Alasvalot täytyy valita käyttökohteen ja tilan mukaan mutta tällä hetkellä valoja on tarjolla valtava määrä useilta eri valmistajilta, joten valaisimen valinta voi olla vaikeaa, etenkin silloin, jos led-valoihin ei ole perehtynyt tarpeeksi. Yritän tässä tuoda esiin niitä asioita, mitä ottaa huomioon LED-alasvalon valinnassa.
Watit
Energiaa säästävät valaisimet vähentävät valaisimessa käytettävää wattimäärää ylläpitäen kuitenkin samaa valotehoa. Esimerkiksi tavallinen halogeenivalo, joka käyttää 55 wattia, voidaan korvata LED-alasvalolla, jonka teho vaihtelee 4.5 – 14 watin välillä.
Lumenet
Lumen on standardi valon määrän mittari. Valaisimien tuottamaa valoa ei voi ledien, energiansäästölamppujen sekä muiden nykyaikaisten energiatehokkaiden lamppujen vuoksi mitata enää wateissa. Watit kertovatkin nykypäivänä ainoastaan valaisimen sähkönkulutuksesta. LED-alasvalot täytyykin valita niiden lumen luvun mukaan. Esimerkiksi jos katossasi oli aiemmin 60 watin hehkulamppu, niin sinun tulee valita LED-alasvaloksi valaisin, jossa on vähintään 800 lumenia.
Valaisusäde (Beam angle)
LED-alasvalon valinnassa on tärkeä kiinnittää lumenien lisäksi myös siihen, mikä kyseisen valaisimen valaisusäde on. Valaisusäde ilmoittaa valon tulokulman valonlähteestä. Jos alasvalossa on kapea valaisusäde, kuten esimerkiksi 20 astetta, niin se sopii paremmin yksityiskohtien korostamiseen ja tunnelmavalaisuun. 120 asteen valaisusäteellä olevat LED-alasvalot levittävät valon tasaisemmin, joten ne sopivat oleskelutiloihin.
Värilämpötila – Lämmin valkoinen ja kylmä valkoinen
LED-valoissa on usein ilmoitettu värilämpötila kelvineinä. Itsekin joskus ostin väärän värilämpötilan LED-valot, kun en tiennyt, eri värilämpötilojen merkityksestä. Värilämpötila vaikuttaa huomattavasti valaistavan huoneen tunnelmaan. Kodin yleisvalaistukseen sopii lämmin tai puhtaan valkoinen valo. Sisätilojen valaistukseen kannattaakin valita pääsääntöisesti 3000 – 4000 Kelvinin LED-alasvalo. Ulkotiloissa toimii yleensä kylmä valkoinen valo. Valoa valitessa kannattaakin pitää mielessä, että mitä korkeampi kelvin-arvo on, niin sitä kylmempi ja kirkkaampi valo on kyseessä. Lisään tähän vielä asteikon, jota voit käyttää apuna LED-valoa valitessa.
2000 K – Todella lämmin, melkein keltainen valo
2700 K – Vastaa perinteistä hehkulamppua
3000 K – Lämmin valkoinen värilämpötila, sopii sisätiloihin
4000 K – Hieman kirkkaampi, sopii keittiöön, kylpyhuoneeseen ja työskentelytiloihin. (Ei välttämättä ideaali ratkaisu olohuoneeseen)
5000 K – Päivänvalo, sopii terassille tai ulkovaloksi
10 000 K – Todella kirkas ja kylmä värilämpötila. Koko pihan valaisuun esim. valonheittimessä.
Yhteenveto – Minkälaiset LED-alasvalot sinun kannattaa valita kotiin
Kun haluat kotiisi energiatehokkaat LED-alasvalot, niin valojen lumen-arvon tulee olla noin 800 lumenia, jotta se vastaa normaalia hehkulamppua, eli sitä valotehoa mihin me suomalaiset olemme tottuneet. Värilämpötilana kannattaa suosia 3000 – 4000 K lamppuja ja sisätiloihin soveltuvien LED-valaisimien valaisusäteen on hyvä olla 120 astetta.
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:28
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin