Helsingissä, Turussa, Tampereella ja Kuopiossa tarjoillaan samanaikaisesti tuhansia ilmaisia lounaita, jotka on valmistettu kaupan ja tuottajien ylijäämäkasviksista. Lounaan valmistavat ja tarjoilevat kokki- ja restonomiopiskelijat. Saa syödä! -niminen tempaus tarjoaa noin 6000 ilmaista lounasta torstaina 10. syyskuuta.
Ruokaa päätyy pelkästään kotitalouksissa roskiin noin 500 miljoonan euron arvosta vuosittain ja turhaan tuotettu ruoka kuormittaa myös ympäristöä. Ruoka ansaitsee tulla syödyksi!
Saa syödä! -tapahtuman tavoite on kutsua kaupunkilaiset syömään rennosti yhdessä ja viettämään hävikitöntä päivää. Ilmainen lounas on osa Kuluttajaliiton Hävikkiviikkoa, jonka tarkoitus on lisätä ruoan arvostusta ja kampanjoida ruoan hävikin vähentämiseksi. Ruokahävikillä tarkoitetaan ruokaa, joka on alun perin syömäkelpoista, mutta joka syystä tai toisesta päätyy roskiin tai biojätteeksi.
Koko ravitsemusalan (kotitaloudet, teollisuus, kauppa ja ravitsemispalvelut) yhteenlaskettu ruokahävikki on noin 335-460 miljoonaa kiloa vuodessa. Tämä on noin 10-15 prosenttia kulutetusta ruoasta (lähde: MTT).
Hävikkiviikkoa vietetään tänä vuonna kolmatta kertaa, 7.-13. syyskuuta.
Saa syödä! -lounastarjoilu 10. syyskuuta alkaa seuraavan aikataulun mukaisesti:
Helsinki, Narinkkatori, klo 10.30
Turku, Kauppatori, klo 11.00
Tampere, Keskustori, klo 11.00
Kuopio, KallaMarinan kesämakasiini, vierasvenesatama (Tulliportinkatu 1) klo 11.00
Lounasta on tarjolla niin pitkään kuin annoksia riittää.