Helsingin pizzatarjonta on ottanut viime vuosien aikana huimia harppauksia eteenpäin. Kaupunkiin on alkanut putkahdella toinen toistaan laadukkaampia pizzeroita, joissa pizzat paistuvat aidoissa italialaisissa pizzauuneissa ja täytteiden raaka-aineet ovat huippuluokkaa.
Etenkin napolilaiset pizzeriat ovat nousseet huimaan suosioon, mutta joukkoon mahtuu myös roomalaisia ja newyorkilaisia vaikutteita. Rohkeimmat yhdistelevät pizzoissaan onnistuneesti kansainvälisempiäkin elementtejä.
Via Tribunali
Kun napolilaisen pizzan nimeen vannova Via Tribunali avattiin Sofiankadulle keväällä 2017, jono kiemurteli pahimmillaan kadulle asti, kun kaikki halusivat saada osansa kehutuista uutuuspizzoista.
Tarkoin valituista italialaisista raaka-aineista valmistetut pizzat paistetaan oikeaoppisesti napolilaisessa pizzauunissa avotulella. Via Tribunali on Suomen ensimmäinen napolilaisen pizzan kattojärjestön Associazione Verace Pizza Napoletanan sertifioima pizzeria.
Kesällä 2019 Via Tribunali avasi toisen pizzeriansa Kurviin, jossa menulle mahtuu tuttuja napolilaisklassikoita sekä alueen henkeen sopivia uutuuksia.
Pizzat 12,50–18 euroa.
Lue lisää: Pizza maistuu Via Tribunalissa
Capperi
Oulunkylän Capperista tuli pian avautumisensa jälkeen pizzan ystävien pyhiinvaelluskohde, jonne tultiin varta vasten pidemmänkin matkan päästä. Edelleenkin ilman pöytävarausta kannattaa varautua jonoihin, etenkin viikonloppuisin. Tammikuussa Capperi avasi toisen ravintolan Rikhardinkadulle.
Capperin napolilaistyyliset pizzat paistetaan 460-asteisessa pizzauunissa, jossa italialaisista jauhoista valmistettu taikina paistuu rapeaksi alle minuutissa. Täytteiksi kelpaavat vain parhaat italialaiset raaka-aineet, ja tomaattikastike valmistetaan italialaisista San Marzano-tomaateista.
Capperin Miguel Papaianni osoitti taitonsa myös Pizzamestari 2019 -kilpailussa, jossa hän vei suvereenisti voiton innovatiivisella äyriäispizzallaan.
Pizzat 10,50–23 euroa.
Lue lisää: Capperin napolilaisia pizzoja saa pian myös keskustasta: “Sama laatu säilyy”, ravintoloitsija lupaa
Oulunkylän Capperi ilmoittautuu pizzakartan kiinnostavimpien tulokkaiden joukkoon
Daddy Greens
Alun perin Pop up -projektina startannut Daddy Greens on vakiinnuttanut paikkansa Helsingin pizzaskenessä. Töölöön vuonna 2017 avatun kivijalkaravintolan suosion siivittämänä Daddy Greens avasi viime keväänä toisen toimipisteensä Iso Roballe.
Daddy Greensin pizzat paistetaan tulikuumassa napolilaisessa pizzauunissa, joka takaa sen, että reunat saavat sopivan rapean paistopinnan. Taikina on leivottu hapanjuureen, ja täytteet ovat italialaiseen tyyliin yksinkertaisia, mutta laadukkaita.
Saatavilla on aina myös vegaanivaihtoehtoja sekä ilman tomaattikastiketta paistettua, mozzarellalla ja ricottajuustolla höystettyä valkoista pizzaa.
Pizzat 11–18 euroa.
Lue myös: Daddy Greens pizzabar avasi ovensa Töölössä
Pizzeria Luca
Roomalaissyntyinen Luca Platania tutustutti suomalaiset ensin roomalaiseen levypizzaan perustamalla suositun Pizzarium-ketjun. Sittemmin hän avasi Pizzeria Lucan, jossa tyyli on enemmän Napolin suuntaan kallellaan. Nyt ravintoloitsijan nimeä kantavia pizzerioita on Helsingissä, Tampereella ja Vaalimaalla.
Pizzeria Lucassa taikinaa kohotetaan kolme vuorokautta, ja pizzojen päältä löytyy niin italialaisia klassikkotäyteitä kuin skandinaavisia erikoisuuksia, kuten kylmäsavulohta, kirjolohenmätiä tai varhaisperunaa. Jotain on selvästi tehty oikein, sillä Pizzeria Luca valittiin vuonna 2018 Pohjois-Eurooopan parhaaksi pizzeriaksi.
Pizzat 14–18 euroa.
Lue lisää: Lauttasaaren Pizzarium väistyy napolilaisen artesaanipizzan tieltä
Linko ja Tenho
Töölössä Ruusulankadulla sijaitseva Linko poikkeaa monista muista premium-pizzapaikoista tyylinsä ja täytteidensä puolesta. Pizzojen kehittelyssä on annettu mielikuvituksen lentää, ja lättynsä päältä voi löytää vaikkapa vuohenjuustoa ja mustikkaa.
Yksi Linkon klassikkopizzoista on scampi, jossa rapean ja ohuen pizzapohjan päällä on jättikatkaravunpyrstöjä, tuoretta ananasta, korianteria, japanilaisittain maustettua tōgarashi-majoneesia ja mustapippuria.
Linkon makumaailmaan pääsee kiinni myös sisarravintola Tenhossa, jossa pizzalista on hyvin samanhenkinen, vaikkakaan ei täysin identtinen.
Pizzat 14–17 euroa.
Lue lisää: Linko ilmoittautuu kisaan Helsingin parhaasta pizzasta
Pizzala
Myös Teurastamolle on saatu aito napolilainen pizzauuni, uunien ferrariksikin tituleerattu Stefano Ferrara, joka lämpenee peräti 500-asteiseksi. Pizzalan taikina leivotaan luomujauhoista hapanjuureen, ja sen annetaan kohota vuorokauden verran ennen paistamista.
Napolilaisten pizzojen lisäksi tarjolla on Pizzalan “spezzut” eli valikoima valkoisia pizzoja, jotka paistetaan ilman tomaattikastiketta.
Pizzat 14–18 euroa.
Lue lisää: Teurastamon ravintolatarjonta kasvaa – Pizzalaan aito puulämmitteinen uuni
Skiffer
Liuskaluodolta vuonna 2010 alkunsa saanut Skiffer on levittäytynyt sittemmin myös Hankoon ja Helsinkiin, jossa sillä on jo useita ravintoloita.
Skifferin tavaramerkki on soikea liuskan muotoinen pizza, jonka täytteenä voi olla lähes mitä vaan päärynöistä Pielisen särkeen ja mummonkurkkuihin.
Eri ravintoloiden listat ovat pääosin samoja, mutta alueellisiakin eroja löytyy. Esimerkiksi Kallion nimikkopizzan päällä on Harjun makkaratehtaan makkaraa ja hapankaalia, Rööperissä Milanon salamia, luomukananmunaa ja tryffeliöljyä.
Pizzat 13,30–17,90.
Lue lisää: Kallion uusi Skiffer on auki
Putte’s
Napolilaispizzerioiden valloittamassa Helsingissä Putte’s on piristävä tuulahdus rapakon takaa. Antto Melasniemi kävi hakemassa inspiraationsa New Yorkista ennen pizzaravintolansa perustamista.
Putte’sin pizzoja on vuosien varrella kehuttu jopa kaupungin parhaiksi, ja etenkin sienipizza Funghi on pienoinen legenda.
Putte’sin pizzojen salaisuus on yksinkertaisuudessa. Simppelin tomaattikastikkeen ja mozzarellan lisäksi pizzoissa on vain muutama täyte, jolloin kokonaisuus säilyy selkeänä.
Pizzat 11–16 euroa.
Bacco
Enoteca & Pizzeria Baccon pizzoissa on vaikutteita niin Roomasta kuin Napolistakin. Pizzakeittiötä johtaa roomalaisen pizza-akatemian kasvatti, ja kokkeja on kummastakin kaupungista.
Baccon pizzojen juju on kolmen vuorokauden ajan nostatetussa taikinassa, joka on leivottu kuuden jauhon jauhoseoksesta. Täytteinä on ravintoloitsijan itsensä maahantuomia italialaisia raaka-aineita, kuten bolognalaista mortadellaa, parmankinkkua ja erilaisia juustoja.
Pizzat 12,90–18,90.
Lue lisää: Baccon pizzojen salaisuus piilee valmistustavassa – taikinaa kohotetaan neljä vuorokautta
1 kommentti
#top10
4.9.2019 20:33
Maukkaita valintoja kieltämättä. Siilinpesä jäi uupumaan
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin