Uusi drinkkietiketti

Alkoholin nauttiminen on oma taiteenlajinsa.

Miehen/naisen kanssa

Jos mies tarjoaa, onko epäkorrektia ottaa paikan kalleinta juomaa?

Ei tietenkään, muttei se tarpeellistakaan ole. Kallein juoma on harvoin sopivinta. Siinä, mitä tilaa, tulee olla juju.

Kallein drinkki, jonka voi tilata?

Kir Royale, siinä on Créme de cassis -mustaherukkalikööriä ja kuivaa samppanjaa. Alunperin drinkin nimi oli Kir ja siihen käytettiin kuivaa valkoviiniä. Vasta samppanjan myötä se sai nimen Kir Royale.

Voiko nainen tarjota miehelle baarissa drinkin?

Minulle on tarjottu, enkä ole pannut pahakseni.

Sopiva punaviini treffeille?

Primitivo ei ole liian ärjy tai parkkihappoinen. Se on helppo, edullinen ja täyteläinen. Ja siinä on kiva etiketti.

Sopiva valkoviini treffeille?

Laforet. Se on tyylikäs ja maistuu sopivalta. Se on arvostetulta ja perinteiseltä viinitilalta Burgundista. Tila henkii viiniin hieman lisäarvoa. Eikä ole liian kallis: alle 60 markkaa.

Jos mies ja nainen menevät baariin, pitääkö miehen tarjota?

Ei. Jos mies kutsuu, mies maksaa. Haluan vastavuoroisesti tarjota.

Koska pitää tarjota uutta drinkkiä seuralaiselle?

Kun vanha alkaa olla lopussa.

Jos mies tarjoaa, pitääkö juoma juoda sen kanssa?

Korrektia on juoda sen kanssa, muttei se mihinkään velvoita. Etenkin jos tarjoaja on ventovieras.

Hyvät tavat kaunistavat

Voiko mustaa ryssää sanoa mustaksi ryssäksi vai pitäkö sitä kutsua poliittisesti korrektisti mustaksi venäläiseksi?

Ryssäksi, koska se menettää merkityksensä jos sitä kutsutaan venäläiseksi.

Saako sangriasta/boolista noukkia hedelmäpalat?

Se on sama kuin noukkisi hernekeitosta lihapalat. Yhtä tuhmaa ja valitettavan tavanomaista.

Miten viinilasia pidetään, jalasta vai lasista?

Viinifriikit pitävät laatasta. Muuten suosittelen pitämään jalasta. Jos pitää pesästä kiinni, lasi alkaa nopeasti muistuttaa Natusan-mainosta. Lasista täytetään kolmasosa. Näin tuoksut jäävät lasin pesään.

Entä samppanjalasia?

Jalasta. Samppanjalasin voi täyttää täydemmäksi kuin viinilasin. Mutta lasin tulee olla kapea ja korkea, jotteivät kuplat karkaa.

Kuinka paljon lasia kallistetaan. Saako nenä mennä lasiin?

Siitä vaan ja yleensä meneekin.

Jos on cocktail-paloja liinalla ja juoma, miten niitä pidetään?

Otat vain yhden palan kerrallaan.

Pitääkö shotti juoda kerralla?

Ilman muuta. Sen nimihän on shotti. Ei pistoolikaan laukea montaa kertaa peräkkäin.

Onko tökeröä tilata kaljaa ja drinkki?

On. Poikkeuksena ehkä Jägermeister. Nykyään ravintola-alan ammattilaiset tilaavat usein kaljan ja drinkin.

Onko tökeröä tilata viini ja drinkki?

On. Ei pidä ahnehtia liikaa.

Miten viskilasista pidetään kiinni?

Siitä pidetään koko kämmenellä, ja lasi lämmitetään kädellä. Jos konjakin lämmittää tulella, aromit katoavat. Sama pätee calvadosiin.

Voiko calvadosta, konjakkia tai viskiä juoda enemmän kuin yhden lasin?

Voi, kukin halujensa mukaan. Ne ovat nautintoaineita.

Miten pitää toimia, jos kaataa vieraan ihmisen päälle drinkin?

Kysy miten voit asian korvata, uhri päättäköön. Jos ihminen on kiinnostava, vaihtakaa yhteystietoja.

Sopiiko mikään juoma kaiken ruoan kanssa ja minkä tahansa seuran kanssa?

Sopii, samppanja.

Tyylikäs alkoholiton drinkki?

Kannattaa luottaa baarimestariin. Alkoholittomia cocktaileja ovat muun muassa Virgin Mary, Roy Rogers, Shirley Temple ja Pussyfoot Cocktail.

Minkä juoman kanssa pitää tilata vesilasi?

Väkevien eli konjakin, viskin, katkerojen. Usein myös viinin kanssa tarjotaan vettä. Vesilasi otetaan janon vuoksi; väkevää ei voi juoda janoon. Suositeltavaa erityisesti ihmisille, jotka eivät ole tottuneet väkeviin.

Miten kellonaika rajoittaa alkoholin nauttimista?

Samppanjaa voi juoda 24 tuntia vuorokaudessa. Väkeviä vasta lounaan jälkeen.

Vinkeät vinkit

Mitkä juomat piristävät?

Kuplivat, kuivat ja kylmät juomat, kuiva siideri, kevyet valkoviinit, kuohuviinit tai samppanja. Katkerot rauhoittavat vatsan.

Miten estää, että punaviinistä tulee rumat hampaat?

Juo valkoviiniä perään. Sama ohje pätee punaviinitahraan; valkoviinillä sen saa pois.

Tekeekö mikään alkoholi kauniiksi?

Punaviini kaunistaa. Uusimpien tutkimusten punaiset rypäleet kaunistavat sisäisesti ja ulkoisesti. Niissä on antioksidantteja, jotka estävät hapettumista ja ihon rypistymistä. Tosin kännissä harva on kaunis.

Onko olemassa huonoja samppanjoita?

Varmasti. Fleur d´Europe, ei ole suosikki.

Entä hyviä kuohuviinejä?

Cavoissa hinta-laatusuhde on usein erinomainen. Niissä on paahteisuutta. Hyvä kuohuviini on myös La pieve pinot Chardonnay. Siinä on hienostunut, puhtaan hedelmäinen maku ja paljon melko pieniä poreita niin kuin samppanjoissa. Kuohuviineissähän on yleensä vähän ja suuria poreita. La pieve ei ole tunkkainen, kuten moni halpa kuohuviini. Pullo maksaa vain 45 markkaa.

Sanasto

Akvaviitti = elämän vesi, kuminalla maustettu ruokaryyppyviina. Useimmiten Skandinaviassa valmistettu.
Armanjakki = Armagnacin alueen viineistä tislattu ja kypsytetty alkoholi, jota nautitaan konjakin tapaan.
Arrakki = sokeriruokomelassista tehty jaavalainen viina.
Bénédictine D.O.M. = ranskalainen yrttilikööri.
Brandy = kypsytettyjen viinitisleiden yleisnimitys.
Calvados = ranskalainen omenaviina. Juodaan ruokaryyppynä.
Cava = espanjalainen kuohuviini, joka on valmistettu pullokäymismenetelmällä.
Extra-konjakki = sekoituksen nuorin tislee on kuusi vuotta. Etiketissä lukee esimerkiksi Napoleon tai Vieille réserve.
Fine Champagne = konjakki, joka on parhaiden konjakkien, Champagnen, alueelta.
Genever = katajanmarjalla maustetut ruokaryyppyviinat.
Gin = värittömästi voimakkaasti maustetut viinat, joiden päämauste on katajanmarja. Käytetään juomasekoituksissa, muun muassa Dry Martini, Gin Tonic, Tom Collins.
Grappa = italialainen viinirypäleistä valmistettu viina, ranskaksi Marc.
Konjakki = Lounaisranskalaisista viineistä kahteen kertaan tislattu alkoholijuoma, joka varastoidaan tammitynnyrissä.
Marc = Ranskalaisten vastine grapalle.
Marsala = sisilialainen väkevä viini.
Montilla = espanjalainen sherryvastine.
Ouzo = kreikkalainen anisviina.
Pastis, Pernod = ranskalainen anisviina.
Pisco = muskatelliviinistä tislattu perulais-bolivialainen viina.
Raki = turkkilainen anisviina.
Retsina = pihkanmakuinen kreikkalainen viini.
Rosee = viini, johon jätetään käymisvaiheen alussa punaisten rypäleiden kuoret käymisastiaan.
Sake = japanilainen riisiviina.
Sangria = espanjalainen punaviiniin tehty booli, jossa on kivennäisvettä, appelsiiniviipaleita, sitruunaa ja sherrya.
Sherry = väkevä viini, joka on kotoisin Espanjan Jerez de la Fronterasta.
Tequila = meksikolainen agaavemehusta tislattu alkoholijuoma.
Vermutti = väkevöity yrttimaustettu viini. Valmistetaan pääasiassa Italiassa ja Ranskassa.
Viski = Viljasta tislattu ja puuastioissa kypsytetty alkoholi. Useimmiten viski on sekoiteviski.
Vodka = Tislattu maustamaton viina, jota käytetään juomasekoituksissa ja ruokaryyppy.
VSOP-konjakki = sekoituksen nuorin tislee on neljä ja puoli vuotta.

2 kommenttia

jossuliini87

27.9.2005 10:35

minkä ruoan kanssa kuohuviini sopii? pääruoka ja jälkiruoka?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Utelias kysyjä

1.1.2017 02:05

Onko kaikki tiedot yhtä pahasti päin vittua kuin tuo VSOP:tä koskeva...?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi