Henrik Kantola alias Dj Chantola innostui konemusiikista asuessaan Saksassa. Nykyään hänellä on oma levy-yhtiö Club 86 Recordings, joka työllistää hänet puolipäiväisesti.
Olet kuunnellut konemusiikkia 12-vuotiaasta asti. Etkö saanut vanhemmiltasi yhtään Beatles- tai Riki Sorsa -vaikutteita?
"Mulla on hämäriä muistikuvia siitä, kun istuin lapsen lattialla ja leikin legoilla. Taustalla soi Hector, Mikko Alatalo, Celine Dion tai Elton John. Osaan tuhottoman paljon sanoja ulkoa aivan randomeista biiseistä. Mieleeni ovat jääneet Maggie Reillyn Moonlight Shadow ja F.R. Davidin Words, jotka soivat äidin Corollassa C-kasetilta repeatilla. Kuuntelen yhä paljon muutakin musiikkia kuin konemusiikkia."
Voisiko vannoutunut konemuusikko julkaista poppia?
"Olen itse asiassa julkaissut pari popimpaakin biisiä levy-yhtiöni kautta. Parhaat biisit ovatkin sellaisia, joissa on vahvoja vaikutteita eri tyylilajeista."
Saako konemusiikilla yhtä paljon naisia kuin kitaraa soittamalla?
"Olen soittanut joskus pienenä kitaraa. Se jäi jostain syystä alkeisiin, joten minulla ei ole vertailupohjaa. Sitä paitsi minulla on jo tyttöystävä."
Mikä levynteon vaiheista on haastavin?
"Varmasti haastavinta on yrittää löytää aikaa muiden töiden ja sosiaalisen elämän ohella. Tavallisten ihmisten on vaikea ymmärtää, millainen prosessi kokonaisen studioalbumin tekeminen oikeasti on. Osa luulee, että konemusiikkia tehdään nappia painamalla. He eivät voisi olla enempää väärässä! Konemusiikissa pitää keskittyä tavallista enemmän sound designiin eli äänisuunnitteluun, koska valtaosa raidoista on instrumentaaleja. Toinen huomioitava seikka on inspiraatio, joka voi iskeä vaikka keskellä yötä. On taottava silloin, kun rauta on kuuma. Mikäli suunnitelmani toteutuvat, toinen kokopitkä albumini julkaistaan nyt keväällä."
Aloitit tuottajana 2003. Miten juhlit kymmenen vuoden uraasi ensi vuonna?
"Parasta olisi pitää jotkut intiimit kemut hyvien ystävien kesken. Toisaalta olisi myös mahtavaa järjestää tapahtuma, jossa soitettaisiin vaikka vain vuosina 1999–2005 tuotettua musaa ja fiilisteltäisiin vanhoja klassikoita. Konemusiikissa viisi vuotta vanha biisi voi jo olla klassikko."
Henrik Kantola, laulaja Eija Kantola ja kansanedustaja Ilkka Kantola painivat. Kuka voittaa?
"Meillä on näköjään aika surrealistinen tilanne käsillä. Tähän kuulunee vastata, että minä tietysti. Sen enempää en osaa analysoida, että miksi. Kumpikaan ei ole minulle sukua – ainakaan läheistä."