Maraton on juoksumatkojen kuningas. Se siintää monen juoksua harrastavan kunnianhimoisena tavoitteena ja siihen tarvitsee vuosien harjoittelun. Osa juoksua harrastavista ei koskaan lähde maratonia kokeilemaan, koska se on äärimmäinen ponnistus. Edes moni hyväkuntoinen ei pysty maratonia hölkkävauhtia juoksemaan. Mikäli kuitenkin päättää maratonia varten alkaa harjoitella, niin on syytä kiinnittää erityistä huomiota kenkiin. Hyvät kengät auttavat ehkäisemään vammojen syntymistä ja ne tekevät juoksemisesta mahdollisimman mukavaa.
Mitä tulee ottaa huomioon sopivia juoksukenkiä maratonille valitessa?
Kenties tärkein pointti on se, että markkinoilla ei ole valmista ratkaisua, joka sopii kaikille. Eli kärsivällisyyttä ja harrastuneisuutta vaaditaan, jotta saa tehtyä oikean hankinnan. Osittain se myös tapahtuu kokeilemalla, että mikä tuntuu hyvältä. Myöskin maasto/alusta vaikuttaa kenkien valintaan. Kengät on myös syytä vaihtaa uusiin viimeistään tuhannen kilometrin kohdalla, mutta usein raja tulee vastaan jo 600- 800 kilometrin kohdalla. Alla on koottuna muutama pontti, joita kenkiä ostamassa olevan on syytä harkita.
Käyttötarkoitus
Tässä kohtaa se on selvillä, kun ollaan etsimässä juoksukenkiä maratonille, mutta usein tarpeet ovat monelle hieman epäselvät. On nimittäin suuri ero, että etsitkö juuri aloittamallesi juoksuharrastukselle sopia kenkiä vai haastaviin pitkiin matkoihin sopivia kenkiä. Pitkiin matkoihin ja kovempaan käyttöön suunnitelluissa kengissä on tehokkaampi vaimennus.
Alusta
Etsitkö pehmeään maastoon sopivia kenkiä vaiko urheilukentällä maratonia varten harjoittelemiseen sopivia kenkiä? Usein jako tehdään polkujen ja maantien välillä, mutta urheilukentästä riippuen alusta on usein jotain siltä väliltä. Meillä Suomessa on syytä myös huomioida vuodenajat ja osassa maastojuoksukengistä onkin nastat, jotta saa pitoa myös talvella.
Aiemmat kokemukset
On hyvä miettiä edellisiä kokemuksia ja heijastella niihin. Kiristikö Niken kengät liikaa ja jalat menivät rakoille? Oliko ne Adidakset hyvät? Eli jos sinulla on ollut hyvät kengät aiemmin, niin kannattaa lähteä samankaltaisista malleista liikkeelle. Usein tarjolla on parempia versioita, joihin on helpompi tutustua, kun tietää jo hieman, että mikä itselle sopii. Kengät on myöskin helpompi tilata netistä(esim. kenkäkaupat.fi), kun tietää merkin, mallin ja koon.
Tee jalka-analyysi
Moni fysioterapeutti tekee jalka-analyyseja. Sen avulla voidaan selvittää mahdolliset virheasennot, Kun puhutaan ylipronaatiosta, niin silloin nilkka kääntyy liikaa sisäänpäin. Tällöin kengistä tulee löytyä vahva tuki ja sen tulee olla kiertojäykkä. Osalla kuitenkin on myös supinaatiota, jossa nilkka kääntyy hieman ulospäin. Silloin vaaditaan kengältä vaimennusta ja kiertolöysyyttä. Mikäli nilkan kanssa ei ole ongelmia ja asento on neutraali, niin silloin erityistukea ei tarvita.
Koko
Saattaa tuntua itsestään selvältä, mutta ei sitä kuitenkaan aina ole. Jalka turpoaa päivän mittaan, joten kenkiä ei kannata sovittaa aikaisin aamulla. Jalka turpoaa myöskin juostessa, joten kengissä on hyvä olla tarpeeksi tilaa. Nyrkkisääntönä on käytetty sitä, että varpaan eteen olisi hyvä jäädä noin sentin verran tilaa.
Älä anna ulkoisten ominaisuuksien hämätä
Kenkien väri tai hieno design ei saa olla syy ostopäätöksen tekemiseen. Tärkeintä on, että kenkä istuu hyvin ja on sopiva sekä palvelee tarkoitustaan. Ei kannata myöskään huumaantua alennusmyynneistä, koska saattaa hyvin olla, että se poistomyynnissä 60% alennuksessa oleva lähtöhinnaltaan parinsadan euron kenkäpari ei välttämättä sovikaan juuri sinulle.
Kuten sanottua, niin sopivien juoksukenkien ostamine maratonille vaatii hieman aikaa ja ponnistelua. Mutta mitä juoksuun tulee, niin aiemmin lyhyesti kirjoittelin omasta puolimaratonistani ja jutun löydät täältä.