Miksi lähdit Pride-kummiksi?
“Koska tasa-arvoasiat ovat minulle tärkeitä. En voi käsittää, että ihmisiä syrjitään seksuaalisen suuntautumisen tai sukupuolen perusteella.”
Millainen merkitys Pride-viikolla on mielestäsi seksuaalisen ja sukupuolten välisen tasa-arvon edistämisessä?
“Pride tekee tärkeää työtä muistuttaessaan vuosittain siitä, että me kaikki ihmiset olemme erilaisia, mutta silti samanarvoisia.“
Keskustelu aiheen ympärillä on käynyt kuumana, kuinka tärkeä ihmisoikeuskysymys seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen asema on?
“Erittäin tärkeä.”
Tulisiko homoilla olla lain edessä samat oikeudet kuin heteroillakin?
“Tietysti.”
Millä mielin otit vastaan tämän aamuisen päätöksen tasa-arvoisen avioliittolakialoitteen hylkäämisestä?
“Olin järkyttynyt. Varsinkin siitä, miten lakiasiavaliokunnan jäsenet priorisoivat asioita. Luulisi tämän olevan tärkeä asia, mutta ehkä ei sitten ole. Muistaakseni Kokoomus markkinoi itseään vaalien yhteydessä nimenomaan liberaalina puolueena? Entäs sitten Mikael Junger? Hän myöhästyi.
Lakialoite olisi mennyt läpi, jos kaikki demarit olisivat tulleet paikalle, ja kokoomuslaisista kaksi neljästä olisi äänestänyt lain puolesta. Nyt vain yksi äänesti.”
Uskotteko, että laki tulee jossain vaiheessa menemään läpi?
“Vuorenvarmasti. Kunhan nyt ensin tietyt henkilöt löytävät savupirtin uloskäynnin. Onhan se omituista, että Suomea pidetään ja markkinoidaan modernina edelläkävijämaana, mutta tasa-arvokysymyksissä elämme kampakeraamista aikakautta.”
Oletko omassa elämässäsi tai lähipiirissäsi törmännyt ennakkoluuloihin seksuaalivähemmistöjä kohtaan?
“Totta kai. Erittäin suvaitsevaisten vanhempien suvaitsevaisuus loppuu usein siihen, kun oma lapsi kertoo homoseksuaalisuudestaan. Sateenkaariperheet ovat tuntematon ja kaukainen asia vielä monelle, koska niitä on niin vähän.”
Miten tällaisiin ennakkoluuloihin tulee reagoida?
“Ihmisiä pelottaa asiat, jotka ovat heille vieraita. Pelkoa ja omia epämääräisiä tunteita ilmaistaan usein vihalla. Tärkeintä on, että asioista puhutaan. Myös vaikeista asioista. On tärkeää, että kaikenlaiset ihmiset saavat puhua ja tulevat kuulluksi ja että kaikenlaiset ihmiset näkyvät, kuuluvat ja myös keskustelevat keskenään.
Tulee myös muistaa, että ylimielisyys ei vie asioita eteenpäin, päinvastoin.
Ei siitä ole niin kauaa, kun homoseksuaalisuus oli Suomessa vielä rikosnimike. Siksei voida myöskään olettaa, että Perähikiän Pertti suhtautuu mutkattomasti muihin kuin heteronormatiivisiin asioihin, jos Pertin lähipiiristä ei löydy muita kuin perus heteroperheitä.
Ja juuri siksi myös yhteiskunnalla ja päättäjillä on suuri vastuu. Niin kauan, kun joku ei ole laillista, on se myös monen mielestä väärin ja sairasta.
Kallooni ei mahdu, miten ihmeessä tasa-arvoinen elämä ja ihmisoikeudet voivat olla kenenkään mielestä väärin ja sairasta?”
12 kommenttia
Maria-Liisa
26.6.2014 22:10
"Kunhan nyt ensin tietyt henkilöt löytävät savupirtin uloskäynnin."
"Siksei voida myöskään olettaa, että Perähikiän Pertti suhtautuu mutkattomasti muihin kuin heteronormatiivisiin asioihin, jos Pertin lähipiiristä ei löydy muita kuin perus heteroperheitä."
"Tulee myös muistaa, että ylimielisyys ei vie asioita eteenpäin, päinvastoin."
Voisiko Maria noudattaa omaa neuvoaan? Näköjään ei.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Faktat
27.6.2014 00:02
Eikö tuo nyt olla aika selvä viittaus perusjurtteihin, jotka pelkäävät kaikkea erilaista. Minusta tuossa ei ollut mitään ylimielistä. Vain katsaus tähän katajaiseen kansaan.
Maria-Liisa
27.6.2014 11:02
Faktat-nimimerkille: Minusta tuossa ei ollut mitään muuta kuin ylimielisyyttä.
jotoskalle
30.6.2014 10:53
Tuntuu vaan useimmiten olevan, että juuri nuo perähikiäläiset Pertit suhtautuvat maailman monimuotisuuteen kaikkein mutkattomimmin ja suvaitsevaisimmin, Kenties pienellä mielenkiinnolla, mutta sama mielenkiintoisuutensa on kaikessa vastaantulevassa. Sitävastoin Helsinkiläiset muka suvaitsevaiset tuntuvat suhtautuvan vähän kaikkeen kiihkeän asenteellisesti ja omasta mielenkiinnostaan ja asenteistaan poikkeavat julmasti tuomiten. Huvittavaa sinänsä, että tuo neutraali parisuhteen rekisteröinti ei tunnu kenellekään kelpaavan, vaan kaikki haluavat oikeuden tuohon joidenkin uskontokuntien käyttämään avioliitto -nimikkeeseen. Itsekin elänrekisteröidyssä parisuhteessa, mutta koska toinen puolisko on vastakkaista sukupuolta, kutsutaan liittoamme usein virheellisesti avioliitoksi, vaikka romanttisen rakkauden tai kirkon tai uskonnon kanssa sillä ei ole mitään tekemistä.
Ja mitä siihen keraamiseen kauteen tulee, niin suvaitsisi tutustua esim. saksalaiseen tai ranskalaiseen tapaan pitää kaupat ja museot ym. julkiset laitokset suljettuina sunnuntaisin ja maanantaisin, koska on kuulemma jokin pyhäpäivä, tai sapatti tai jokin sellainen perin alkukantainen tapa tai säännös... Kyllähän kaupan kuuluu olla auki 24h/7!! Saatana!
pää kii marialiisa
27.6.2014 00:23
Niin metsä vastaa kuin sinne huudetaan. Nämä "Perähikiän Perttit" mihin Maria viittaa ovat sen verran epäinhimmillistäviä ja törkeitä kommentteja latonut kanssaihmisistään asiaan liittyen jo aikojen alusta, että eiköhän ole jo pikkuhiljaa aika sano näille Hermanneille, että "turpa kiinni, teitä ei tässä yhteiskunnassa enää jakseta katella"
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Maria-Liisa
27.6.2014 20:06
Sananvapaus kuuluu kaikille - myös niille joiden mielipiteet eivät osu yksiin omien mielipiteiden kanssa. Sinulla ei ole oikeutta vaatia yhtään ketään pitämään suutaan kiinni: ei homoja, ei tämän lakialoitteen vastustajia, ei mongolialaisia, ei kristittyjä, ei muslimeja, ei ateisteja jne.
Jos luet tarkkaan alkuperäisen kommenttini, niin huomaat ettei siinä otettu kantaa lakialoitteeseen puolesta tai vastaan. Nostin vain esiin Marian lausuntojen ristiriitaisuuden, kun hän peräänkuuluttaa sitä että vältettäisiin ylimielisyyttä, mutta sortuu itse siihen lausunnoissaan.
Vilkaisu peiliin
27.6.2014 10:39
"Minusta tuossa ei ollut mitään ylimielistä. Vain katsaus tähän katajaiseen kansaan."
Vastaa kommenttiinSe oli ylimielistä kuten sinun kommenttisi kansasta. Ei tuosta asiasta järjestetty kansanäänestystä. Sananvapaus koskee kaikkia. Jos on eri mieltä jostain, sen voi sanoa asiallisestikin.
Vastaa kommenttiin
Alfonso R.
29.6.2014 18:43
Suomi kerran elää tasa-arvokysymyksissä "kampakeraamista kautta", niin mikä sitten on tilanne Venäjällä, Arabimaissa jne.? Miksi vertailukohtana pitää olla ne harvat maat, jossa tilanne on sukupuolivähemmistöjen kannalta tasa-arvoisempi kuin Suomessa? Samalla unohdetaan, että useimmat maailman valtiot ovat huonommassa tilanteessa tai parhaimmillaan Suomen kanssa samalla viivalla. Miten kuuluminen puolivälin ja liberaaleimman välimaastoon voi olla taka-pajuisuutta. Suunta näyttää olevan menossa ylöspäin, mistä kertovat kansalaisaloitteet sekä runsas keskustelu aiheesta.
Ärsyttää tuollainen jatkuva "Suomi on perähikiä" -tyylinen yleistäminen, joka unohtaa täysin muiden maiden tilanteen, paitsi jos ne sattuvat olemaan jossakin asiassa paremmassa tilanteessa. Tälläisten mielipiteiden laukominen lähinnä osoittaa sanojansa tiedon -ellei älyn- puutteen. Naurettavilla faktojen puutetta osoittavilla väitteillä vähemmistöjen puolustajat lähinnä haittaavat kyseistä vähemmistöä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
hömösexuelli
29.6.2014 22:34
Suomi on perähikiä niin pitkään kun täällä harjoitetaan syrjintää seksuaalisen suuntautumisen perusteella.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Tommi
30.6.2014 10:04
Maria-Liisa: "Sananvapaus kuuluu kaikille" pitää paikkansa. Se, että sinulle osoitetaan ovea (pyydetään olemaan käyttämättä sitä vapauttasi sanaa toistamiseen), ei tarkoita, että sinulla ei olisi vapautta sanoa, mitä haluat. Se, että sinulle osoitetaan ovea, tarkoittaa, että mielipiteesi on täynnä paskaa ja kanssaihmiset eivät halua kuulla sitä.
Sananvapaus on sitä, että kuka tahansa voi sanoa "mitä tahansa" ilman pelkoa vainosta. Se ei tarkoita, että kenenkään tarvitsisi kuunnella sinun paskaa mielipidettäsi. Sananvapautesi ei ole kuunteluvelvollisuus muille.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Maria-Liisa
6.7.2014 13:19
Edelleenkään en ottanut kantaa lakialoitteen sisältöön. Nyt vähän sisälukutaitoa oikeasti! Suomessa ei muuten käytetä sinä-muotoa passiivissa, jos tämä _f8_:n kommentti oli passiiviksi tarkoitettu.
Pyytää voi toki toisia olla sanomatta mielipidettään, mutta estää tai käskeä ei sivistysvaltiossa voi. Ei vaikka se mielipide poikkeaisi omasta arvomaailmasta miten paljon tahansa. Kanssaihmisiä on muuten aika paljon ja aina löytyy niitä, joista löytyy vastakaikua eri mielipiteille.
ei aivioliittoa
1.7.2014 00:04
"tasa-arvokysymyksissä elämme kampakeraamista aikakautta.”
Vastaa kommenttiinKuka tiennee mitkä olivat kampakeramisella kaudella eri sukupuolten tai samaa sukupuolta olevien keskinäiset suhteet. Ainakin kivikautta käsittelevät tutkijat pitävät todennäköisenä, että ihmiset olivat yhteisössään samanarvoisia, jopa lapset aikuisten kanssa. Ei pitäisi käyttää tällaisia kielikuvia, koska niillä synnytetään ja pidetään yllä vääriä mielikuvia ajasta, josta voisimme ottaa oppia vaikkapa tähän avioliittoasiaan. Mitä avioliittoon tulee, olen ollut siinä enkä siksi suosittele sellaista kellenkään. Se on junttilantuvan keksintö, jonka tehtävä on yhteiskuntamaloista riipuen synnyttää 1 tai 1, 7 uutta ihmistä. Käytännöllisempää on tehdä lapset ja myöntää omaksi ilman pappia tai tuomaria. Jo 10 000 euron häälaskulla pari-kome henkinen perhe ostaa melkein vuoden ruoat, maksaa vuoden asuntolainaa tai vuokraa...
Vastaa kommenttiin