Pelon Maantiede

C.S.I. Helsinki. Rikospaikkoja 1920–1940-luvuilta

Mikonkatu 18, 1928
Mikonkatu 18, 1928

Ennen kaikki ei ollut toisin. Rikokset eivät ole 80 vuodessa muuttuneet. Pedofiilit, paloittelumurhat ja laittomat päihteet työllistävät edelleen poliisia. Helsingin kaupunginmuseo ja Rikosmuseo esittelevät ennennäkemättömässä näyttelyssä selvitettyjä rikoksia 1920–1940-luvuilta. Mene, jos uskallat.

Rikospaikka: Helsinki, 30.3.–2.9. Sederholmin talossa. Aleksanterinkatu 16–18. Avoinna: Ke–su 11–17. 4/2 e, torstaisin vp.

Aleksanterinkatu 36, 1941

Rohdosliike Rosetessa oli käynyt varkaita 3 kertaa. Omistaja palkkasi etsivät väijymään rikollisia takahuoneeseen. Aamuyöllä Rosetteen tunkeutui kolme irtolaista, Hännistä ammuttiin useasti. Kaksi tekijöistä pakeni, mutta kolmannen Varamo löi tajuttomaksi. Varamo vei loukkaantuneen toverinsa sairaalaan ja hälytti lisävoimia. Nämä joutuivat tulitaisteluun tainnoksista heränneen miehen kanssa, joka antautui haavoituttuaan.

Mannerheimintie 20, 1930

Sähkötyömies Anton, kulkukauppias Toimi, liikemies Martti ja irtolaisnainen Elsa juopottelivat matkustajakodissa. Aamuyöllä Toimi löi Antonin pampulla tajuttomaksi ja surmasi hänet useilla puukoniskuilla. Kuulusteluissa Toimi väitti, että Anton voitti häneltä korttipelissä epärehellisesti 15 000 markkaa.

Mikonkatu 18, 1928

Naimisissa oleva 34-vuotias Arthur surmasi 36-vuotiaan kauppa-apulainen Lydian ja itsensä. Jäljistä päätellen Arthur oli ampunut naista FN-pistoolillaan rintaan. Kun Lydia oli yrittänyt paeta, Arthur oli ampunut toisen, kuolettavan laukauksen tämän päähän. Lopuksi hän oli ampunut itseään ohimoon. Tutkimuksissa selvisi, että heidän välillään oli ollut rakkaussuhde, mutta Lydia oli rakastunut toiseen mieheen eikä halunnut jatkaa suhdetta väkivaltaisen Arthurin kanssa.

Hämeentie 27, 1939

Naapurit kuulivat asunnosta avunhuutoja, jotka päättyivät hiljaisuuteen. Postiluukusta sisälle katsonut talonmies näki eteisessä verisen ruumiin. Rikospoliisin murrettua oven auki ilmeni, että Veli oli surmannut pimennetyssä asunnossa puukolla kolmen kuukauden ikäisen lapsensa, vaimonsa ja anoppinsa. Lisäksi hän oli puukottanut itseään vatsaan ja katkaissut ranteensa. Mies jäi henkiin.

Töölön raitiovaunuhallit, 1929

Tehdastyömies Ivar alkoi kesken töiden syyttää viilari Sigfridiä siitä, että tämä oli kertonut työnjohtajalle hänen juopottelevan työaikana. Ivar tarttui Sigfridiä kurkusta. Puolustautuakseen Sigfrid otti taskustaan puukon ja löi sillä Ivaria neljä kertaa rintaan ja kolme kertaa päähän.

Sörnäisten rantatie, 1927

Helsinginkadun rakennustyömaalta anastettiin 33 kiloa dynamiittia ja 20 rullaa sytytyslankaa. Seuraavana päivänä räjäytettiin varastorakennus Sörnäisten rantatiellä. Lisäksi hevostallista löydettiin viisi dynamiittipanosta, joiden langat paloivat. Päivää myöhemmin sattui räjähdys Teollisuuskadun lautatarhassa. Poliisi otti kiinni tuhopoltoista aiemmin pidättämänsä 13-vuotiaan Bjarnen.

Rautatieasema, 1929

Rautatieasemalla löytyi rahtilaatikosta tarkastuksessa piano, jonka sisällä oli 140 litraa spriitä. Rahdin lähettäjä kertoi kuulusteluissa hankkineensa spriin tuntemattomilta miehiltä. Pianokotelon hän oli teettänyt kahdella tuhannella markalla puusepänverstaassa salakuljetusta varten.

Mäkelänkatu, 1929

Vuokra-autonkuljettaja Verner löydettiin päähän ammuttuna autosta. Häneltä oli viety 400 markkaa. Kolme päivää myöhemmin vuokra-autonkuljettaja Albin otti kyytiinsä miehen, joka ampui häntä niskaan ja käteen ja pakeni paikalta. Albin jäi henkiin. Autosta löytyneet hylsyt olivat samanlaisia kuin aiemmat. Samassa kuussa pidätettiin Holger varkaudesta epäiltynä. Varmistui, että Holger oli ampunut Vernerin.

Vilhovuorenkatu 6, 1943

33-vuotias sotamies Onni oli houkutellut 4-vuotiaan lapsen talon väestönsuojaan, jossa oli pahoinpidellyt tyttöä ja raiskannut tämän. Onnin sukupuolielin, kädet ja vaatteet olivat lapsen veren tahraamia. Lapsi toimitettiin tiedottomana Kirurgiseen sairaalaan, jossa hän menehtyi pään vammoihin.

Laivanvarustajankatu 8, 1929

Frans ja Arne menivät asuntoon, jossa myytiin spriitä. Heidän ja asunnossa olleen Yrjön välille syntyi erimielisyyksiä. Yrjö haki talon yläkerrasta avukseen Kaarlon. Frans löi Kaarloa niin, että tämä lensi asunnon ikkunaan. Kaarlo veti taskustaan revolverin ja ampui sillä Fransia päähän. Tapahtuneesta järkyttynyt Arne hyppäsi ulos ikkunasta. Hän mursi jalkansa ja jäi makaamaan talon pihamaalle.

Itäinen Kaivopuisto 19, 1931

Virantoimituksessa olleen Eino Heinosen tarkoituksena oli viedä pidättämänsä humalainen Sulo poliisipiirin asemalle. Kesken matkan pidätetty löi puukollaan Heinosta kaksi kertaa sydämeen. Tekonsa jälkeen Sulo antautui etsiville.

1 kommentti

Sivustaseuraaja

24.3.2009 13:01

Hurjaa ollut meno jo tuolloin. Turha päivitellä nykypäivän rötöstelyä.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi