Evankelis-luterilaista kirkkoa vuosi sitten kohahduttanut teknojumalanpalvelus Dance+Pray tulee taas. Tulevana torstaina 14. maaliskuuta Helsingin Agricolan kirkossa järjestettävässä tanssitapahtumassa tanhutaan jälleen trance- ja housemusiikin tahtiin. Perinteisen luterilaisen messun kaavaa noudattavaa dancemessua ryydittävät strobovalot sekä DJ:n uuteen uskoon soveltamat virret.
Viime keväänä Turussa ensi kertaa järjestetty "kohumessu" kirvoitti rankkaa kritiikkiä internetin keskustelupalstoilla ja kristillisissä nettiyhteisöissä. Moni vanhan koulukunnan kristitty uskoo, ettei populaarimusiikilla ole tilaa evankelis-luterilaisessa kirkossa, mutta tapahtuman tuottaja Joona Haarala on toista mieltä:
"Vastaavia tapahtumia on järjestetty Suomessa jo 1990-luvulta asti. Emme yritä houkutella messulla uusia jäseniä kirkkoon, vaan päinvastoin olemme kiitollisia siitä, miten kirkko on ottanut meidät vastaan."
Kotimaa24-keskustelupalstalla dancemessua verrattiin itsetyydytykseen ja "helsinkiläiseen homodiskoon." Tuumasipa eräs tuohtunut kristitty myös että "minkä kunnian Jumala saa siitä, että joku heiluttaa ahteriaan kirkossa jonkun pumputuksen tahdissa?"
"Messusta nousi hirveä huuto ja haloo, ja kristityt piirit syyttivät meitä jumalanpilkasta ja ihmisten vaivuttamisesta transsiin. Varsinkin nuorten kanssa tehty buffivideo rinnastettiin pyhäinhäväistykseen", Haarala muistelee.
Huolimatta tapahtuman nostattamasta kohusta ensimmäisestä dancemessusta tuli yleisömenestys, ja reilut 600 kävijää vieraili Turun Mikaelinkirkossa. Erityisesti nuorten keskuudessa kiitosta saanut tapahtuma järjestettiin jälleen tänä vuonna. Nyt Dance+Pray saapuu ensimmäistä kertaa Helsinkiin.
"Dancemessu piti alun perin järjestää Kuopiossa, mutta seurakunta hyllytti tapahtuman ja se jouduttiin siirtämään Helsinkiin. Oikeastaan voisimme kiittää kuopiolaisia, sillä nyt meillä on käytössä upea Agricolan kirkko, josta valosuunnittelijamme on aivan täpinöissä."
Dancemessun esikuvana on Ruotsissa järjestettävä supersuosittu Technomässän. Tapahtumaan ei ole pääsymaksua eikä se pyri tekemään voittoa. Messun kolehti lahjoitetaan Yhteisvastuukeräyksen kautta muun muassa vanhustyöhön.
"Halusimme pitää messuun ilmaisena niin, että kaikki halukkaat pääsevät mukaan. Tapahtuma on elämys ennen kaikkea niille, jotka eivät kuulu kirkkoon."
9 kommenttia
LizardKing
12.3.2013 13:37
Ei olisi ehkä sittenkään pitänyt erota kirkosta... =S
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
yoloswag420
12.3.2013 14:52
@LizardKing ei varmaankaan. Liityppä heti takaisin jos asialla on tämän verrna arvoa sinulle :) !
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
ex-reivaaja
12.3.2013 17:27
kunnon kuosi päälle ja kirkkoon bailaamaan, mikäs sen hauskempaa
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
anomuumix
12.3.2013 18:59
@yoloswag420 miten liitytään takaisin kirkkoon?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
bentol
12.3.2013 19:59
Uuteen uskoon sovelletut virret hieman epäilyttävät, mutta miljöönä kirkko on varmasti aika mahtava kunnon valoilla. Voisin harkita.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Millihiiri
12.3.2013 21:44
Tuolla näkyy onnistuvan:
Vastaa kommenttiinhttps://www.facebook.com/kirkkosuomessa/app_311051658978475
Vastaa kommenttiin
Dancemessu
12.3.2013 22:20
bentol: Messussa on ehtoollisen aikana niitä uudelleen sovitettuja virsiä. Niitä ei ole kuitenkaan tuhottu, vaan maltilla sovitettu. Muuten musiikki on tapahtumaa varten sävellettyä tai otettua.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Masa190
14.3.2013 11:29
Helsingissä on Kallion kirkossa ollut ainakin hevimessu. Kai se viesti on pääasia eikä musiikkityyli?
Ja gospel-sanan alle mahtuu aika monenlaista musiikkia. Whitemetal eli gospel hevi on vanha juttu. Teknogospel ei edes kuullosta oudolta. Punkgospel kuullostaisi oudolta.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Masa190
14.3.2013 11:43
Ja todellaki antasin viitosen kolehtiin. Ehkä jopa kympin.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin