Rion olympialaiset lähenevät kovaa vauhtia, ja paikan päällä valmistaudutaan lähes kolme viikkoa kestävään tykitykseen maailmanluokan urheilusuorituksia, taukoamatonta kisajuhlintaa ja – seksiä? Aivan oikein. Rioon on tultu rikkomaan ennätyksiä, ja ensimmäinen niistä onkin kaupunkiin saapuville urheilijoille jaettavien kondomien määrä, joka on koko olympiahistorian suurin.
Urheilijoiden suorituksiin on Brasilian terveysministeriössä valmistauduttu varaamalla kisakylään 450 000 kondomia. Lukuun ei olla päädytty tyhjästä – edellisissä kesäolympialaisissa Lontoossa 2012 urheilijoille varatut kondomit loppuivat. Silloin kumeja oli jaossa vain kolmannes tämänkertaisesta. Nyt joka kisaajalle on varattu arviolta 42 kondomia.
Rion olympialaisten edustaja perusteli reilua lisäystä AFP-uutistoimistolle totuuden sanoin: “Eihän niitä ole ikinä tarpeeksi!”
Tänä vuonna jaettavista kondomeista osa on erityisesti naisille. Lähes puolesta miljoonasta kumista 100 000 on niin sanottuja femidomeja. Viihtymisestä huolehditaan muutenkin – kumien lisäksi jaetaan myös 175 000 pakettia liukuvoidetta. Kondomien ja femidomien jakelun tarkoitus on hillitä sukupuolitautien tartuntaa olympialaisissa. Erityisen ajankohtaiseksi huolen tekee Zika-viruksen todettu leviäminen sukupuoliteitse jopa 8 viikkoa tartunnan saamisesta. Olympialaisia edeltäneille vastoinkäymisille halutaan Riossa laittaa piste, ja hyvä niin.
Panemisen perinne
Olympialaisten kondomihistoria ulottuu aina vuoteen 1988, jolloin kondomeja jaettiin Soulin olympialaisissa vaivaiset 8 500. Kumit löysivät kuitenkin käyttäjänsä, ja legendan mukaan olympialaisten uintikilpailujen päättymistä seuraavana aamuna Iso-Britannian asuntolan kattoterassilta löytyi niin paljon käytettyjä kondomeja, että maan olympiayhdistys joutui tiedotteella kieltämään ulkona muhinoinnin.
Hormonien hyrrääminen ei tietysti ole mikään ihme. Parhaillaan Rioon kerääntyy kymmenisentuhatta elämänsä kovimmassa fyysisessä kunnossa olevaa nuorta urheilijaa, joiden rankka treenikausi on juuri päättymäisillään. Kliimaksin saavuttaminen uralla on kenties luontevaa yhdistää huippukokemuksiin petihommissa. Ja onhan seksi monia muita nautintoaineita parempi tapa päästellä paineita, burnoutista puhumattakaan.
Kiima kaataa kisaajat ja serverit
Järjestäjät oppivat hiljalleen varautumaan pikemminkin yli kuin ali. Vancouverin talviolympialaisissa 2010 meno kävi kuumana, ja media uutisoi jopa urheilijoiden poreallasorgioista. Urheilijoille varatut 100 000 kondomia loppuivat kesken, mutta kaikeksi onneksi apuun tarjoutui torontolainen AIDS-järjestö, joka lennätti kisapaikalle pika-aikataululla 8 500 lisäkumia.
Kuumana käyvät urheilijat näkyvät myös somessa. Sochin talviolympialaisissa 2014 kohuttiin Tinderin suosiosta kaupungissa. USA:n joukkueen lumilautailija Jamie Anderson kuvaili matchien olevan olympiakylässä aivan omalla tasollaan, ja pahoitteli joutuneensa poistamaan sovelluksen voidakseen keskittyä kisoihin. Lontoon 2012 kesäolympialaisissa urheilijoiden saapuminen kaupunkiin vuorostaan kaatoi gay-skenen suosiman Grindr-sovelluksen.
Kuumaa elokuuta voi ennustaa myös kisakatsomoissa. Seuranhakupalvelu Eliittikumppanin tekemän käyttäjäkyselyn mukaan urheilua harrastavat kertovat suurista seksihaluista huomattavasti muita useammin. Pelkkä penkkiurheilukin hikoiluttaa – kyselyn mukaan jo urheilun katselu kasvattaa itseluottamusta, seksihaluja ja kokemusta omasta seksikkyydestä.
Kisayleisön kannattaa siis valmistautua väristyksiin myös kotikatsomoissa. Let the games begin!
Rion olympialaiset alkavat perjantaina 5. elokuuta. Suomessa kisoja voi seurata Ylen Rio Areenasssa.