Keskiviikkona Kiasmassa saa ensi-iltansa osallistava digitaalista kuolemaa käsittelevä The Church of Internet -taideteos, jossa yleisölle annetaan mahdollisuus kurkistaa tuonpuoleiseen – siis kuoleman jälkeisiin internetin sisältöihin, joita jää omista sosiaalisen median profiileista. Aika jännää! Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että lipunoston jälkeen yleisö voi kirjautua Facebookiin ja osallistua näin "peliin", jossa tarkastellaan omaa digitaalista jäämistöä.
Pelistä muodostuu muistojuhla, jossa etsitään yhdessä uusia suremisen, muistamisen ja juhlistamisen tapoja. Se on mahdollisuus kohdata kysymyksiä empatiasta digitaalisessa kanssakäymisessä ja siitä, mitä kaikkea meistä jää jälkeen. Esityksessä käytetään yleisön dataa anonyymisti, ja esityksen jälkeen tiedot tuhotaan. Yleisön ei siis tarvitse huolestua, käytetäänkö heidän tietojaan jatkotarkoituksiin. Esitykseen voi osallistua myös kirjautumatta Facebookiin, vaikka esityksen tekijät sitä toivovatkin kokemuksen maksimoimiseksi.
Kuoleman kulttuuri on digitalisoitumisen myötä muuttunut. Le Loop uutisoi kesäkuussa, että tulevina vuosikymmeninä kuolleiden Facebook-käyttäjien määrä ylittää elävien. Tämä herättää kysymyksen, miten sosiaalisen median sisältöjä ja ihmisten henkilökohtaisia tietoja tietoja tulisi käsitellä hienovaraisesti. Selkeitä käytäntöjä sille, mitä edesmenneiden käyttäjien datalle tapahtuu, ei ole. Esimerkiksi Facebookista profiili ei poistu itsestään, mutta läheiset voivat muuttaa sen muistosivuksi.
Viime vuonna perustettu taidekollektiivi W A U H A U S koostuu joukosta nuoria teatterin, tanssin ja esitystaiteen ammattilaisia. The Church of Internet -teoksen toteuttavat Samuli Laine, Jussi Matikainen, Aku Meriläinen ja Jarkko Partanen.
W A U H A U S : The Church of Internet Kiasma-teatterissa 2.–5.8.2017. Teos on osa URB-festivaalin ja Kiasma-teatterin ARS17-ohjelmaa.