“En ikinä ajatellut, että minusta tulisi yrittäjä”, sanoo Anni Kravi, 23.
Hänestä huomaa, että hän on sanonut saman lauseen ennenkin. Moni on ehtinyt ihmetellä, miten intohimosta kasvisruokaan tehdään työ.
“Tässä vaan kävi näin”, hän sanoo hymyillen.
Kravista nimittäin piti tulla osa suurta korporaatiota tai ainakin kiireinen konsultti, mutta kohtalo päätti toisin. Kauniit Instagram-kuvat ja kiinnostus terveelliseen ruokavalioon tekivät hänestä kasvispohjaisen ruoan asiantuntijan.
“Ruoka ja visuaalisuus ovat aina olleet lähellä sydäntäni, mutten koskaan kuvitellut tekeväni niillä bisnestä.”
Avainsana onkin bisnes. Liiketoiminta vaatii intohimoa, määrätietoisuutta, osaamista ja kovaa työtä - kaikkea sitä, mitä Kravilla on. Ja rakkaus terveelliseen kasvisruokaan.
Kravin upeat ruokakuvat keräsivät somessa niin paljon yleisöä, että ne alkoivat poikia workshop- ja valokuvaustöitä. Nykyisin kauppatieteiden maisterin työaika kuluukin numeroiden sijaan ruoanlaittoon ja reseptiikkaan. Hänen ensimmäinen ravintolansa Date + Kale avautuu joulukuussa Kampin kauppakeskuksen Kortteli-ravintolakokonaisuuteen yhdessä Richard McCormickin kanssa. McCormick löysi hänkin Kravin Instagramista.
“Date + Kale on delityyppinen ravintola, jossa voi syödä paikan päällä tai ostaa ruokaa mukaan, ja johon ei oteta pöytävarauksia”, Kravi kertoo silminnähden ylpeänä.
Ravintola tarjoilee yksinkertaista, raikasta ruokaa, jota ei uppopaisteta tai hukuteta kastikkeisiin, jotta maut ja ravintoaineet säilyisivät. Ruoka on vegaanista, mutta Kravi ei halua korostaa sitä. Etteivät lihan ystävät ja sekasyöjät säikähdä.
“Tykkään enemmän englanninkielisestä termistä plant-based. Se kertoo siitä, että ravintola on tarkoitettu kaikille - ei vain vegaaneille.”
Ajatus on järkevä. Vegaani- ja kasvissyönnin lisääntyessä lihansyöjistä on tullut ruokamaailman uusia herkkiksiä, jotka pahoittavat hiljaa mielensä, kun pekoni vaihtuu nyhtökauraan ja majoneesi hummukseen - vaikka ehkä syövätkin niitä mielellään. Siksi kasvisruokaa pitäisikin kutsua enemmän yksinkertaisesti ruoaksi. Lihattomuutta korostamatta.
Date + Kale on Kravin mielestä juuri sellainen ravintola, jota Helsingistä on puuttunut. Ravintola, jossa tarjotaan hyvää ja terveellistä kasvisruokaa, joka on kaunista. Sellaisia on New York pullollaan, ja niin ovat Lontoo, Tukholma ja Kööpenhaminakin.
“Joskus ajattelin, että se, että Suomi on jäljessä hyvien kasvisravintoloiden suhteen, johtuu lyhyistä sesongeista. Mutta jos Ruotsissa ja Tanskassa pystytään siihen, miksei täälläkin.”
Kravi uskoo ongelman piilevän siinä, että Suomessa vegaani- ja kasvisruoan ajatellaan edelleen olevan pienen porukan juttu. Siinä, missä vegaanius on naapurimaassa mainstreamia, on se täällä vielä niche.
Ja kun oikein miettii, eivätkö suurin osa hyvistä, kasvisruokaa tarjoilevista ravintoloista ole take away -tiskejä tai lounaspaikkoja? Myös katuruokakojuissa on vegaanivaihtoehtoa jos jonkinlaista. Kivat, bistrotyyppiset kasvisruokapaikat puuttuvat kartalta lähes tyystin.
Kravi on samaa mieltä. Vaikka kasvisraflat ovat lisääntyneet, ei niitä ole vielä tarpeeksi. Siitäkään huolimatta, että hänen kaltaisiaan intohimoisia kasvisfoodieita on koko ajan enemmän.
“Helsingissä on jo paljon hyvää. Mutta paljon enemmänkin voitaisiin tehdä.”
Jokaisen ravintolan ei myöskään ole tarkoitus olla vegaanirafla, kunhan valinnanvaraa on. Sekasyöjästä näyttää ehkä siltä, että ravintoloiden kasvisvaihtoehdot ovat jo riittävän monipuolisia. Lihanhimoissaan ei kuitenkaan tule välttämättä ajatelleeksi, miten vähän vaihtoehtoja vegaanilla ravintolassa on: ulkona syöminen maksaa, ja on ihan kökköä, jos mikään listalta löytyvä ei kiinnosta.
Kravin mielestä kaikkien ravintoloiden pitäisi huomioida kasvissyöjät ja vegaanit paremmin. Sekin on fiksua liiketoimintaa.
“Ei listalla tarvitse olla miljoonaa vegaanista vaihtoehtoa, vaan maininta, että ruoat voidaan valmistaa erilaisten ruokavalioiden mukaisesti.”
Millainen sitten olisi unelmien ravintolakaupunki? Jos sen saisi rakentaa alusta asti itse?
Kravi toivoo, että Suomeen tulisi enemmän farmer’s market -tyyppisiä paikkoja: toreja tai liikkeitä, joissa voisi tehdä ruokaostoksensa suoraan tuottajilta ja pysähtyä samalla kahville tai syömään. Lisäksi hänestä olisi ihanaa, että ravintolat kasvattaisivat mahdollisuuksien mukaan itse enemmän omia kasviksiaan ja yrttejään.
“Unelmien ravintolakaupungissa on kaikkea kaikille, mutta mitä eettisemmin jokainen tuote on valmistettu, sitä parempi kaikille. Siellä olisi mahdollisimman paljon luomua, eikä ihmisiä myrkytettäisi lisäaineilla. Kestävä kokonaisuus”, Kravi maalailee.
Kravista on mukavaa, että Helsinkiin avataan uusia ruokapaikkoja. Monipuolisesta ravintolatarjonnasta kumpuaa kansainvälisempi fiilis, joka ottaa kaikki ruokailijat huomioon. Voi olla, että Date + Kalekin laajenee tulevaisuudessa - mutta kaikki aikanaan.
“Bisnesihmisenä haluan, että talous on ensin kunnossa”, Kravi sanoo ja hymyilee.