Paras baari, paras palvelu, paras kortteliravintola: Whisky Bar
Whisky Bar, Whisky Bar, Whisky Bar. Kolminkertainen eläköön Turun parhaimmalle baarille, jossa palvelu pelaa ja ihminen viihtyy. Viskiäkin löytyy kirjaimellisesti jokaisen makuun.
Whisky Bar äänestettiin tänä vuonna voittajaksi kolmessa kategoriassa. Avaimet hyvään palveluun löytyvät ovimies Kalle Salmisen taskusta.
”Me ollaan aika intiimi paikka, joten kyllä täällä varmaan keskimääräistä enemmän höpötetään asiakkaan kanssa. Palautetta tulee tosi paljon, jopa sitä hyvääkin palautetta”, Salminen kertoo.
Whisky Bar tunnetaan hevi- ja rock-kansan olohuoneena. Sisäänpääsyyn ei kuitenkaan tarvita yhtä katu-uskottavaa hevipartaa kuin ovimies-Salmisella, vaan tervetulleita kaikki, joiden korville säröisen kitaran sointi on hunajata.
”Kanta-asiakkaita on tietenkin, mutta kyllä selkeästi nuorempikin väki on alkanut löytää tiensä tänne. Olemme sellainen rehellinen baari, jonka raadollinen rock-henkisyys taitaa ihmisiä viehättää”, Salminen kertoo.
Turun parhaaksi baariksi ja asiakaspalvelijaksi tuloa on Whisky Barissa ehditty harjoitella: baari juhlii ensi kesänä 24-vuotissyntymäpäiväänsä. Syntymäpäiviä juhlitaan luonnollisesti joka vuosi.
”Viskivalikoimaankin on tulossa muutamia erikoisuuksia!”, Salminen paljastaa.
Paras baari TOP 5
- Whisky Bar
- Alvar
- B4r
- The cow
- Kuka
Paras palvelu TOP 5
- Whisky Bar
- Kaskis
- Rantakerttu
- Mami
- Pippurimylly
Paras kortteliravintola TOP 5
- Whisky Bar
- Kerttu
- Rantakerttu
- Hugo
- Alvar
Paras brunssi, paras lounas: Nick’s Food Design
Aurajoen varrelta, YO-kylän kupeesta löytyy keidas nimeltään Nick’s Food Design. Vielä viitisen vuotta sitten ovea ei olisi uskaltanut mennä koputtelemaan, sillä tiloissa majaili moottoripyöräkerho.
Niklas ja Eva Haleniuksen luotsaamaan ravintolaan sen sijaan kaikki ovat kuitenkin tervetulleita. Pääkallot ovat vaihtuneet liitutauluseiniin ja raikkaaseen musiikkiin.
”En olisi uskonut, että voittaisimme! Ajattelin, että hienoa olisi päästä listoille ja luin ilmoituksenkin kahteen kertaan ennen kuin uskon, että se on totta. Olemme todella kiitollisia asiakkaillemme”, Eva Halenius kertoo.
Halenius uskoo suosion takana olevan se, että kaikki ruoka tehdään alusta asti itse. Asiakkaiden vaatimukset ovat hänen mukaansa kasvaneet vuosien varrella ja on tärkeää, että asiakkaat saavat ruokahaaveilleen vastinetta. Ja sitähän saa: brunssipöytä notkuu lauantaisin ja sunnuntaisin mitä ihanimpia herkkuja.
Brunssi ei kuulunut alussa Haleniusten suunnitelmiin. Asiakkaiden suunnitelmiin se sen sijaan kuului.
”Tuli monta kyselyä, että miksei meillä ole brunssia. Sitten aloimme miettiä, että no niinpä, miksi meillä ei ole brunssia?”, Halenius naurattaa.
Halenius pitää tärkeänä myös sitä, että työntekijöistä pidetään huolta. Hän kuvailee ravintolan työporukkaa upeaksi.
”Se, että työntekijöiden hyvinvointiin satsataan ja heistä pidetään hyvää huolta auttaa kaikessa. Heistä huomaa, kuinka he jaksavat myös panostaa”, Halenius kiittelee.
Kesä tuo tullessaan paitsi sesongin, myös uusia tuulia. Halenius kertoo, että ravintolan vuokrasopimus nykyisissä tiloissa loppuu kesäkuun lopussa. Brunssille tai lounaalle kannattaa mennä siis nyt, eikä niin sanotusti syssymmällä.
”Se on tosi harmillista, sillä tuntuu, että juuri ollaan saatu paikoilleen ja rullamaan”, Halenius kertoo.
Uusia tiloja haetaan paraikaa, mutta toistaiseksi ne ovat olleet kiven alla. Ravintolatoimintaa Haleniukset eivät halua lopettaa.
”Jos jollain on ehdotuksia uusista tiloista, saa soittaa!”, Halenius vinkkaa.
Paras brunssi TOP 5
- Nick’s Food Design
- Blanko
- Fontana
- 3. Linja
- Tiirikkala
Paras lounas TOP 5
- Nick’s Food Design
- Julinia
- Rantakerttu
- Fontana
- Roots kitchen
Paras ruoka: Kaskis
Jos turkulaiselle tulee vieraita, vie turkulainen vieraansa syömään Kaskikseen.
Nyt joku varmaankin nurisee, että veisin, jos sinne joskus mahtuisi. Ja tottahan se on, että Kaskis on suosittu: tällä hetkellä varauskirjat ovat viikonloppujen osalta täynnä kesäkuuhun asti.
Ravintolapäällikkö Erik Mansikan mukaan se, ettei Kaskikseen pääse ikinä syömään, on myytti.
"Aina kannattaa soittaa, sillä peruutuksia tulee myös. Välillä voi hyvinkin vapautua pöytä vaikkapa neljälle hengelle", Mansikka kertoo.
Kaskis on napannut ravintolaäänestyksessä ykkössijoja jokaisena aukiolovuonnaan, eikä tämä vuosi ole poikkeus. Kaskenmäen päällä puhaltavat jatkuvasti kuitenkin myös muutoksen tuulet.
Mansikan mukaan Kaskis ei tavallaan tule koskaan valmiiksi: ruoka- ja viinilistoja päivitetään säännöllisesti, välillä sen sijaan hankitaan uutta esimerkiksi uusia astioita.
"Kesällä uudistuksia tulee ainakin terassiin liittyen, mutta niistä ei voi vielä kertoa tarkemmin", Mansikka vihjaa.
Turkulaiset kulinaristit ovat toivoneet Kaskiksesta omaa Michelin-tähteään, mutta toistaiseksi sitä ei ole tullut. Mansikka pitää asiakkaiden palautetta ja tyytyväisyyttä kaikista tärkeimpänä. Hän kertoo koko ravintolan olevan kiitollinen äänistä.
"Mun mielestä se oikea raati ovat ne, jotka käyvät täällä syömässä ja tulevat aina uudestaan ja uudestaan", Mansikka summaa.
Paras ruoka TOP 5
- Kaskis
- Mami
- Pippurimylly
- Maneerat
- Smör
Paras kahvila: Cafe Art
Kun turkulainen kaipaa kahvittelupaikkaa, on yksi yli muiden. Cafe Art on pyörinyt jokirannassa vuosikausia, eikä loppua näy.
Omistajaperheen Anne Haahti kertoo kehittäneensä teorian sille, miksi Turussa hyvät kahvilat ovat harvassa, vaikka ravintoloita löytyy mielin määrin.
”Täällä ei on tavattoman vähän tunnelmallisia liiketiloja verrattuna esimerkiksi Helsinkiin. Siellä on selkeästi helpompi lähteä perustamaan kahvilaa, sillä kivijalkaa on vielä tarjolla. Hyvän ja toimivan kahvilan perustaminen 60-luvun elementtitalon alakertaan on haastavaa”, Haahti sanoo.
Cafe Art pyörii Haahdin perheen voimin. Anne Haahti vastaa leivonnaispuolesta. Toinen hänen pojistaan pyörittää kahvilatoimintaa, ja toinen Turun kahvipaahtimoa, jonka pavuista Cafe Artkin kahvinsa loihtii.
”Ja isä on sitten päätiskari, tarvittaessa”, Haahti nauraa.
Paras kahvila TOP 5
- Cafe Art
- Tiirikkala
- Gaggui
- Fazer
- Fontana
Paras tulokas, paras kasvisruoka: Kuori
Hämeenkatu kuuluu varmasti Turun masentavimpiin baanoihin: harmaat elementtitalot, Salen kelmeän keltainen valo, jatkuva liikenne. Ensimmäinen ajatus kadulle astuessa on, että miten täältä pääsee pois.
Enää ei tarvitse. Hämeenkadulla avasi marraskuussa Kuori, joka on sattumoisin Turun parhain kasvisravintola. Kuori vienyt jalat alta niin vegaanit kuin lihaanitkin. Luotseina toimivat sekä hienosäädetyt makunystyrät että erinomaisen tyylitajun omaavat Marjaana Pohjola ja Katariina Vesterinen.
”Meillä tärkeintä on rento meininki. Ruoassa valttejamme ovat laatu, tuoreus ja itse tekeminen, mutta toisaalta ne ovat oikeastaan meille ikään kuin itsestäänselvyyksiä”, Pohjola kertoo.
Rentous näkyy läpi visiitin. Pohjola ja Vesterinen hehkuttavat henkilökuntaansa: palvelu on ikään kuin puoli ruokaa. Itse ruokalistalta löytyy iltaisin alkupaloiksi pöytäseurueen kanssa jaettavia mezejä. Syömään voi tosin tulla yksinkin, sillä mezet ovat niin hyviä, ettei niitä melkein tekisi jakaa kenenkään kanssa.
”Halusimme tuoda sellaista keskieurooppalaista kulttuuria Kuoreen. Mielestämme pitää saada syödä hyvin ja tyylikkäästi, mutta samalla rennosti”, Vesterinen sanoo.
Sen lisäksi, että ruoka on taivaallista, ravintola myös näyttää äärimmäisen hyvältä: pinnat ovat puuta ja betonia, ikkunat valaisevat koko liiketilan pituudelta. Viherkasveja kasvaa mistäs muustakaan kuin valtavasta Mutti-tomaattikastikepurkista. Rentoa, eikä lainkaan liian harkittua.
Kuori hakee vielä muotoaan ja uudistuksiakin on luvassa: viikonloppuaamuille kaavaillaan aamupalaa aitoon Kuori-tyyliin.
”Sellaista buffet-henkistä emme halua, vaan enemmänkin sopivan kokoisen aamupalan, jossa laatu on kohdallaan”, Pohjola vinkkaa.
Tuskin maltamme odottaa, Kuori.
Paras tulokas TOP 5
- Kuori
- Hello! American Diner
- Gustavo
- Woolshed
- Yangtze
Paras kasvisruoka TOP 5
- Kuori
- Roots Kitchen
- VG Wok
- Rantakerttu
- Fafa’s
Paras sisustus: Tiirikkala
Monet ovat kehuneet Vähätorin laidalla sijaitsevaa liiketilaa Turun kauneimmaksi. Ennen siinä oli Artek, nyt siinä on turkulaisten yhteinen olohuone Tiirikkala. Eikä mikä tahansa olohuone, sellainen upgreidattu versio. Eri vuosikymmenten huonekalut on yhdistelty taidokkaasti vaaleansävyiseen tilaan, valaistus ja musiikki ovat kohdallaan. Parempaa miljöötä kahvittelu- tai cocktailhetkelle saa hakea.
Ravintolapäällikkö Jarno Venho kertoo, että kehut Tiirikkalan sisustuksesta lämmittävät mieltä. Liiketilaa hän pitää Turun mittakaavassa täysin ainutlaatuisena.
”On tosi kiva kuulla, että ihmiset viihtyvät täällä. Olemme itsekin ylpeitä siitä, miltä täällä näyttää! Sisustus on Riikka Haapasalon käsialaa”, Venho sanoo.
Sisustus ja miljöö vaikuttavat vahvasti nykyaikaisen kahvilan asiakaskokemukseen. Tiirikkala huokuu haluttua rentoutta ja tyylikyyttä jokaista pisaraansa myöten.
”Kahvilat ja ravintolat ovat usein tosi pimeitä. Sellaista emme tänne halunneet. Halusimme, että ravintolan ulkonäkö istuu myös samaan ajatusmaailmaan kuin palvelumme muutenkin”, Venho sanoo.
Paras sisustus TOP 5
- Tiirikkala
- Whisky Bar
- Tintå
- Ludu
- Kuori
Paras terassi: Koulu
Turistit tuntevat Turun jokilaivoistaan, mutta oikea Turun terassien helmi löytyy Eerikinkadun ja Kristiinankadun kulmasta. Panimoravintola Koulun terassi on Turun paras jo toista vuotta putkeen.
Ravintolapäällikkö Mika Lattu kertoo, että Koulussa luotetaan hyväksi todettuun reseptiin: klassikko-oluita saa hanasta, trendikkäämmät drinksut sekoitellaan itse ja terassikeittiö tarjoilee kevyitä kesäruokia.
”Ensi kesää varten terassia on taas hieman ehostettu: koko piha on nyt kivetetty. Enää ei siis hiekka narsku jaloissa terassilla”, Lattu kertoo.
Lattu on tyytyväinen, että Koulu on pystynyt erottumaan edukseen Turun ravintolaskenessä.
”Meillä käy esimerkiksi paljon myös lapsiperheitä: terassilta löytyy leikkinurkkaus, jossa on liukumäki ja keinut.”
Koulun terassin avajaisia ei onneksi tarvitse enää kauaa odottaa. Avajaiset ovat perinteisesti vappuna.
”Vappuna avataan aina, tuli taivaalta sitten kissoja, koiria tai mummoja”, Lattu nauraa.
Paras terassi TOP 5
- Koulu
- Rento
- Donna
- Rantakerttu
- Blanko
Paras etninen: Maneerat
Maneerat keikkuu vuodesta toiseen Turun parhaiden etnisten ravintoloiden listalla. Ja niin se vain on, että ihan syystäkin.
Omistajaperheen tytär Sae-Jueng Maneerat kertoo, että herkullisen thai-ruoan salaisuus piilee raaka-aineissa.
”Kaikki raaka-aineet pitää olla tuoreita. Leikkaamme itse lihat ja vihannekset”, Maneerat kertoo.
Maneeratissa palvelu pelaa: tulista ruokaa kaihtaville löytyy aidosti miedompia vaihtoehtoja. Satunnaisia chilipaloja ei näistä annoksista löydy. Makuhermojaan koetteleville hurjapäille sen sijaan chiliä piisaa.
Vakioasiakkaiden kanssa tulisuuskokeilut ovat vieneet kuulemma jo thai-ruoan tavallisen tulisuudenkin ulkopuolelle.
”Jotkun asiakkaat ovat jo siellä thaiplus osiossa tulisuuden suhteen. Välillä loppuu chilit!”
Maneerat kertoo, että vakioasiakkaita ravintolassa käy paljon. Se ei varmasti ihmetytä ketään, joka on joskus ravintolassa asioinut.
”En voi ihan vieläkään uskoa, että voitimme! Kiitos paljon kaikille asiakkaille, tästä saa ihan hirveästi voimia työntekoon”, Maneerat kiittelee.
Paras etninen TOP 5
- Maneerat
- Delhi Darbar
- Yangtze
- Vg Wok
- Karu Izakaya
Paras keikkapaikka: Gong
Humalistonkadulla majailevassa Gongista parasta on se, ettei se profiloitunut tietyn musiikkigenren paikaksi. Jokaiselle löytyy jotakin, ja hyvä tunnelma on aina taattu.
Gongin taustajoukoissa toimiva Mirva Merimaa kertoo, että hänen mielestään hyvä keikkapaikka muodostuu ennen kaikkea hyvästä äänentoistosta sekä yleisön ja bändin suhteesta.
”Toki kasvavassa roolissa on monipuolinen palvelu. Ravintolan antimien tulee olla kohdallaan, jotta nykypäivän yleisö viihtyy”, Merimaa kertoo.
Gong aloitti toimintansa viime vuonna, legendaarisen Klubin lopetettua Humalistonkadulla. Gong on täyttänyt Klubin saappaat täysin, ja hankkinut omiakin kannuksia. Syksyllä meno jatkuu samanlaisena.
”Tässä vaiheessa ei vielä ääneen voi sanoa, mitä kaikkea on keväälle ja syksylle luvassa, mutta sen verran voin paljastaa, että syksylle on saatu buukattua Suomen kärkinimiä”, Merimaa vinkkaa.
Paras keikkapaikka TOP 5
- Gong
- Logomo
- Dynamo
- Apollo
- TVO
Paras bailupaikka: Dynamo
Ai mihin jatkettaisiin? No Dynkkyyn tietenkin! Kaikenikäisen bilekansan mekka on palvellut bilekansaa uskollisesti jo vuodesta 1997.
Bailupaikkana Dynamon ehdoton valtti on musiikki. Keikkoja on viikoittain ja dj:t ovat aidosti niin sanottuna alan miehiä: he tietävät, mikä vetää tanssilattian täyteen ja mikä laittaa puntit tutisemaan. Ja jos alakerran musiikki ei jostain syystä miellytä, niin yläkerrasta löytyy toinen tanssilattia.
Dynamo on kaikkiaan täysin omassa luokassaan, kun katsotaan Turun yöelämää. Kun jatkopaikkana on Dynamo, ei illasta voi tulla huono.
Paras bailupaikka TOP 5
- Dynamo
- Apollo
- Börs
- Whisky bar
- Forte
Paras katuruoka: Martinsillan grilli
Turkuun on viime aikoina rantautunut trendikkäitä katuruokapaikkoja, mutta grillien aikakausi ei todellakaan ole ohi. Martinsillan grillit vetävät Raunistulassa ja Martinsillan kupeessa grilliherkkujen metsästäjiä tasaiseen tahtiin.
Toimitusjohtaja Mikko Nohkola haluaa hehkuttaa ennen kaikkia työntekijöitään.
”Henkilökunta ansaitsee ehdottomasti ison kiitoksen ja kunnian siitä, että olemme pystyneet tekemään asioita oikein ja onnistumaan! Asiakaspalveluun panostaminen on suuri asia”, Nohkola sanoo.
Kehut eivät ole kateettomia – Martinsillan grillillä odottaa aina hymyilevää henkilökuntaa. Ja mikäs siinä hymyillessä, kun tuote on kohdallaan. Nohkolan mukaan grillinkin täytyy kehittyä: trendejä haistellaan varovaisen varmasti.
”Jos myytäisiin vain samoja tuotteita, kuin 20 vuotta sitten, ei varmasti oltaisi minkään listan kärjessä. Ihmiset haluavat laadukasta pikaruokaa ja erilaisia vaihtoehtoja”, Nohkola summaa.
Paras katuruoka TOP 5
- Martinsillan grilli
- Mantun grilli
- VG Wok
- Thai in Town
- Nieto’s Café
Paras yöruoka: Mantun grilli
Mantun grilli on turkulainen instituutio – makkaraperunoita ja isoa maitoa on tarjottu Kaskenmäen kupeessa sijaitsevasta mökistä jo 24 vuotta.
Jo 19 vuotta yövuoroa on uurastanut Mika Viljanen. Makkispekkikset tulevat kuulemma jo Viljasen uniinkin, sillä tavallisimmin niitä menee noin parisataa viikonloppuyön aikana.
”Sitä herää ja huomaa ajattelevansa, että mitkäs mausteet tähän tulikaan”, Viljanen huikkaa grillin ääreltä.
Grillillä on ruuhkaa jo alkuillasta. Paikalle sattuu myös veli Marko Viljanen, jolle Mika-veli pyöräyttää purilaisen.
”Olen ikään kuin tuotekehittelijän ja maistelijan roolissa”, Marko Viljanen naurahtaa.
Viljasten mielestä Mantun grillin vahvuus on tasalaatuisuus ja omat tuotteet. Majoneesit tehdään itse ja jokaisella asiakkaalla on oma suosikkinsa. Grillin seinällä komeilee monta ravintolaäänestysplakaattia.
”On hienoa saada tunnustusta työstä!”, Mika Viljanen sanoo.
Paras yöruoka TOP 5
- Mantun grilli
- Martinsillan grilli
- Hesburger
- City Kebab
- Humaliston kebab
12 kommenttia
Pettymys123
10.3.2017 11:52
Nick's food designin brunssi oli vielä vuosi sitten hyvä, mutta nyt valikoimaa on karsittu rankalla kädellä ja samaan aikaan hintoja nostettu. Muut brunssit voittavat NFD:n nykyään leikiten.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Haapamäki 2
10.3.2017 15:58
Itse taas tykkään kovasti, kasvispuoleen panostettu enemmän. Ja koko ajan ei ole sitä samaa.
Whisky ihan jees
10.3.2017 12:23
Miksi Whisky Bar on näissä joka vuosi näin korkealla ja vielä mitä ihmeellisimmissä kategorioissa? "Paras sisustus" 2. sija??? Onko se jonkun lukijaryhmän jokavuotinen huono vitsi vai mikä juttu se on?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Joste jr
10.3.2017 14:00
Täytyy kyllä sanoa, että ei ihan kans ymmärrä, et mitrn siel voi olla top 2 sisustus. Mut jos asiakaskunta on erittäin tyytyväisii, esim asiakaspalveluun, niin varmaan samalla äänestävät kaikissa muissa kategorioissa. Muuten vissy on paikkansa ansainnut ja onhan sisustus baarin teemaan sopiva :)
Whiskyssä joskus
10.3.2017 18:16
Tätä ihmettelin itsekin, 80 luvun sohvantapaiset ja röökin polttamat pöydät, sisustus muistuttaa lähinnä lähiöpubia.
BobaFett
10.3.2017 13:54
Whisky bar - paras kortteliravintola?
Vastaa kommenttiinSuurin läppä ainakin.
Vastaa kommenttiin
Turkulainenjaylpeä
10.3.2017 20:32
Voitot oikeisiin osoitteisiin!! Kyllä Turussa kelpaa asua! <3
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Arska67
10.3.2017 20:44
Aivan oikeaan osoitteeseen meni paras brunssi ja lounas! Huomaa että Nick's Food Design tekee kaiken itse ja sen maistaa. Namskis :) plussaa miellyttävästä sisustuksesta ja hyvästä asikaspalvelusta
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Synnove von
10.3.2017 22:06
Whisky Bar on räkälä jonka muutamat kantikset saavat ääni kähisten kerättyä sijoituksia. City voisi joskus mennä perjantai-, lauantai-iltana katsomaan mikä meno on "kaupungin parhaassa". Sallikaa mun nauraa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
VoihanTurku
11.3.2017 00:36
Baari Baari pitäis olla paras sisustus ja paras baari sekä Top 5 keikkapaikoissa.. Gong on jatkanut Klubin jättämää alamäkeä..
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
vvc
11.3.2017 18:08
En tiedä onko jälkeenpäin remonttia tehty, mutta viskistä ainakin löytyi turun ehkä yrjöttävin vessa!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Riikka W
12.3.2017 20:12
Ottakaas mukaan Turun paras #catering mukaan ensivuonna äänestykseen? Toimijoita on useita ja laatu vaihtelee upeasta keskinkertaiseen!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin