14 %). Salaisuus piilee reseptin kolmannessa rypälelajikkeessa, työhevonen ruby cabernet’ssa. Sokeria on sen verran, että se maistuu juomasekoitusten jälkeenkin.

Lahjaksi

Hope Hunter Valley Semillon

  • 11,33 e
  • Australia
  • Semillon
  • Jos tiedät lahjan saajan viinimaun, noudata sitä. Jollet tiedä, tällä et voi mokata. Valkkari ei pane pahakseen kymmenenkään vuoden lisäkypsytystä mutta on lempeässä kukkaisuudessaan nautinnollinen jo nyt. Semillon oli Hunterin laakson salainen ase Sydneyn pohjoispuolella ennen chardonnay-buumia – ja on sitä edelleen. Kellariin tai pöytään.

Terre di Ginestra Nero d’Avola

  • 9,90 e
  • Italia
  • Nero d’Avola
  • Modernin sisilialaisen viininteon ensimmäisiä näyttöjä, tuttu parinkymmenen vuoden takaa. Kypsä hedelmäisyys tuo mieleen ranskalaisen ylpeyden, pinot noir -rypälelajikkeen. Erinomaisen viettelevä viini puhkuu kirsikkaa ja elämäntiedon vastustamatonta kypsyyttä. Kuten lahjan saaja.

Opiskelijabileisiin

Pasos de la Capula Syrah

  • 7,74 e
  • Espanja
  • Syrah
  • Keski-Espanjan massiivisen tuotannon La Mancha tunnetaan lähinnä bulkkiviineistään, mutta uudet tuulet puhaltavat sielläkin. Terästankeissa on saatu aikaan vegetaalinen punkku, jossa riittää potkua yli tulevakin viikonlopun. Vaikka varastoinnin pulmia tuskin on luvassa.

Calamar Verdejo

  • 9,48 e
  • Espanja
  • Verdejo
  • Kun haluat opiskelijabileisiin laatua tai kilju kyllästyttää, kokeile välillä hyvää viiniä. Ruedan alue tulee valkkareillaan niin, että heikkopäisempää huimaa. Hyvät hapot takaavat viinin raikkauden, tuoksu nostaa esiin tuoreet kasvikset ja maku melonit ynnä muut kypsät hedelmät. Löytö, jota kaverisi eivät vielä ole plokanneet.

Dokailuun

Mía

  • 8,29 e
  • Espanja
  • Viini edustaa parhaiten cavoistaan tunnetun Freixenet’n nuorille kuluttajille tähdättyä linjaa. Ehkä hieman yllättäen myös espanjalaiset tykkäävät puolimakeasta valkkarista! Oiva moderni pippaloviini, jota ei kannata maistella pikkusormi pystyssä.

Montalto Syrah

  • 9,48 e (1 l.)
  • Italia
  • Syrah
  • Miksi ostaa vähemmän, kun samaan hintaan saa litran flindan? Montalto edustaa sisilialaista viinintekoa moderneimmillaan ja kansainvälisimmillään. Muista saman viinin valkoinen versio, luomurypäleistä tehty Pinot Grigio.

Sydänsuruun

Yalumba Y Series Barossa Riesling

  • 9,99 e
  • Australia
  • Riesling
  • Barossan laakson ylpeyden aromissa aistii rieslingiltä toivottavaa – aivan – petrolia. Sulava viini ei peittele hedelmäistä hapokkuuttaan. Yalumba on Australian vanhin perheomisteinen viinitalo, joka on toiminut vuodesta 1849. Kyllä murheet näin hienostuneessa seurassa haihtuvat kuin pilvet vain.

Ankerman The Foothold Shiraz

  • 8,50 e
  • Etelä-Afrikka
  • Shiraz
  • Tässä sulava shiraz ilman rypälelajikkeeseen yleensä yhdistettävää tammitynnyrien tuomaa sikarimaisuutta. Ankermanin vaan versio ei ole tammea nähnytkään vaan tarjoaa sen sijaan helppoa juotavaa. Juuri sellaista kuin sydänsurussa tarvitsee.

Vitutukseen

Montepasso Rosso Conero

  • 8,46 e
  • Italia
  • Montepulciano, sangiovese
  • Tämä marchelainen punkku poistaa takuuvarmasti syysmasennuksen. Väri on runsas ja nuorekkaan punainen, kaunis tuoksu hehkuu mustaherukkaa ja maku kypsää hedelmää. Pala Etelä-Amerikkaa keskellä Italiaa. Kyllä syksy tässä kyydissä jää taka-alallle.

Quinta del Moral

  • 9,48 e
  • Espanja
  • Godello
  • Bierzon viinialue Pohjois-Espanjan länsikärjessä tunnetaan parhaiten sulavista punkuistaan, mutta kyllä tuore valkkarikin heiltä luonnistuu. Godello on ainakin rypälelajikkeena jotain muuta: mustaherukkaisuutta, makeaa hedelmää ja hapokkuutta hehkuva. Vähän niin kuin vitutus.

Treffeille

Yali Natural Reserva Gewürtztraminer

  • 8,49 e
  • Chile
  • Gewürztraminer
  • Alsacen aromaattinen rypäleylpeys edustaa vain murto-osaa Chilen tuotannosta mutta tekee sen tässä viinissä erittäin laadukkaasti. Tuore viini hehkuu kukkakaupan tavoin kuin puska, jonka deittisi toivoisi saavansa. Mutta hän ilahtuu tästä enemmän.

Agathon Limnio Cabernet Sauvignon

  • 11,89 e
  • Kreikka
  • Limnio, cabernet sauvignon
  • Luomulöytö Pohjois-Kreikasta synnyttää puheenaiheita. Limnio on kreikkalainen rypälelajike. Ajatukset viini vie aromin miellyttävässä kasvikunnassa Pohjois-Italiaan, sulava maku on erittäin lihaisa. Ei ehkä vegaanin valinta, mutta perheyhtiön tuottama.

Paras viini sangriaan

Don Hugo Tempranillo

  • 6,29 e
  • Espanja
  • Tempranillo
  • Valmista sangriaa löytyy toki, mutta hauskempaa on vääntää juhlajuoma itse. Seurueen koosta riippuu, kuinka monta pulloa edullista espanjalaista punkkua tarvitaan. Sitten vain hedelmiä hakkaamaan, sokeritilanne tsekkaamaan ja Spritea joukkoon lisäämään!

Paras viini kalimoxtoon

Don Opas

  • 5,99 e
  • Espanja
  • Tempranillo
  • Espanjassa kalimoxtoa tehdään nykyisin lähes mihin tahansa punaiseen alkoholiin. Erityisen hyvin tähän cola-pohjaiseen drinkkiin sopii Don Opas, jota muutamat meistä raahasivat Espanjan-reissuiltaan parikymmentä annumia sitten. Sukulaisjuoma cuba libre tehdään vaaleasta rommista ja colasta.

Juttu on julkaistu City-lehden ravintolanumerossa lokakuussa 2012.

1 kommentti

taso

9.10.2012 09:53

No eihän sitä beaujolais nouveauta erkkikään lämpimänä juo, on se sen verran kuraa (ja viimeistään ulostullessaan ihan kirjaimellisestikin). Hyi suatana.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi