Burning Man -festareista on kasvanut 30 vuodessa yksi kiinnostavimmista ja värikkäimmistä festareista koko maailmassa. Itseilmaisulle, yhdessäololle- ja tekemiselle sekä taiteelle omistetun juhlan alkuperäiset perustajat Larry Harvey ja Jerry James eivät varmasti arvanneet, millaisiksi kekkereiksi Burning Manit muodostuvat polttaessaan reilun parimetrisen puu-ukon noin 20 katsojan edessä vuonna 1986. Tänä päivänä puinen ukko palaa festareiden lopuksi 10-metrisenä ja paikalle saapuu yhteensä 70 000 ihmistä.
Elo- ja syyskuun vaihteessa pidettävä festari käynnistyy tänä vuonna elokuun 28. päivä ja kestää 5. syyskuuta asti. Ensimmäiset pari vuotta Burning Man järjestettiin San Fransiscon Golden Gate -sillan tuntumassa, mutta poliisit kiinnostuivat tapahtumasta liiaksi, joten se siirrettiin Nevadaan Black Rockin autiomaahan. Autiomaahan täytyy viedä itse kaikki tarpeellinen. Osallistujat tuovat mukanaan omat ruoat, omat juomat ja jopa pesuvetensä. Kaikki paikalle roudattu, likavesia myöten, pitää viedä myös takaisin, sillä festarin sääntöihin kuuluu, ettei tapahtumapaikalle saisi jättää jälkeäkään. Toisen säännön mukaan paikan päällä ei saa käydä kauppaa muuten kuin kahvin ja jään myynnissä.
Keskellä autiomaata osallistujat järjestäytyvät ja leiriytyvät ennaltasovitun “Wheel of Time” -muodostelman mukaisesti. Siinä leireilijät saavat oman paikkansa ympyränmuotoisesta muodostelmasta, jota halkovat tiet osoitteineen helpottavat valtavassa leirissä navigointia ja mahdollistavat esimerkiksi ambulanssien pääsyn oikeaan kohteeseen hätätilanteen sattuessa. Autot eivät ole leirissä sallittuja, lukuunottamatta “taideautoja”, joiden operoinnista vastaa varta vasten nimitetty “Mutanttiautojen osasto”. Autokiellon seurauksena ihmiset valuvat paikalle enimmäkseen polkupyörillä.
Burning Maniin oleellisena osana kuuluva radikaali itseilmaisu näkyy festareilla upeina taideteoksina, jota osallistujat kasaavat mukanaan tuomistaan varusteista. Juhlan lopuksi taideteokset ovat tulleet tiensä päähän ja ne poltetaan tai roudataan osina takaisin.
Ulkopuolisen silmin Burning Man hämmentää: toisaalta se näyttää new age -hippien hörhoilyltä, mutta toisaalta se nousee esiin merkittävien innovaatioiden lähteenä, johon teknologiayritykset suuntaavat katseensa uusien keksintöjen ja luovien mielien löytymisen toivossa. Toisaalta juhla on täynnä rakkautta ja vapautta, mutta samaan aikaan kävijöitä ohjaavat tiukat yhteisön säännöt, leiriin järjestäydytään armeijamaisen jämäkkään muodostelmaan ja osana tapahtumaa voi katsella muun muassa paljain nyrkein tapahtuvaa nyrkkeilyä.
Burning Manin tyylin, ihmisten asusteiden ja koristeiden, useilta lavoilta pauhavan konemusiikin ja ilman läpi armottomasti pyyhkivän hiekkapölyn ansiosta tapahtumaa on kutsuttu Woodstockin ja Mad Maxin sekoitukseksi.
Burning Man -ilmiö on kasvanut myös itse tapahtuman ulkopuolelle ja erilaisia sisartapahtumia järjestetään eri puolilla maailmaa, Pohjoismaat ja Suomi mukaan lukien. Burning Manin ystäviä eli burnereita, ohjaa kymmenen kohdan periaatelista, joka kannustaa hyväksymään erilaisuutta, antamaan lahjoja, olemaan käymättä kauppaa, löytämään sisäiset voimat, ilmaisemaan itseään, tekemään asioita oman yhteisön eteen, edistämään kansalaisyhteiskuntaa, kunnioittamaan ympäristöä, osallistumaan ja kokemaan asioita välittömästi.
Oman mausteensa tämän vuoden Burning Maniin on tuomassa myös suomalainen Koulu on Fire -projekti, joka rantauttaa Suomessakin nähdyn, Demos Helsingin luoman Koulu-festivaalin konseptin osaksi Nevadan Burning Maniä. Ideana on jakaa tietoa matalalla kynnyksellä. Toisin sanoen Koulu on Fire opettaa opettamaan. Mukana on eri alan asiantuntijoita ja aiempien vuosien festarikävijöitä ja tarkoituksena on saada festarikansalle työkaluja joiden avulla jokainen voi opettaa toiselle osaamiaan taitoja.
Nyt.fi kirjoitti Burning Manista hetki sitten ja silloin projektissa mukana oleva Elina Arponen vihjaisi Burning Maniin rakennettavan Koulun pitävän sisällään muun “tiedon puun”. Viimeisimpien paikan päältä tulleiden some-tietojen mukaan puun rakentamisessa on ollut kuitenkin haasteita, sillä pahvilaatikkolähetys, jota oli tarkoitus käyttää puun raaka-aineena myöhästyi parilla päivällä. Toivottavasti Koulu kuitenkin nousee ja suomalaiset pääsevät levittämään opetuksen ilosanomaa Burning Manin pääkadulle.