Suomi GO-GO

Minne mennä heinäkuussa?

HELSINKI

KARI HOTAKAINEN, kirjailija.
PAKKO NÄHDÄ: LINNANMÄKI

"Täydellinen sijainti sekä kaksi klassista härveliä, jotka kuvaavat kaupunkilaisuutta parhaimmillaan. Maailmanpyörästä näkee keskustaan, ja vuoristorata edustaa modernin puurakentamisen ylintä astetta."

Rockmammuttien näyttely

Rullaava rollaattori ei sammaloidu. Väitteen todistaa uransa jo 1960-luvulla aloittanut Rolling Stones Olympiastadionilla. Ei voi kuin ihmetellä Keith Richardsin nerokkaita rockriffejä, sitä kuinka syvälle Mick Jagger saa tungettua mikrofonin suuhunsa ja sitä että nelikko harjoitteli kiertuettaan varten yli 130 kappaletta. Ennen Rollareita partoihinsa sotkeutuu bluesrockin nimeen vannova kolmikko, ZZ Top.
Rolling Stones, ZZ Top ja The Hellacopters Olympiastadionilla 16.7. Liput 53,5-99,5 e Lippupalvelusta.

Korsosta kajahtaa!


Elokuun ensimmäisenä viikonloppuna festarimassat vyöryvät jälleen kohti Korsoa. Lavalle nousevat lähes kaikki kotimaan ykkösnimet: HIM, Sleepy Sleepers, Maija Vilkkumaa, Hanoi Rocks ja Don Johnson Big Band. Tänä vuonna mudassa ei tarvitse rypeä pelkästään kotimaisen nuorisomusiikin tahdissa. Läntisestä naapurimaasta Korsoon ovat matkanneet The-etuliitteellä varustetut Ark, Sounds ja Hellacopters.
Ankkarock Korsossa 2.-3.8. Liput ennakkoon 48 e / 2pv, 25 e / pv Lippupalvelusta ja Tiketistä.

HipitLintsillä


Peacock-teatterin loppukesän valtaa toista vuotta peräkkäin Marco Bjurströmin ohjaustyö. Viime vuonna Grease villitsi Peacockin yleisön, samaa yritetään tänä vuonna maailman ensimmäisellä rockmusikaalilla, Hairilla. James Radonin ja Gerome Ragninin kirjoittama tarina kertoo hippiyhteisöstä 1960-luvun New Yorkissa. Tukat ovat pitkiä, seksi vapaata ja ruohot piipussa. ‘Make love not war’-ajatusta toteuttavat mm. Ville Pusa, Kaisu Kurki, Peter Pihlström ja Amira Khalifa.
Hair Peacock-teatterissa, ensi-ilta 5.8. Liput 32-39 e Lippupalvelusta.

Suomi-Suomi-maaottelu Stadikalla


Kahdentoista vuoden tauon jälkeen penkkiyleisurheilijoiden SM-unelma saapuu Helsingin Olympiastadionille. Yleisöä odotetaan paikalle jopa 40 000. Ainakin Suomen parhaiden yleisurheilijoiden tuloskunnon pitäisi olla kohdallaan, sillä Pariisin maailmanmestaruuskisat järjestetään jo kahden viikon päästä kisaviikonlopusta. Jos urheilu ei kiinnosta, niin mene silti paikalle. Voit nähdä Markus Pöyhösen venyttelemässä nivusiaan satasen sprinttiä varten tai Heli Koivulan puhdistamassa hypyn jälkeen hiekkoja takapuolestaan.
Kalevan Kisat Olympiastadionilla 9.-11.8. Liput 10-35 e Lippupalvelusta.

Tennishuiput Tapiolassa


Rysty, rysty, kämmen, rysty. Tapiolan Tennispuiston kuusi massakenttää täyttyvät mailoista, palloista ja kiroilusta, kun kaikkien aikojen ensimmäinen Finnish Open -turnaus pyörähtää käyntiin heinäkuun puolessa välissä. Pelaajia saapuu mm. USA:sta, Ranskasta ja Espanjasta. Suomen eliittiä edustaa Tuomas Ketola, sillä Jarkko Nieminen ei saavu turnaukseen. Suurimman koskaan Suomessa järjestetyn tennisturnauksen potti kohoaa 125 000 euroon, josta turnauksen voittaja nappaa itselleen 18 000 euroa ja 90 ATP-pistettä. Ei huono palkinto viikon duunista.
Finnish Open 2003 Tapiolan Tennispuistossa 12.-20.7. Liput 10-25 euroa. Lauantain karsintoihin ilmainen sisäänpääsy.

Katutaidetta Kiasmassa ja Stoassa


Neljättä kertaa järjestettävän korkean ja matalan katukulttuurin festivaalin URBin teemana on tällä kertaa urbaanit taiteet. Päävieraaksi saapuu belgialainen tanssiryhmä Hush Hush Hush, jonka energinen repertuaari heittelee hip hopista capoeiraan ja flamencosta akrobatiaan. Runojen, elokuvien ja muun taiteen esityspaikkoina ovat jälleen Stoa ja Kiasma, jonka ulkolavalla järjestetään myös kaksi ilmaiskonserttia. Stagella esittelevät verbaalisia avujaan mm. Ezkimo, Skandaali ja Pikku G.
URB03 Kiasmassa ja Stoassa 30.7.-10.8. Liput 3-10 e Kiasman lippupisteestä.

Astrid Lindgreniä Suokissa


Viime vuonna joukostamme poistuneen Astrid Lindgrenin klassikko Veljeni Leijonamieli on päässyt Q- ja Ryhmäteatterin käsittelyyn Suomenlinnan kesäteatterissa. Korpun ja Jonatanin taistelua pahuuden voimia vastaan voi jännittää tällä kertaa norjalaisen dramatisoinnin värittämänä. Päärooleissa ovat Tommi Eronen ja Juha Kukkonen, mukana ovat myös Robin Svartström, Kristo Salminen ja Henriikka Salo.
Veljeni Leijonamieli Suomenlinnan kesäteatterissa 16.8. asti. Liput 15-20 e Lippupalvelusta. Lauttamatkat eivät sisälly hintaan.

Yhtä tuskaa Kaisa-niemessä


Kovat ovat kekkerit Kaisaniemen puistossa, kun kuudetta kertaa pauhaava Tuska Open Air-Festivaali kerää Pohjoismaiden metallidiggarit kokoon. Verinäytteen nenästä ottaa Type O Negative, jonka nokkamies Peter Steele esitteli taannoin nivusvarustustaan Playgirl-lehdessä. Muusta mätöstä vastaa mm. Soulfly, Children Of Bodom, Stratovarius sekä Lordi. Ystävällisen meiningin kruunaa Tuskan virallinen fanipaita, jonka selässä lukee: "Saatanaako odotat". Viime vuonna lauantain sekä sunnuntain liput myytiin loppuun.
Tuska-festivaali Kaisaniemen puistossa 11.-13.7. Liput 28 e / päivä, festaripassi 62 e Lippupalvelusta ja Tiketistä.

Konefestarit Kaapelilla ja Hietsussa


Toista kesää Helsingissä vaikuttava Pohjoismaiden vanhin (neljä vuotta) elektronisen musiikin festivaali, Koneisto, tanssittaa heinäkuun lopussa maksua vastaan Kaapelilla ja ilmaiseksi Hietaniemen uimarannalla. Kolmipäiväisen festarin vetonauloiksi on buukattu brittiläinen Moloko, saksalainen Miss Kittin sekä Norjan hämymusiikin pelastaja Erlend øye. Orgaanisemman musiikin ystäville tunnelmaa tarjoilee mm. Don Johnson Big Band, Quintessence ja Liekki.
Koneisto Kaapelitehtaalla ja Hietsussa 25.-27.7. Liput ennakkoon 37 e / päivä (pe, la) ja kolmen päivän lippu 65 e Lippupalvelusta, Tiketistä, Free Record Shopeista ja Street Beatista.

Reggae OK?


Rastafarit huomio! Kysymys ei ole Riki Sorsasta, vaan maagisen roots-reggaen legendan Burning Spearin saapumisesta Vanhalle Ylioppilastalolle. Asiaan vihkiytymättömille tiedoksi: Burning Spear on ollut viimeisen kymmenen vuoden aikana kuudesti Grammy-ehdokkaana ja sai himoitun palkinnon vuonna 2000. Lisäksi keihästäjien keulahahmo, 55-vuotias Winston Rodney, aloitti uransa jamaikalaisen Studio Onen tallissa samaan aikaan muuan Bob Marleyn kanssa.
Burning Spear Vanhalla 29.7. Liput 30 e Tiketistä.

TAMPERE

JYRKI LIIKKA, Alivaltiosihteeri.
PAKKO NÄHDÄ: NÄSINNEULA

"Tampereella on vain yksi paikka, jossa kaupungin loistokkuus pyörii silmissä itseään liikuttamatta. Samalla pitää syödä mustaamakkaraa ja juoda Amiraali-olutta."

Rockiloittelu Ratinalla

Tampereen keskustan viisipäiväinen musiikki-iloittelu, Tammerfest, lataa tänä vuonna kovaa ja korkealta. Räyhäävä lihaskimppu Henry Rollins tykittää Pakkahuoneen punk-illassa, ja Ratinan Stadionin pääkonserteissa esiintyvät raskaan rockin kotimaiset kärkibändit Lordi, Stratovarius, Timo Rautiainen & Trio Niskalaukaus. Pääkonsertit loppuvat jo klo 22, joten klubeille ennättää kuuntelemaan esimerkiksi Liekkiä tai LABia. Tyttöenergiaa on luvassa perjantaina Ilves Night Clubin Incredible Funk Session IV:ssa, jossa vokaaliosuudet hoitelevat Nylon Beat, Maarit ja Tiktakin Petra.
Tammerfest 16.-20.7. Liput pääkonsertteihin 12-18 e, klubeille 4-25 e. Myös ilmaiskeikkoja.

Teatterikesä juhlahumussa


35-vuotisjuhliaan viettävä Pohjoismaiden vanhin teatterifestivaali esittelee tänä vuonna kotimaisten ensi-iltojen lisäksi italialaisen, espanjalaisen ja venäläisen teatterin helmiä, kuten Atalaya-teatterin Elektra-teoksen. Valinnan varaa on myös areenoissa. Suurimpaan saliin mahtuu 1806 katsojaa, pienimpään 50. Festari levittäytyy kuuden päivän ja yön aikana teatterisalien lisäksi keskustorin Ohjelmatelttaan sekä kaduille. Jokaisen on mahdollista kokeilla myös näyttelijäntaitojaan OFF Tampere –oheisfestivaalin esityksissä, jotka ovat avoimia kaikille kaveripiirien Mr. Beaneille.
Tampereen Teatterikesä 5.-10.8. Liput 0-30 e.

Flamencoa kotimaisin voimin


Yhdeksättä kesää järjestettävä Tampereen Flamencoviikko luottaa tänä vuonna kotimaisiin voimiin. Mikäpä sopisi kotimaisuuteen paremmin kuin Kalevala?
No, sitä voi miettiä esimerkiksi Tampere-talossa, jossa tanssitaan flamencoproduktio La Kalevala. Ohjelmassa on tietenkin myös tanssi-, kitara- ja cajón-kursseja. Tiedoksi: cajón on puulaatikko, jonka päällä istutaan hakaten etulevyä kämmenillä.
Ensi vuoden 10-vuotisjuhliin on muuten luvassa suuria flamencotähtiä maailmalta.
Tampereen IX Flamencoviikko 28.7-2.8. Liput 12-25 e, kurssit 95-160 e.

Kukkais-viikot 20 v


Kukkaisviikkojen juhlallisuudet avaa perinteisesti hallitseva Kukkaispormestari Raatihuoneen parvekkeelta. Tänä vuonna kunnian on saanut tamperelainen piispa Juha Pihkala. Kukkaispormestari on valittu jo vuodesta 1984, ja sulan hattuunsa on saanut mm. teatterinjohtaja Esko Roine sekä ministeri Kimmo Sasi. Monipuoliseen ohjelmaan kuuluu tänä vuonna Viikinsaaren ympäriuinti, Kukkaisviikkojen 20-vuotisjuhlaleivoksen maistelu, Kukkaisrock, opastettuja kävelykierroksia sekä pontikkapannunäyttely.
Tampereen Kukkaisviikot 25.7.-3.8.

TURKU

REIJO MÄKI, kirjailija.
PAKKO NÄHDÄ: KUUVANNOKAN NIEMI, Ruissalon saari

"Upea kallioniemi, josta näkee Airistoon. Rauhallinen piknikpaikka puoli kahdeksalta aamulla. Niemeen pääsee nimittäin vain puolisalaista polkua pitkin golfkentän kulmalta."

Turku goes 1365

Turun Vanha Suurtori elää heinäkuun lopulla vuotta 1365, jolloin Turun linnan kymmenen kuukautta kestänyt piiritys oli juuri loppunut. Ohjelmassa on teemaan sopiva neljätuntinen markkinanäytelmä sekä keskiaikaista ruokaa. Suurtorin kuudesta ruokakojusta voi maistella esimerkiksi varrassikaa tai hirtettyä kanaa. Näytillä on myös vanhoja sotakojeita sekä 130 harrastajanäyttelijää keskiaikaisissa asuissa.
Keskiaikaiset markkinat Vanhalla Suurtorilla 23.-27.7.

Kiinalainen sirkus esittäytyy


Älä koeta tätä kotona. Ylistetty, kolmetuhatvuotiset perinteet omaava Kiinan Akrobaattisirkus piipahtaa Suomessa kuukauden kiertueella. Luvassa on hämmästyttäviä ihmispyramideja, värikkäitä kung fu –temppuja sekä selkärankaa vihlovaa notkeutta. Ensimmäistä kertaa Pohjoismaissa esiintyvän kolmenkymmenen hengen akrobaattiryhmän on nähnyt esimerkiksi Saksassa jo kahdeksan miljoonaa ihmistä. Siis, älä koeta tätä kotona.
Chinese Acrobatic Circus Kupittaan puistossa 29.7.-3.8. Liput 25 e.

Euroscifi yliopistolla


Suomen suurin science fiction ja fantasiatapahtuma Finncon X levittäytyy Turun yliopiston tiloihin elokuun alussa. Paikalle odotetaan jopa 4 000 Spock- ja Frodo-kloonia kaikkialta Euroopasta, sillä tapahtuma on myös vanhan mantereen scifiväen pääkohde tänä vuonna. Ohjelmassa pureudutaan anime-kulttuuriin, Tolkienin maailmaan ja Star Wars -ilmiöihin. Luentoja pidetään muun muassa mielen manipuloinnista 1950-luvun tieteiselokuvissa. Eikä tämä vielä mitään. Tapahtuma on kaiken lisäksi maksuton.
Finncon X Turun yliopiston tiloissa 1.-3.8.

Villi Länsi Samppalinnassa


Kuudestilaukeavat savuavat ja hevoset - sekä naiset - kesyyntyvät Samppalinnan kesäteatterissa. Näytelmänä on musikaalien menestyskaksikon, Richard Rogers ja Oscar Hammerstein II, vuoden 1943 läpimurtotyö Oklahoma. Samojen herrojen kynästä lähti pari kymmentä vuotta myöhemmin esimerkiksi Sound of Music. Farssihtavan western-musikaalin kesäversiossa näyttelevät mm. Sami Uotila, Maria Kuusiluoma ja Jussi Lampi.
Oklahoma Samppalinnan kesäteatterissa 19.6.-11.8. Liput 24 e.

OULU

PIA-NOORA KAUPPI, europarlamentaarikko.
PAKKO NÄHDÄ: AINOLAN PUISTO

"Oulun Kaivari, joka sijaitsee aivan keskustassa kirkon vieressä. Pieniä siltoja ja aina väkeä piknikillä. Käyn kesällä siellä melkein kerran viikossa. Vaikka julkijuopottelu on kielletty, poliisit eivät ole koskaan keskeyttäneet piknikiäni."

Rockpiknik Rotuaarilla

Oulun keskustassa riittää ihmisvilinää, kun kaupungin kuuluisimman kadun valtaa neljättä kertaa järjestettävä Rotuaari Piknik. Neljän päivän tapahtumassa yhdistyvät jälleen ruoka-, juoma- ja rock-kulttuuri. Perjantaina musiikista vastaavat Maija Vilkkumaa, Don Huonot ja Zen Cafe, lauantaina Aki Sirkesalo, Mamba ja Suurlähettiläät. Teemoitettuja iltoja?
Rotuaari Piknik 9.-12.7. Liput n. 20 e.

Öiset valkosipuli-maistiaiset


Taas saa hengitys haista, kun peräti 14-vuotissynttäreitään juhliva Valkosipuliyö levittäytyy Rotuaarille ja kauppatorille. Kolmipäiväisissä juhlissa kilpaillaan torstaina valkosipuliperunoilla ja tanssahdellaan valkolöökitansseissa rautalankarockin jumalien, Jorma Kääriäisen & Agentsin tahdissa. Perjantaina on vuorossa 14 tunnin mittaiset valkosipulikilpailut ja lauantaina löökikaala, jossa esimerkiksi Hans Välimäki ja Sami Garam loihtivat valkosipuliherkkuja.
14. Valkosipuliyö 17.-19.7.

Elokuun jazzit


Elokuun ensimmäinen viikonloppu on pyhitetty Oulussa jazzille ja bluesille. Monikansallisesta temposta vastaavat mm. Helsingin jazzylpeys U-Street All Stars, ranskalainen Trottino Jazz Band sekä Clas Yngström Ruotsista. Mielenkiintoisin lienee kuitenkin perjantaina Kuusisaaressa esiintyvä 66-vuotias huuliharppuvirtuoosi Carey Bell Yhdysvalloista. Sunnuntaina Karjasillan kirkossa pidetään jazzmessu sekä Perko-Pyysalon virsikonsertti.
Elojazz & Blues mm. Kuusisaaressa, Foxiassa 1.-3.8. Liput 4-30 e. Myös ilmaiskonsertteja.

Pohjoisen festariuutuus


Ensimmäistä kertaa järjestettävä Pohjois-Suomen suurimmaksi rock-festivaaliksi itseään mainostava Qstock ruokkii ainakin raskaan musiikin diggareita. Kahden päivän aikana sisä- ja ulkolavalla metelöi yli kaksikymmentä kotimaista bändiä. Mukana ovat muun muassa Sentenced, Minerva, Negative, Diablo, LAB, Tehosekoitin, Velcra sekä kaarti paikallisia bändisuuruuksia. Festari on ikärajaton, mutta täysi-ikäiset voivat nauttia virvokkeista aidatulla patiolla ulkolavan vieressä ja ottaa sen festarikojusta humalassa itselleen tatuoinnin.
Qstock 18.-19.7. Kuusisaaressa. Liput 25-30 e / 2 pv, päivälippu 15-20 e.

