Viimeisen viikon aikana internet on täyttynyt meemeistä ja uutisista liittyen Pokémon Go -peliin. Nintendon julkaisema mobiilipeli perustuu samoihin perusasioihin kuin kaikkien tuntema 1990-luvun ilmiö.
Alkuperäisissä 90-luvun GameBoy-peleissä päämääränä oli pyydystää kaikki fiktiiviset olennot, Pokémonit, taistella kavereiden kanssa ja tutustua pelin tarinaan. Uuden mobiilipelin virtuaaliulottuvuus tarjoaa mahdollisuuden seuraavan tason eskapismiin.
Pokémon Gossa taskuhirviöt sijaitsevat oikeasti luonnossa, ja pyydystääkseen kaikki täytyy kävellä jopa satoja kilometrejä. Harvinaisimmat Pokémonit sijaitsevat erityisillä maamerkeillä tai vaikeasti saavutettavissa paikoissa. Pokémoneja pyydystettäessä tilannetta katsotaan puhelimen kameran läpi, aivan kuin mörkö olisi oikeasti olemassa tässä todellisuudessa.
Toistaiseksi Pokémon Go on julkaistu länsimaissa vain Australiassa ja Yhdysvalloissa, mutta kansainväliset Pokémon-fanit eivät ole jaksaneet odottaa vaan ovat ladanneet pelin salamyhkäisin konstein. Tämä on kuormittanut pelin servereitä entuudestaan.
Monet pelin toimintamekanismeista ovat vielä epäselviä ja applikaatio kaatuilee usein. Pokémon-harrastaja ja kävelevä pokédex, Kuisma Ilves, kuvailee kokemusta näin: "Varsinainen pelikokemus on suhteellisen löyhä, mutta pököjen jahtaaminen on todella koukuttavaa ja jyrää rämpytystärkeysjärjestyksessä kaikkien muiden koukuttavien mobiilipelien yli. Sydämestä kouristaa aina, kun Eevee vilahtaa tutkassa mutta katoaa taas jäljettömiin."
Nintendolla on pitkä ja kunniakas ura omien konsolien rakentajana, mutta päätös tehdä mobiilipeli on ollut kannattava. Nintendon pörssikurssi on lähtenyt raketinkaltaiseen nousuun ja peli on rikkonut lasikattoja: se on ladattuna useampaan Android-puhelimeen kuin Tinder ja ohittaa pian Twitterin päivittäisten käyttäjien määrässä (Lähde).
Pelin ulkoasu on raikas ja tyylikäs, ja se selkeästi tavoittelee alkuperäisiä, kaksi-kolmekymppisiä Pokémon-faneja sekä teini-ikäisiä älypuhelimen suurkäyttäjiä. Paljon omatoimista matkustelua ja kävelyä vaativa ohjelma ei perheen pienimmille edes sovi.
Go:ssa voi toistaiseksi löytää vain alkuperäisen, ensimmäisen sukupolven Pokémoneja, mikä myös selkeästi kosiskelee nostalgiannälkäisiä nuoria aikuisia. "Peli on helposti lähestyttävä uusille pelaajille tai sellasille, jotka eivät ole käyttäneet viimeistä 20 vuotta putkeen Pokémonin hakkaamiseen", toteaa myös Ilves.
"Juonta ei toistaiseksi ole näkynyt ja sitä saattaa tulla kohta ikävä, etenkin, jos servereitä ei saada vakautettua."
Peli on ollut Yhdysvalloissa ulkona alle viikon, mutta se on jo muuttanut oikean maailman kulttuuria. Poliisilaitokset ja muut julkiset tilat ovat pyytäneet innokkaita Pokémon-kerääjiä välttämään tilojensa ruuhkauttamista, ja kaupalliset liiketilat ovat kyltein kertoneet Pokémonien olevan vain maksaville asiakkaille. Nuoret on todellakin saatu fyysisesti liikkeelle. Kävelyä tulee huomaamatta kymmeniä kilometrejä.
"On käsittämätöntä, että yhden haagalaisen lähiön leikkipuiston ympärille eksyi samaan aikaan neljä Pokémon-pelleä kahdeksalta sunnuntai-iltana, vaikka koko peliä ei ole julkaistu Suomessa", iloitsee Ilves.
"Huikeaa on myös kotipaikkakunnan pienoisnähtävyyksien löytäminen."
Tosiaan, peli käyttää hyväkseen Google Mapsiin ladattuja nähtävyyksiä, ja useat pienet patsaat ovat nyt vallattuja Pokémon-salitaisteluille. GPS-paikannusta käyttävä ohjelma on myös valtava akkusyöppö, jolloin puhelin muuttuu vain pelille omistetuksi koneeksi.
Pokémon Go on tarpeeksi helposti saatavilla oleva ja koukuttava lisätyn todellisuuden ohjelma. Ensimmäisen viikon suosio on ollut hurja, mutta miten käy jatkossa?
"Tulevaisuuden odotukset ovat yli asteikon, mutta jos pelaajia on näin hillittömästi niin jo olemassaolevasta Pokémon-taustatarinasta ja pelimekaniikoista luulisi löytyvän resursseja kaapia loputtomasti tekemistä, kunhan infrastruktuuri saadaan toimimaan", pohtii Ilves. "Jos kyseessä olis pienempi nimike, niin pelaajien hermot eivät kestäisi näin keskeneräistä julkaisuversiota viittä minuuttia pidempään."
Nintendon onneksi ihmiset janoavat Pokémoneja ja piristysruisketta todellisuuteensa. City jää mielenkiinnolla odottamaan virallista Suomen julkaisua ja värikkäiden monstereiden johtamaa vallankumousta.
3 kommenttia
ToyRimo
12.7.2016 18:39
Tämähän on vain viihteellisempi versio geokätköilystä.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Ingressiä pelannut
17.7.2016 23:54
Minun mielestä nuo nähtävyydet/patsaat yms on kyllä otettu ingress pelistä eikä google mapsista...
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Niko444
20.7.2016 18:00
Kattavat ohjeet Pokemon Go:n pelaamiseen osoitteessa http://pokemongoopas.com
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin