Tämä ei ole Bronx, vaan 1980-luvun Helsinki

Saksalaisbreikkiryhmä Battle Squad kävi ottamassa Helsingin rautatieaseman haltuun, muttei löytänyt tuolloin yhtään suomalaista breikkarikollegaa.

Nyt ei olla 1980-luvun Bronxissa, vaan Helsingin rautatieasemalla. Meno on kuitenkin vähintään yhtä väkevä. Joulukuussa 1987 kuvattu video esittelee cooliutta uudelleen määrittelevän breikkicrewin, joka ottaa Rautatieaseman lattian haltuun suhteellisen reteästi. Katsokaa vaikka, miten tanssipaikan löydyttyä kaverit eivät malta edes asettua aloilleen, vaan tanssi lähtee käyntiin suoraan lennosta. Sata pistettä toppapusakoiden, tennareiden ja boomboxin sävyttämästä tyylistä!

Kyseessä on saksalainen Battle Squad -niminen breikkiryhmä, joka saapui Suomeen videon esittelytekstin mukaan Finnjetin lautalla, jonne heidät oli palkattu esiintymään. Storm, Swiftrock, Nick Gül ja Zeb Roc Ski -nimillä breikanneet kaverukset halusivat löytää suomalaisia bboy-tuttavuuksia ja ajattelivat, että tehokkain keino on hyökätä kaduille, pitää improesityksiä ja kysellä samalla, tunteeko kukaan breikkareita. Tarinan mukaan vartin tanssituokio tuotti hyvin rahaa, mutta kanssabreikkareita ei osunut kohdalle.

Battle Squadin tanssijat ovat tunnettuja pitkän linjan breikkareita. Esimerkiksi Storm aloitti hommat jo vuona 1983 ja voitti paljon kisoja 1990-luvulla.

Suomalaistenkin breikkausta nähtiin jo kasarilla ja tanssijat ottivat usein myös Steissin haltuun. Ensimmäiseksi opettajaksi on ilmoittautunut Charles Salter, joka aloitti opettamisen vuonna 1984.1980-luvulla uusi kulttuurimuoto keräsi aktiivisen harrastajaporukan, mutta uudesta lajista imettiin kaikki mehut, kun breikkarit kansoittivat mainoskuvaukset. Tapahtui ylikuumeneminen ja 1990-luvun taitteessa breikkaus melkein hiipui Suomessa, kunnes ysärin mittaan lajille löytyi uutta innostusta. Suurin yksittäinen tekijä suomalaisen breikkikulttuurin elpymiseen ja uuteen loistoon oli Bomfunk MC’s ja heidän breikkausta esittelevät videonsa. Bomfunk MC’sin aikoihin aloittanut breikkisukupolvi on kansainvälisesti erittäin tasokas.

Sittemmin suomalaiset breikkarit ovat pitäneet yllä lajin alkuperäisiä, New Yorkissa syntyneitä tyylejä. Kasarilla rautatieaseman lattialla pyörineet kaverit Storm ja Swiftrockin ovat antaneet suomalaisille tunnustusta.

”Suomi piti breikin New York -tyylisenä, periaatteessa alkuperäisenä breikkaamisena, vaikka se on totta kai mennyt paljon eteenpäin siitä, mitä se oli 1980-luvulla. Vuosituhannen vaihdon jälkeen Keski-Euroopassa otti vallan über-akrobaattinen tyyli, tehtiin poweria ja haluttiin pelkästään lentää. Monet keskieurooppalaiset pioneerit, kuten Storm ja Swiftrok Saksasta, olivat kyllästyneet, sillä he yrittivät 1980-luvulla tehdä New York -tyyliä niin hyvin kuin mahdollista. Kun he 2004 tulivat Suomeen, he olivat ihan ällikällä lyötyjä ja sanoivat, että mahtavaa, ihan kuin olisi takaisin New Yorkissa. He ovat hehkuttaneet sen jälkeenkin, miten onnellisia he olivat, että oikea bboy-tyyli tuotiin takaisin”, Suomen parhaimmistoon jo pitkään kuulunut Jussi “Focus” Sirviö kertoi muutama vuosi sitten Cityn breikkauksen historiaa purkavassa artikkelissa.

Lue myös: Breakdancen tarina: Suomalaiset veivät breikkauksen takaisin juurilleen

1 kommentti

Valtsu

10.1.2017 15:37

Niin siistiä! Saisipa tänä päivänä "jätkiltä" haastiksen ja "cv":n. :D

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
5 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
8 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi