Lähdeahon perheyrittäjillä oli Hong Kongissa kaksi ravintolaa ja suunnitelmana monistaa BD´s Bar and Grillin konsepti kolmanteen paikkaan. Uuden ravintolan suhteen vaihtoehtoina oli kolme erilaista suuntaa. Valinta saattaa yllättää.
”Mietittiin, lähdetäänkö Macaohon vai Kiinaan, mutta itse asiassa Suomi oli parempi vaihtoehto”, sanoo vahvasti englantilaisittain suomea murtava Michael Lähdeaho.
BD´s-ravintoloihin sijoittaa kolme Lähdeahoa, Michaelin lisäksi isä Erkki ja veli Johannes. Hong Kongissa ravintolat ovat hyvällä paikalla vilkkaassa satamassa. BD´sin kanta-asiakkaisiin kuuluu muun muassa satamaan seilanneet Amerikan laivaston miehet.
Macaon kasinoilla liikkuu kyllä raha, joka kiinnostaisi Lähdeahoja, mutta toistaiseksi ylivoimaisesti suurin osa sinne saapuvista turisteita on kiinalaisia. He haluavat uhkapelata ja linnoittautuvat lomansa ajaksi kasinoille. Kasinoiden ulkopuolisille ravintoloille jää liian vähän bisnestä.
”Ehkä 50 vuoden päästä, kun siellä on enemmän ulkomaalaisia, se voi olla parempi sijoituskohde”, Michael pohtii.
”Aika iso riski. Esimerkiksi, kun virkamies lähtee pois virastaan, vanhat allekirjoitukset eivät välttämättä enää päde.”
Myös kotiseuturakkaus vaikutti päätökseen tuoda ravintola Suomeen. Michael Lähdeaho asui nuoruusvuotensa Afrikassa ja muutti kymmenvuotiaana Suomeen. Molemmat vanhemmat ovat suomalaisia, mutta kotona puhuttiin äidinkielenä englantia. 18-vuotiaana Michael lähti Hollantiin opiskelemaan ja sieltä Lontooseen työharjoitteluun. Lontoossa hän toimi myös käännöstoimiston liikekehityspäällikkönä.
Michael tapasi yläasteaikoina Pohjois-Tapiolassa Pinchas Hodadadin. Puoliksi israelilainen Pinchas syntyi Israelissa, muutti Jenkkeihin, siirtyi sieltä Suomeen, josta matka jatkui Lontoon ravintoloihin. Kun yläastekaverin kutsu kävi, Pinchas oli valmis lähtemään uudistamaan tapiolalaista ravintolakenttää BD´s Bar and Grillin ravintolapäällikkönä.
”Mä rakastan ravintola-alaa ja asiakaspalvelua. Haluan saada ihmiset hymyilemään”, Pinchas selittää innoissaan lapsuudenkaveri Michaelin vieressä Tapiolan Bulldog´sin sohvilla. Maanantaina iltapäivällä ravintola ei ole vielä valmis, vaikka baari on tarkoitus avata vappuaattona tiistaina.
Elämää Tapiolaan
27-vuotiaat kaverukset katsovat bisnestään pitkällä tähtäimellä, joten alkuhässäkkä ei stressaa. Homma etenee vaiheittain: ensin avataan baari, sitten tuodaan ruoka mukaan tarjontaan, ensin lounas, sitten pubiruoka ja à la carte. BD´s yhdistää sporttibaarin, livemusiikin ja ruokailun – jokaiselle jotakin periaatteella.
”Me tuodaan vähän elämää tänne, sillä kaikki lähtevät aina Helsinkiin. Ihmisten pitää jäädä tänne”, Pinchas sanoo.
”Mun mielipide on, että ei kaikki halua lähtee Espoosta Helsinkiin, mutta kyse on kysynnästä. Espoossa ei ole sellaisia paikkoja, joihin välttämättä haluaa lähteä”, Michael komppaa.
”Me uskotaan, että tällainen baari voi menestyä Espoossa.”
Sporttibaari rakentuu kuuden ruudun ja kahden valkokankaan varaan. Toisella puolella ravintolaa on esiintymislava. Kalustus on roudattu Hong Kongista, ”pitkäaikaiselta yhteistyökumppanilta”.
Länsimetroa ja viereen tulevaa ostoskeskusta odotellessa on tarkoitus rakentaa kanta-asiakaskuntaa, lisätä olutvalikoimaa ja aloittaa viikottaiset livekeikat. Urheilutarjonnassa on paljon kanavia, joista, mahdollisesti kansainvälinen, asiakaskunta voi valita katsottavakseen esimerkiksi krikettiä tai australian rugbyliigaa. Oluissa pyritään noudattamaan samaa linjaa, jossa kansainväliselle yleisölle löytyy omat vaihtoehdot.
”Me halutaan, että täällä on sellainen ´personalized service´”, Michael sanoo.
Yksi kuningasidea paikan suhteen on hankkiutua yhteistyöhön paikallisten urheiluseurojen kanssa. Tapaamiset on aloitettu Espoon lätkäjoukkue Bluesin ja futisjengi Hongan kanssa. Kaikki muutkin lajit ovat tervetulleita ottamaan mestan omakseen.
”Se on ´work in progress´, että tästä tulee Espoon Bluesin pelaajien kantapaikka”, Pinchas muotoilee.
Maailmalta Suomeen palanneilla Pinchasilla ja Michaelilla vaikuttaa olevan aito pyrkimys tehdä entisistä kotikulmistaan hitusen viihtyisämpi paikka.
City tuottaa laadukasta sisältöä kaupunkikulttuurista ja ravintoloista täysin ilmaiseksi ihmisille. Koska haluamme, että juttumme tavoittaa mahdollisimman monet, toivomme että seuraat sosiaalisen median kanavia ja tilaisit uutiskirjeemme. Kiitos, että olet lukijamme!
6 kommenttia
ANNA LONTOOSTA
1.5.2013 21:47
AAAH Pini IHAN MAHTAVAA!!! Onnea roppakaupalla!!! Ihan paras taa!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
J-Dogg
2.5.2013 00:58
Erittäin hyvä idea ja konsepti. Toivottavasti näin saadaan myös Tapiola kartalle.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
juliwig
6.5.2013 16:41
i will like to know you better.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Botskistara
8.5.2013 15:57
Pakkokai sen testata kun ravitolapäällikkö ui liiveihin kadulla ;)
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Teräs
19.7.2013 21:35
Kuulostaa hyvältä! Pakko tulla testaamaan
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Paikalla käynyt
19.7.2014 19:59
Hyvä tunnelma, huono ruoka
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin