Kenneth Liukkonen on Suomen ensimmäisen homojen komeusmittelyn voittaja, Mr. Gay Finland 2010. Turkulainen oikeustieteen opiskelija on ennen voittoa ehtinyt jo opiskella valtiotieteitä, asua Berliinissä ja toimia kansanedustaja Susanna Rahkosen avustajana. Kilpailemaan Liukkonen lähti antaakseen kasvot tavalliselle homolle. Varsin hyvännäköiset kasvot tosin.
"Tarkoitukseni oli osoittaa ettei kadulla vastaantulevasta ihmismassasta voi osoittaa ketkä ovat homoja. Meitä on erilaisia. Liian usein homot esitetään syntinä tai formaattiviihteenä. On vähän paradoksaalista mennä itse viihteeseen mukaan, mutta toivon minulla olevan sen verran sanottavaa, ettei minun tarvitse myydä itseäni halvalla Seiskaan. Toistaiseksi roskalehdistöltä ei ole tullut yhtään yhteydenottoa", Liukkonen sanoo.
Miksi homoille pitää järjestää omat kisat? Eivätkö Mr. Finland kilpailut riitä?
"Olisin toki voinut osallistua niihinkin, mutta minulla ei ole kiinnostusta komeuskilpailuihin. Olen mielummin mielipide- kuin ulkonäköikoni. Tuomaristo ei hakenut mallityyppiä, sillä muuten he olisivat valinneet jonkun pidemmän. Kilpailuissa haettiin myös sisäistä komeutta ja persoonaa. Sosiaalidemokraattinen ideologiani ei salli ihmisten arvottamista ulkoisten puitteiden mukaan. Kilpailu oli hyvä kompromissi pinnan ja ihmisarvon kunnioituksen kannalta."
Turusta tuli myös kilpailun yleisönsuosikki. Tarkoittaako tämä, että Turun skene on voimissaan?
"Turku on kaupunki ja täällä asuu paljon nuoria, jotka voivat elää avoimesti. Osallistujia on varmasti rajautunut pois pieniltä paikkakunnilta. Siellä ei välttämättä voi ottaa sitä riskiä, että päätyy lehteen. Homoskene on Suomessa Helsinki-keskeistä, mutta Turussakin pärjää. Ei seksuaalisuus määritä koko ihmistä. Minäkin olen Turussa pääasiallisesti opiskelemassa, mutta en voi sanoa kärsiväni. Ei täältä tarvitse lähteä junalla vartavasten DTM:ään ihmisiä tavatakseen."
Oliko Pride-isku homoille imagovoitto?
"Ei ainakaan tietoinen. Suomelle iskut olivat suuri imagotappio. En usko, että kukaan voi juhlia tapahtunutta. On ihan luontevaa, että iskusta syntyy sympatiareaktio. Ihmisiä on liittynyt sadoittaan SETA:an kannatusta osoittaakseen. Tämä on nykypäivän aktivismia, jolla jokainen voi vaikuttaa asioihin."
Onko vienti parantunut tittelin myötä?
"Positiivisia ja mukavia yhteydenottoja tulee paljon. Tuskin ihmisillä kuitenkaan aina on taka-ajatuksia, kun he lähettävät palautetta. Näkyvyys aktivoi ihmisiä ja synnyttää tietynlaisen sopuli-efektin. Jos olisin Facebookissa, olisi viestien määrä varmasti hirvittävä. Pyrin vastaamaan kaikille viestien lähettäjille. Eilen vastailin Qruiserissa viesteihin puoli kolmeen yöllä. Kirjoitin noin 15 viestiä."