Suositun majoituspalvelun Airbnb:n toiminta on osittain kielletty Berliinissa, Saksassa. Lakimuutos kieltää asuntojen vuokraamisen palvelun kautta. Muutos koskee tapauksia, jossa vuokrattavana on koko asunto. Kieltoon johdatti huoli vuokrakustannuksien noususta.
Kaupungin poliittinen johto uskoo, että Airbnb:n toiminta Berliinissä on nostanut vuokrakustannuksia, sillä viimeisen vuoden aikana kustannukset ovat nousseet noin puolella. Johto myös uskoo, että kieltämällä asunnon vuokraamisen, voidaan myötävaikuttaa tilanteeseen. Uusi laki otettiin käyttöön nimityksellä "Zweckentfremdungsverbot" eli väärinkäytön kieltolaki.
Kaupunkisuunnittelun vastaava johtaja Andreas Geiselin mukaan laki on "välttämätön ja käytännöllinen", jotta asuntojen hinnat pysyvät edullisina. Berliinin vuokrat ovat vieläkin alhaisia verrattuna muihin Euroopan kaupunkeihin, vaikka hinnat ovat nousseet 56 prosenttia vuodesta 2009 vuoteen 2014.
"Olen ehdottomasti päättänyt palauttaa anastettuja asuntoja berliiniläisille ja myös uusille tulokkaille", Geisel kertoo AFP:lle.
Mikäli lakia rikkoo, voi lakia rikkovaa henkilöä odottaa noin 100 000 euron sakkorangaistus. Sakkouhka toimii, sillä The Independent -sivuston mukaan Berliinissä vuokrattavien asuntojen määrä laski Airbnb:n palvelussa 40 prosenttia.
Airbnb:n tiedottaja Julian Trautwein kertoo, että Berliinin asunnoista voi edelleen vuokrata huoneen vierailijoille. Laki kieltää ainoastaan kokonaisen asunnon vuokraamisen.
"Airbnb on auttanut monia berliiniläisiä maksamaan vuokransa", Trautwein muistuttaa.
Samankaltaista lakia suunniteltiin New Yorkiin ja San Franciscoon, mutta molemmissa se tyrmättiin. Euroopan maissa on kiristetty toimintaa, esimerkiksi Pariisissa otettiin käyttöön turistivero, kun asuntoja vuokrataan Airbnb:n kautta.