KUOPIO

KARI KÄRKKÄINEN, kansanedustaja.
PAKKO NÄHDÄ: VÄINÖLÄNNIEMI

"Savon paras uimaranta, sekä yksi parhaista piknik-paikoista lähellä kaupungin satamaa. Kallaveden rannalla nautitut mansikat kruunaavat savolaisen tunnelman."

Koirataidetta

Omalaatuinen amerikkalainen kuvataitelija William Wegman esitellään VB-valokuvakeskuksen kesänäyttelyssä Kuopiossa. Miehen teokset tunnistaa helposti maallikkokin. Valokuvissa nimittäin esiintyy aina koira ihmisen roolissa. Hurtat ovat muun muassa bilettäneet, pukeutuneet juhlamekkoon ja pelanneet golfia. Wegmanin suosituin malli on Man Ray -niminen weimarinseisoja. Esillä on 60 hopeagelatiinivedosta ja väripolaroidia melkein 35 vuoden ajalta.
William Wegman VB-valokuvakeskuksessa 6.6. - 31.8. Liput 4 e.

Brittifutiksen oppitunti


Mikä on suomalaisen jalkapallon ja brittifutiksen tasoero? Se selviää, kun Kuopion Palloseura juhlii 80 vuoden taipalettaan juhlaottelulla Ray Lewingtonin valmentamaa Watfordia vastaan. Viime kaudella joukkue sijoittui keskikastiin Englannin ykkösdivarissa, joten mistään harrastuspelaajista ei ole kysymys. Kaiken lisäksi seuran puheenjohtajana toimii Elton John.
KuPS-Watford FC Väinölänniemen stadionilla 13.7. klo 18.30. Liput 4-10 e.

Kuopio rokkaa!


Maija Vilkkumaa, Nylon Beat, YUP, Scandinavian Music Group, Niko Ahvonen, Sami Saari, Jore Marjaranta. Vaikuttaa menevältä festaripaketilta, mutta kyseessä on ote Kuopion keikkapyhätön, Puijonsarvi Nightin, kesän esiintyjälistasta. Kotimaisen rockin nimet näyttävät viihtyvän keikoilla Helsingin ulkopuolella. Esimerkiksi YUP:n Jarkko Martikainen on todennut: "Heinähatut ovat aidointa yleisöä."
Sokos Hotel Puijonsarvi. Liput 6-10 e.

LAHTI

OTTO, Tehosekoitin.
PAKKO NÄHDÄ: TORVI, Loviisankatu 8

"Rokkibaari, joka on säilynyt muuttumattomana 1980-luvulta asti. Läpileikkaus Lahden epäsovinnaisesta kermasta, deekuista taideopiskelijoihin. 15 minuuttia sisällä ja haiset samalta kuin olisit ollut koko yön baarissa."

Urut tulessa!

Jos kanttoriksi tahdot, kannattaa käydä vakoilemassa alan ammattilaisia Lahden kansainvälisellä urkuviikolla, jossa teemana on Urut Plus. Viime vuonna kolmekymmentä vuotta täyttäneen, kuusipäiväisen urkuilotulituksen tunnetuin vieras on ranskalainen urkuri Jean Guillou, joka improvisoi kotimaista kansanmusiikkia konsertissaan. Koskettimia käsittelevät myös Hans-Ola Ericsson ja Cristian Ahlskog.
Lahti Organ Festival 5.-10.8. Liput 0-50 e.

Julisteet seinille!


Lahden taidemuseon kansainväliseen julistebiennaleen oli tunkua. Neljättätoista kertaa pidettävään näyttelyyn pyrki lähes 1 500 julistetarjokasta 40 maasta, joista professori Kyösti Varis kumppaneineen valitsi 250 parasta. Suosikin välistä ei päässyt yhtään posteria esille. 3 500 euron pääpalkinnon voitti Timo Berryn Amnestylle suunnitelema julkkari. Posterit päätyvät museon ennestäänkin vaikuttavaan, 60 000 julisteen kokoelmaan.
Lahden 14. kansainvälinen julistebiennale taidemuseossa 8.6.-14.9. Liput 5 e.

Keksi nimi näyttelylle


Todellista kaupunkikulttuuria? Lahden keskusta ja Kulttuuripanimo muuttuvat elokuun alussa kaupunkitaidenäyttelyksi, kun kahdenkymmenen ulkomaisen ja kotimaisen taiteilijan tilateokset valtaavat kadut. Kummallista on se, että näyttely kulkee ainoastaan avajaisiin asti nimellä KeKSI. Näyttelyn virallisesta nimestä on järjestetty kaikille avoin kilpailu, jonka voittaja julkistetaan avajaispäivänä. Jokaisessa ehdotuksessa pitää olla e-kirjain.
KeKSI –kansainvälinen kaupunkitaidenäyttely 1.8.-6.9.

VAASA

VESKU, Klamydia.
PAKKO NÄHDÄ: EDVININ POLKU, Aleksis Kiven katu 59

"Suomen paras pururata, jonka keskellä on korsu ja vuokrattava savusauna. Maastossa on jättimäisiä, pellistä tehtyjä muotokuvia. Tarja Halonenkin on ihan itsensä näköinen, vaikka hiukset on tehty autopesurin harjaksista."

Lento-kentän kiihdytys-ajot

Vaasan lentokenttä muuntuu heinäkuussa kiihdytysajojen lähtöalustaksi, kun katuautot ja moottoripyörät käryttävät kumia Wasa Street Race Finalin 402 metriä pitkällä radalla. Säännöt ovat selvät, nopein voittaa. Voi sitä vauhdin hurmaa, kun parhaimmillaan suoranpätkästä suoriutuu alle kymmenessä sekunnissa, ja huippunopeudet kohoavat lähelle 250 kilometriä tunnissa. Jos kaasujalka tuntuu raskaalta, ajotaitojaan voi testata omalla autolla aloittelijoiden bracket-luokassa. Aja hiljaa isi.
Wasa Street Race Finals lentokentällä 12.7. Sateen sattuessa 13.7.

Taidetta ihmisvilinässä


Vaasalaisten taiteentuntemus ja promilletaso taitaavat nousta taas kertaheitolla elokuun ensimmäisenä torstaina. Varmaa on kuitenkin se, että 12. kertaa pidettävässä Taiteiden Yössä melkein jokaisen keskustan kulman valtaavat kaikentasoiset katumusikantit, -runoilijat ja -tanssijat. Kun tungos alkaa ahdistaa, ihmisvilinää karkuun pääsee esimerkiksi Taidehallin näyttelyihin. Kuten tapana on ollut, lähes kaikki yön tapahtumat ovat ilmaisia.
Taiteiden Yö 7.8.

Homofestarit


Jokavuotisen seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen Pride-festivaalin juhlallisuuksista vastaa tällä kertaa Vaasan SETA. Teemana on tänä vuonna identiteetti, aihetta käsitelläänkin mm. ‘Muuttuuko identiteetti muuttumalla’-seminaarissa. Perinteisen Pride-kulkueen lisäksi neljän päivän aikana voi osallistua Hietasaaren puistojuhlaan, sateenkaarimessuun, beach volley -turnaukseen ja sukupuolesta riippuen joko naisteniltaan tai miesten saunaan.
Pride 2003 Vaasassa 10.-13.7. Liput 0-15 e. Pride-passi 40 e.

JOENSUU

LADE LAAKKONEN, Neljä Ruusua.
PAKKO NÄHDÄ: KAUPUNGINTEATTERI

"Eliel Saarisen suunnittelema monumentti, jonka tiloissa kohtaavat sielun ruoka, kaupungin paras ravintola sekä byrokratian keskus, kaupungintalo."

Guano Apes Ilosaaressa

Musta on muotia, kun Ilosaaren lavalle tepastelee goottimetalli-bändi Moonspell. Muiksi pääesiintyjiksi on buukattu Guano Apes, Opeth, Raised Fist sekä Tequilajazz. Sunnuntai-illan pehmeästä laskusta vastaa Tanskan hip hop -ylpeys Outlandish. Linnunlahden uimarannalla soi reggae, joten pulikoinnin lomassa pääsee nauttimaan rauhoittavista rytmeistä. Pääsylippuja on myynnissä tuhat viime vuotta enemmän, mutta kesken ne silti loppuvat – viidettä vuotta peräkkäin.
Ilosaarirock 11.-13.7. Kahden päivän festaripassi ennakkoon 45 e.

Gospelin lumoissa


Kiroilua ja saatanallisia säkeitä ei juuri kuule, kun hengellisen musiikin diggarit kokoontuvat kahdeksatta vuotta peräkkäin Joensuun Gospelfestivaaleille. Kuusipäiväisen kavalkadin päätähtenä soittaa jazzahtava S.B. USA Gospel Big Band. Oman kortensa kekoon kantavat myös Arja Koriseva ja oopperalaulaja Esa Ruuttunen. Gospelin lomassa voi osallistua Joensuun kirkon satavuotisjuhliin. Festivaalien suojelijana toimii maaherra Pirjo Ala-Kapee.
Joensuun 8. Gospelfestivaalit 22.-27.7. Liput 0-10 e.

Mestari areenalla


Nostalgian tuuli puhaltaa myötäisenä, kun Pepe Willbergin 1960-luvun lopun superbändi Pepe & Paradise nousee lavalle Ilovaarirockissa. Vanhemman rockin ystäville herkkuja on luvassa myös Expressiltä, Blue River Boysilta sekä Amadeuksen 30-vuotisspesiaalilta. Kolmekymmentä vuotta vanha rock elää kulta-aikaansa, Ilovaarirockin liput on myyty loppuun. Onneksi pahimman pettymyksen poistavat keskustan ravintoloidenVaariRock-klubit.
Ilovaarirock 11.7. Loppuunmyyty.

JYVÄSKYLÄ

HEIDI WILLMAN, missi.
PAKKO NÄHDÄ: PÄIJÄNTEEN RISTEILY

"Risteilyllä näkee kaiken tarvittavan Jyväskylästä; luonnon, Lutakon ja vanhat punatiiliset tehtaat, kuten tulitikkutehtaan. Valitse laivaksi M/s Suomen Suvi. Siinä on paras näköala-aurinkokansi."

Taidekekkerit

Heinäkuussa tanssi, teatteri, puhe ja musiikki valtaavat Jyväskylän keskustan. Jyväskylän Kesän tapahtumaviikolla hauskuttaa mm. Äkäiset Jukurit -klubi, jossa stand up -komiikkaa viljelevät mm. André Wickström ja Ismo Leikola. Yhtä vaikuttava, vaan ei hauska, on italialaisen Paolo Nanin ja islantilaisen Kristján Ingimarssonin performanssiteos The Art of Dying. Nani vetää myös improvisaatiokurssin, jonka houkutteleva nimi on The Art of not Entertaining. Kurssilta voi pistäytyä Jyväskylän taidemuseossa ihmettelemässä saksalaisen taiteen anarkistin, Jim Avignonin, näyttelyä.
Jyväskylän Kesä 8.-13.7.

Leffojen kielletyt hedelmät


Tänä vuonna Night Visions -yöelokuvafestivaali näyttää tänä vuonna neljä filmiä, joita yhdistää kielletyn hedelmän houkutus. Ensimmäisenä kankaalle heijastuu espanjalaisen Tissi ja Kuu sekä Kultaiset munat -elokuvien tekijän, Bigas Lunan, läpimurtoleffa Anguish vuodelta 1987. Filmiä ei sisältönsä takia aikoinaan yritetty edes tuoda Suomeen. Leffassa nimittäin kaivetaan mm. murhattujen uhrien silmät päästä. Muita pätkiä ovat The Ring -kauhuelokuvan alkuperäisen version tehneen Hideo Nakatan Dark Water sekä murhilla herkutteleva Mario Bravan Hatchet for the Honeymoon.
Night Visions 12.7. Fantasiassa. Liput Finnkinosta.

Suomen Sirkus

Ei maailman suurin, mutta kuitenkin Suomen suurin sirkus purkaa karavaaninsa Jyväskylässä heinäkuussa. Ainakin lompakostaan kannattaa pitää huolta, sillä tämän kesän kiertueella on mukana herrasmiestaskuvaras Kenny Quinn. Muusta ohjelmasta vastaavat elävä tykinkuula Robin Valencia sekä Clarrisonin merileijonat. Katukulttuuri on vallannut perinteisen sirkuksen. Show’ssa esiintyy nyt myös bmx-taituri sekä breikkiryhmä.
Sirkus Finlandia Hippoksella 21.7. Liput 13,5-21 e Lippupalvelusta.

PORI

ANTTI SUMIALA, jalkapalloilija.
PAKKO NÄHDÄ: CAFÉ ANTON, Antinkatu 11

"Torin kupeessa sijaitseva kaupungin tyylikkäin baari, jossa pöydät ovat eri korkuisilla, pienillä tasanteilla. Paikassa on myös täydelliset pizzat."

James Brown jazzeilla

Jokirannan kulmilta kuuluu heinäkuun puolessa välissä kummia, kun Pori Jazz esittäytyy yhdeksän päivän aikana lähes 80 orkesterin voimalla. Esiintyjälista on vaikuttava: Jamiroquai, Buena Vista Social Clubin Ibrahim Ferrer, japanijazzin nimimies Keiko Matsui, saksofonilegenda Wayne Shorter, orgaanisen jazzhiphopin mestarit The Roots sekä James Brown, joka tietää ainakin oman arvonsa: vuoteessa pitää aina olla silkkilakanat.
Pori Jazz 12.-20.7. Liput 0-245 e Lippupalvelusta.

Pitsin-nyplääjien juhlat


Vuonna 1971 Rauman ensimmäisen pitsiviikon ohjelmassa oli paikallisten pitsinäyttely, -myyjäiset sekä pienimuotoiset arpajaiset. Kolmenkymmenen vuoden aikana teeman ympärille on nyplätty kokonainen kaupunkifestivaali. Tänä kesänä pitsiviikkojen ohjelmaan kuuluu yhtä lailla vuotuisen pitsimissin valinta ja murreteatteri kuin jääkiekon Pitsiturnaus sekä Mustan Pitchin Golf -skabat. Musiikista vastaavat Lapinlahden Linnut sekä Jean S.
Rauman pitsiviikko 19.-27.7. Liput 0-22 e.

Rauma Blues


Yhtä varmasti kuin Porissa soi jazz, Raumalla pauhaa blues. JAFFA-hallin lauteilla yleisöä lämmittelevät muun muassa steel-kitaran Jimi Hendrixiksi tituleerattu Robert Randolph sekä modernin bluesin kansikuvatyttö Deborah Coleman. Kun muut festivaalit laajenevat vuosi toisensa jälkeen, Rauma Blues kulkee vastavirtaan. 18 vuotta sitten bluesjuhla oli nelipäiväinen, nyt herkkuja tarjotaan ainoastaan yhden tiiviin illan ajan.
Rauma Blues JAFFA-hallissa 26.7. Liput ennakkoon 38 e.

MUU SUOMI

Piuhat irti keikalla

Pyhätunturin juurella kuudetta kertaa pidettävä Pyhä Unplugged mainostaa itseään Suomen sympaattisimmaksi musiikkifestariksi. Oli miten oli, mutta ainakin pääsee arvioimaan kotimaisten suosikkiartistien todelliset laulu- ja soittotaidot. Luonnon omaan akustiikkaan luottavat mm. Ismo Alanko, Jukka Tolonen, Lenni-Kalle Taipale, Sir Elwood Duo, Kari Peitsamo, Jore Marjaranta sekä kesän erikoisin duo, Timo Rautiainen & Sakari Kuosmanen.
Pyhä Unplugged Pelkosenniemellä 31.7.-3.8. Liput 14-22 e.

Pohjoisen hip hop -bileet


Wassaah! Vuokatin Pipefest kerää jällen hip hop -kansan yhteen läjään Vuokattiin. Kahden päivän aikana revittelee äänihuuliaan yli kaksikymmentä Suomi-hopin nimeä, kuten Paleface, Fintelligens, Kapasiteettiyksikkö, Ritarikunta, Liisanpuisto, Memmy Posse, Tulenkantajat sekä Yavis. Mikäs on nautiskellessa, kun lökäpöksyjen läpi eivät hyttysetkään pistä. Lavalle nousee myös Don Johnson Big Band viime vuotisesta epäonnestaan huolimatta. Sähköt katkesivat kaksi kertaa heidän settinsä aikana.
Pipefest Vuokatissa 8.-9.8. Kahden päivän festarilippu 40 e Päämies-liikkeistä.

Jatsia saaristossa

Jos Turun saaristo ja jazz kiinnostavat, kannattaa heinäkuussa suunnistaa neljättätoista kertaa järjestettävään Korppoo Sea Jazziin. Nauvon vierassatamassa, Houtskarin kirkossa sekä Korppoon torilla viihdyttävät mm. UMO:n pasunisti Mikael Långbackan trio, Manuel Dunkel sekä kitaristi Niklas Winterin kombo. Omalla veneellä saapuvat voivat osallistua festivaalin yhteydessä pidettävään Korppoon ympäripurjehdukseen. Voitosta kilpaili viime vuonna viisikymmentä venekuntaa.
Korppoo Sea Jazz 23.-27.7. Liput 10-14 e, jazzpassi 50 e.

Konsertti kaivoksessa!


Suomen tärkeimmän nykytanssifestivaalin, Täydenkuun Tanssien, kolme esiintymislavaa täyttyvät tänä vuonna kotimaisista tilausteoksista, kansainvälisistä esiintyjistä sekä vuoden kiinnostavimmista moderneista esityksistä. Ohjelmistossa ovat mm. Tero Saarisen ylistetty Hunt sekä Kenneth Kvarnströmin Blind men kantaesitys. Lisäksi Tommi Kitin Väärä Sävellaji esitetään festarien päätöspäivänä Pyhäsalmella 1 410 metrin syvyydessä, Euroopan syvimmän kaivoksen uumenissa.
Täydenkuun Tanssit Pyhäsalmella 29.7.-2.8. Liput 15-38 e.

2 kommenttia

Nääshole

21.7.2003 14:17

Voisiko Jyrki Liikka kertoa entiselle syntyperäiselle tamperelaisellekin mistähän vielä saisi sitä mainostamaasi Amiraali-olutta ?

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Jusi

24.7.2003 02:30

Vastaan tässä Jyrki Liikkan puolesta että amiraalia saa ainakin Oluthuoneelta, Plevnasta ja jos ymmärsin Liikkan tekstistä oikeen niin sieltä näsineulastakin!

Jos en ihan väärin oo ymmärtänyt, niin nimenomaan Plevnassa ne sitä nykyään valmistaa!

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi