“On siistimpää kiivetä sieltä, mistä aita on korkeemmalla. Siel on paremmat maisemat”, suomiräpin tulokas Rebekka Yeboah fiilistelee.
Yeboahin debyyttisingle Broflaken voi tulkita feministiseksi kannanotoksi liikaa tilaa ottavia miehiä kohtaan. Biisin tekijä, artistinimeltään Yeboyah kuvailee sitä tunteenpurkaukseksi henkilöitä kohtaan, jotka eivät osaa astua oman perspektiivin ulkopuolelle. Oma sijainti valtarakenteissa on oleellinen osa kappaleen teemaa.
“Räppi on vahvasti sidonnainen siihen representaatioon, mitä oon saanut nuorena. Sieltä löytyi mun näköisiä ihmisiä ja esikuvia. MTV:n musiikkivideot olivat iso osa mun identiteetin kehittymistä”, kertoo Yeboah.
Räpissä esiintyvä naisviha on pinnalla oleva aihe. Yeboah on iloinen, että keskustelua käydään Suomessakin ja suunta parempaan on mahdollinen. Hänestä on upeaa, että ihmiset uskaltavat taistella misogyniaa vastaan, sillä se ei ole helppo tie.
“Suomiskenessä misogynia on turhaa ja tarpeetonta. Sitä on mahdollista muuttaa, me ollaan niin pieni maa. Jokainen voi vaikuttaa omalla tekemisellään ja sanomisillaan”, sanoo Yeboah.
Yeboah on saanut kannustavaa palautetta omakustannekappaleestaan, sillä se ei satuta naisia. Vaikka hän on kuunnellut koko ikänsä räppiä, se ei tarkoita sitä, että myös hänen musiikkinsa pitäisi olla naisvihaista. Yeboah mainitsee tärkeiksi esikuvikseen ystäväpiirinsä naiset ja Princess Nokian.
“Mä olin epävarma siitä, että löytyykö musa-alalta hyväsydämisiä ihmisiä, jotka haluu luoda kulttuuria. Sitten mä pääsin soittaa Flow-festareille Princess Nokian DJ:ksi ja tapasin hänet. Tajusin, että ei mulla oo mitään hätää”, kertoo Yeboah.
Musiikkialan kovat kasvot tietävät kaikki, mutta Yeboah katsoo niitä positiivisin silmin. Hän sanoo, että jokaisen on luotava oma musiikkiympyrä, sillä ei ole vain yhtä skeneä johon pitää muovautua. Ympyrä voi olla myös mainstreamin ulkopuolella, joka tarkoittaa itsenäisyyttä, mutta myös vapautta.
“Oon oppinut hyödyntää sosiaalista mediaa, mutta samalla mä pelkään sitä. Siinä on monta puolta. Me ollaan niin varhaisessa vaiheessa sen käyttöä, että ei tiedetä miten se vaikuttaa pitkällä tähtäimellä”, sanoo Yeboah
Monet milleniaalit saivat ystävänsä aikanaan Irc-Galleriasta, niin myös Yeboah. Hän rakastaa visuaalista ulosantia ja valokuvia. Yeboahin äiti onkin valokuvaaja. Instagramista sanotaan, että se huonontaa käyttäjänsä itsetuntoa ja tekee nuorille tytöille hallaa. Yeboah on eri mieltä.
“Ei saa seurata tyyppejä, joista tulee paha olo. Ympäröi itsesi sillä energialla, mikä tuntuu hyvältä. Sun pitää itse luoda se alusta sulle sopivaksi. Mä toivon, että kun nuorille valistetaan internet-juttuja, niin muistetaan tää”, hän sanoo.
Yeboah on myös mukana toimittaja Koko Hubaran perustamassa Ruskeat Tytöt -kollektiivissa. Ilman yhteisön tukea Yeboah tuskin olisi julkaissut Broflakea.
“Ruskeat Tytöt muutti mun elämän. Löysin Helsingistä, mun silmien edestä, sikana representaatiota. Ihmisiä, jotka on kokenu samoja juttuja ja tajuaa mua. Kun iso kasa mimmejä tuli mun elämään ja sanoi, että usko ittees, niin on se iso inspiraatio musiikin tekemiseen. Sairas support!” kertoo Yeboah.
2 kommenttia
Pohtijamiäs
14.2.2018 15:34
“Ei saa seurata tyyppejä, joista tulee paha olo. Ympäröi itsesi sillä energialla, mikä tuntuu hyvältä. Sun pitää itse luoda se alusta sulle sopivaksi."
Tässä on se ongelma, että sä et välttämättä tiedä olevasi alustalla, joka aiheuttaa sinulle "pahaa oloa". Sä voit saada hetkellisen dopamiiniryöpyn asioista jotka _tuntuu_ susta hyvältä, mutta pitkällä tähtäimellä ne voivatkin vääristää esim. sun minäkuvaa.
Jos nyt otetaan härski esimerkki:
Henkilö X kamppailee painonsa kanssa. X saa hetkellistä nautintoa esim. roskaruoasta, joka on yksi syy liikkumattomuuden lisäksi painon kertymiseen. Parantaakseen tilannetta henkilö X:ää kehoitetaan jättämään roskaruoka ja lisäämään liikuntaa - molemmat aiheuttavat alussa tuskaa ja jopa mielipahaa, mutta kauemmin jatkuessaan kärsimys kääntyy voitoksi. Aloittaessaan muutoksen X ei koe ympäröivänsä itseään hyvällä energialla.
Se on totta kuitenkin, että itsensä positiivisella energialla ympäröiminen kannattaa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
USA:ssako?
19.2.2018 20:04
“Suomiskenessä misogynia on turhaa ja tarpeetonta. "
Kiinnostaisi tietää, että missä skenessä misogyniä sitten on tarpeellista tuohon yllä olevaan sitaattiin viitaten?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin