Paksuniemen Juomatehtaassa valmistetaan palkintosiideriä

Useita palkintoja voittanut täysin kotimainen Jyrki-siideri valmistuu pienessä tehtaassa Pohjois-Karjalassa.

Jyrki Hirvonen ja Christiana Harle poseeraavat Paksuniemen Juomatehtaan edustalla.
Jyrki Hirvonen ja Christiana Harle poseeraavat Paksuniemen Juomatehtaan edustalla.

Kun Jyrki Hirvonen ryhtyi omenatarhuriksi Pohjois-Karjalan Rääkkylässä, ei hän uskonut, että hänen kehittelemänsä nimikkosiideri Jyrki niittäisi mainetta kansainvälisissä kilpailuissa. Hirvosesta ei koskaan nimittäin pitänyt tulla siideritehtailijaa.

Neljä vuotta ensimmäisten juomien tekemisen jälkeen Hirvosen Jyrki-siideri on kuitenkin voittanut kolme arvostettua siiderikilpailua ulkomailla. Viimeisimmän kilpailujuoman reseptin Hirvonen kehitti kumppaninsa Christiana Harlen kanssa.

“Myö aloitettiin 19 erilaisesta siiderisatsista, joista päästettiin maistelun jälkeen 9 satsia jatkoon. Kilpailuun veimme kuusi makua, joista paikan päällä sekoitimme siiderin, joka ylsi voittoon”, Hirvonen kertoo ylpeänä.

Ja hyvää voittosiideri onkin. Niin hyvää, että se on myyty tyystin loppuun Paksuniemen Juomatehtaan myymälässä Kielletyssä Hedelmässä. Lisää ei tule, sillä voittosatsia ei enää voi tehdä ilman, että maku muuttuisi. Juomasta tulisi eri siideri. Ensi vuonna sekoitellaan uudestaan.

Paksuniemen Juomatehdas sijaitsee Rääkkylässä, Paksuniemen vierasvenesatamassa.
Paksuniemen Juomatehdas sijaitsee Rääkkylässä, Paksuniemen vierasvenesatamassa.

Jyrki poikineen.
Jyrki poikineen.

Oli hilkulla, ettei siideriä koskaan tullut. Viisitoista vuotta sitten Hirvonen nimittäin vielä vannoi, että viinitilallista ei hänestä tule. Omenatarhan jatkumona luonnollisesti hankittu mehuasema kuitenkin herätti ennen pitkää siiderikiinnostuksen, ja Hirvonen hankki viinituotannon ammattitutkinnon ja tilaviinistatuksen.

“Mie matkustin paljon Englannissa tutkimassa siiderin valmistusta. Yhteys Englantiin on tässä hommassa säilynyt vahvana, ja se meitä on vienyt kilpailuihinkin.”

Siiderin pohjana on paikallisista, tarkoin valituista omenoista puristettu täysmehu. Jyrki on aitoa englantilaistyyppistä siideriä, craft cider, jollaista Suomessa ei paljoa tehdä. Paksuniemen juomien jälleenmyyjiä on kuitenkin muuallakin Suomessa, ja neuvottelut Alkon kanssa ovat käynnissä, jotta Jyrki-siideri kumppaneineen pääsisi helpommin kuluttajan käsiin. Hirvonen iloitsee, että aito siiderikulttuuri on Suomessakin nousussa. 

“Siiderikulttuuri on ollut täällä melko ohutta ja kaupallista”, hän sanoo. “On hienoa huomata, että tilanne on muuttumassa ja laadukkaalle tuotteelle on kysyntää.”

Siiderien, kuoharien ja marjaviinien lisäksi Paksuniemen Juomatehtaalla tehtaillaan myös alkoholittomia limuja. Saatavuustilannetta päivitetään tehtaan Facebook-sivuille. Suunnitelmissa on myös pienpanimo, jonka avaaminen on viivästynyt tilakysymysten vuoksi. Hirvosen mukaan ei ole syytä huoleen: panimo perustetaan takuulla.

“Kyl mie rupean oluita panemaan.”

Paksuniemen Juomatehtaan juomia saa Helsingissä Punavuoren Ahvenesta, Willi Wäinöstä ja Black Doorista. Tuotteita löytyy myös M Kaartin Kotikaupan ja Arabian M-Marketin hyllyistä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi