Epäonnistumisen päivä muistuttaa, että mokatakin saa

Wallu Valpio, Arvi Lind, Jorma Ollila, Riku Rantala, Aki Riihilahti ja kumppanit kertovat suhteestaan epäonnistumiseen.

Wallu Valpio nimeää elämänsä sarjaksi epäonnistumisia, mutta epäonnistuminen on hänelle hyvä asia.
Wallu Valpio nimeää elämänsä sarjaksi epäonnistumisia, mutta epäonnistuminen on hänelle hyvä asia.

No niin, kaikki onnettomat tunarit ja toivottomat luuserit, hetkenne on tullut! Huomenna lauantaina vietetään nimittäin kansainvälistä Epäonnistumisen päivää. Päivän tarkoitus on luoda avointa ja hyväksyvää epäonnistumisen kulttuuria.

"Jos et ole epäonnistunut, et ole yrittänyt mitään uutta" -manifestin johdattamana Epäonnistumisen päivä muistuttaa, kuinka suomalainen kulttuuri ei ole hyväksynyt saati arvostanut epäonnistumista. Virheistä rankaiseminen ja leimatuksi tuleminen johtavat epäonnistumisten pelkoon ja riskien välttelyyn. Epäonnistuminen tulisi ymmärtää menestyksen kulmakivenä.

AaltoES:n (Aalto Entrepreneurship Society) ja Boardmanin järjestämässä tempauksessa paalutetaan epäonnistumisen merkitystä lukuisien julkisten kasvojen avulla. Mukana on muusikoita, poliitikkoja, urheilijoita ja yritysmaailman edustajia. Arvi Lindiä, Jorma Ollilaa, MIAU-bändiä, Madventuresin Riku Rantalaa, Pikku-G:tä, Aki Riihilahtea ja Nazima Razmyaria.

Kasaan mahtuu aitoja epäonnistumisia sekä kiinnostavia elämäntarinoita ja näkökulmia, kuten esimerkiksi entisellä pikajuoksijalla Manuela Boscolla, Wallu Valpiolla tai Saku Tuomisella, joka muistuttaa, että floppi on hinta siitä, että tehdään hienoja asioita.

Hieman hämmentävä maku "epäonnistumisista" kuitenkin jää. Missä on epäonnistuminen esimerkiksi silloin, kun Arvi Lind päättää jättää yliopiston kesken ja siirtyä työelämään? Kyseessä on varmasti ollut vaikea valinta, mutta ei epäonnistuminen.

Epäonnistumisen päivän tematiikkaa pyörittelee ehkä kaikista haastatelluista selkeiten Henri Vähäkainu, alias Pikku-G. Hän pitää epäonnistumisen pelkoa suomalaisten kansantautina, joka estää yrittämisen. Vertauksena hän kuvailee tilannetta suomalaisessa koululuokassa, jossa kukaan ei viittaa, jos ei tiedä aivan varmasti vastausta. Myös Rovion Peter Vesterbacka saa avattua asiaa urheilumaailman vertauksella: välillä tulee tappio, mutta silti seuraavaan peliin lähdetään taas voittamaan.

Brändiasiantuntija Lisa Sounio tulkitsee epäonnistumiset kaasuksi kiitää eteenpäin. Sounion legendaarisin epäonnistuminen on ollut hänen Brändikäs-kirjan oikoluku. Virheitä oli jäänyt Suomenennätysmäärä. (Päivän hengessä myös Sounion etunimi on kirjoitettu kahdella ii:llä tapahtuman nettisivuilla.)

Tämä on todellinen selviytymistarina. Vaikeuksista voittoon. Sounio selvisi oikolukuvaikeuksistaan ja myrskyn laannuttua hän oli entistä vahvempi ihminen.

Sounion traaginen epäonnistuminen kirjansa oikoluvussa saa kysymään, eikö Epäonnistumisen päivä olisi aidoimmillaan sitä, että osoitetaan arvostusta niille, jotka ovat tyrineet läpi elämänsä? Jääneet vailla työtä laiskuutensa takia, valinneet päihteet, menettäneet läheisensä ja asuntonsa ja olleet muutenkin väärässä lähes joka asiassa. Tässä on se aines, joka pitää yllä aitoa epäonnistumisen kulttuuria. He ovat sen alan asiantuntijoita, eivät nämä kiiltokuvamaiset julkkikset.

Riku Rantala: olin valmis heittämään handut tiskiin from Epäonnistumisen Päivä on Vimeo.

Jorma Ollila: Nokian epäonnistuminen on mahdollistanut uuden nousun from Epäonnistumisen Päivä on Vimeo.

Arvi Lind - Epäonnistumisen päivä 13.10.2012 from Epäonnistumisen Päivä on Vimeo.

Manuela Bosco - Epäonnistumisen päivä 13.10.2012 from Epäonnistumisen Päivä on Vimeo.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi