Huippuunsa hiottu ravintolaelämys! Saiko hurmaa robata-grilliherkuillaan

Yhteisen pöydän äärelle istuvat vieraat pääsevät kokemaan jotain ainutlaatuista.

Robata-grillissä paistetut lihat ovat Saiko-ravintolan juttu.
Robata-grillissä paistetut lihat ovat Saiko-ravintolan juttu.
  • Mikä: Uusi ravintolakonsepti
  • Missä: Fredrikinkatu 47, Helsinki
  • Mitä: Robata-grillin herkkuja omakase-tyyliin

“Parasta kalaa, jota olen koskaan syönyt.” Ihania makumaailmoja, koko menusta ei löydy yhtään heikkoa annosta.”

Näin ylistäviä lauseita pääkokki Jussi Uusihakala saa kaikilta uuden Saiko-ravintolan vierailta reilu kaksi tuntia kestäneen aterian päätteeksi. Vieraat ovat juuri kokeneet jotain todella ainutlaatuista.

Saikossa ruoka on vain yksi osa unohtumatonta ravintolaelämystä.
Saikossa ruoka on vain yksi osa unohtumatonta ravintolaelämystä. Kuva: Laura Paavola

Kyseessä on kesäkuun lopulla kaikessa hiljaisuudessa Fredrikinkadulle avautunut ravintola, joka ei tarjoile asiakkailleen ainoastaan upeita Kauko-Aasian makuja, vaan kokonaisvaltaisen elämyksen, jollaista ei ihan heti unohda.

Mehevääkin mehevämpiä dry age -lihoja

Ravintolan keskiössä on perinteinen japanilainen robata-grilli, jonka äärelle katetaan paikat 12 vieraalle. Robata on perinteinen japanilainen ruoanvalmistusmenetelmä, jonka nimi tarkoittaa suomeksi loimua.

Lihavartaat ja kasvikset loimutetaan grillissä asiakkaiden edessä juuri ennen tarjoilua.

Vieraat pääsevät seuraamaan lähietäisyydeltä kokkien työskentelyä.
Vieraat pääsevät seuraamaan lähietäisyydeltä kokkien työskentelyä. Kuva: Laura Paavola

Kokin työskentelyn seuraaminen lähietäisyydeltä onkin yksi ravintolakokemuksen sykähdyttävimmistä hetkistä. Sen lisäksi, että grillaaminen on näyttävä elementti, se voi viedä katsojansa lapsuuteen. Ruokaa laittava äiti ja keittiöstä annettavat suupalat. Kokki ja suoraan grillistä tarjoiltavat herkut.

Saiko on grillauksen makua rakastavan unelmakohde. Tarjolla on ainoastaan yksi aasialaisia makumaailmoja henkivä menu, jossa päästään herkuttelemaan muun muassa dry age -lihoista valmistetuilla annoksilla, kuten satay-kastikkeella valellulla, marmoroidulla Iberico-porsaalla ja suussasulavalla entrecotella.

Entrecote-varras tarjoillaan grillattujen osterivinokkaiden ja tomaatin kera.
Entrecote-varras tarjoillaan grillattujen osterivinokkaiden ja tomaatin kera. Kuva: Laura Paavola

Vieraan eteen tuotuja lisukkeita, kuten kimchiä ja pikkelöityjä kurkkuja, voi yhdistellä pääraaka-aineisiin kokin suositusten tai omien makumieltymysten mukaan. Lisukkeita tuodaan lisää sitä mukaan, jos ne loppuvat kesken.

Riisiä, leipää tai muita perinteisiä lisukkeita ei tässä ravintolassa nähdä - eikä niitä tarvitsekaan.

Lihojen lisäksi menussa päästään maistelemaan myös grillattuja scampeja.
Lihojen lisäksi menussa päästään maistelemaan myös grillattuja scampeja. Kuva: Laura Paavola

Menusta ei voi jättää mainitsematta myöskään lime-smetanan ja pikkelöidyn fenkolin kanssa tarjoiltua kalaa, jonka valmistusmenetelmä ansaitsee huomiota.

Pikkelöity fenkoli, siemennäkkäri ja lime-smetana täydentävät kala-annosta.
Pikkelöity fenkoli, siemennäkkäri ja lime-smetana täydentävät kala-annosta. Kuva: Laura Paavola

Ravintola kertoo suosivansa annoksessa kultaotsa-ahventa, joka sopii rasvaisuutensa puolesta täydellisesti grillaukseen. Mutta grillauksen aika ei tule ihan heti, sillä ensin kala maustetaan ja suolataan suolavedessä, jonka jälkeen se asetetaan kuivumaan dry age -kaappiin ihannetapauksessa 2-3 viikoksi.

Juuri ennen tarjoilua viikkojen aikana syvän maun keränneen kalan pinta paistetaan rapeaksi ja asetellaan lautaselle lisukkeiden kera. 

Kalat saavat kuivua ihanne tapauksessa reilu parin viikon ajan ennen tarjoilua.
Kalat saavat kuivua ihanne tapauksessa reilu parin viikon ajan ennen tarjoilua. Kuva: Laura Paavola

Ruokien kyljessä on mahdollista nauttia viiniä tai sakea laseittain, mutta täydelliseen kokemukseen pääsee erilaisia sakeja ja japanilaista viskiä sisältävän juomapaketin siivittämänä.

Useita vuosia ja pari onnekasta sattumaa

Idea vastikään ovensa avanneeseen ravintolaan on lähtenyt kytemään jo useita vuosia sitten, mutta mutkia matkaan on tuonut muun muassa Suomen tiukka lainsäädäntö. Perinteisesti japanilainen robusta-grilli lämpiää puulla, mutta turvallisuuden vuoksi Saikossa käytetään kaasua.

Korkea lasiseinä takaa, ettei kipinöitä tai rasvaa pääse lentämään aivan kokin edessä istuvien asiakkaiden syliin.

Dry age -kaapissa roikkuvat lihat toimivat myös sisustuselementtinä.
Dry age -kaapissa roikkuvat lihat toimivat myös sisustuselementtinä. Kuva: Laura Paavola

Suomessa ennennäkemätön konsepti sai tulta alleen, kun konseptista innostunut pääkokki löysi tiensä ravintolaan onnekkaan tapahtumaketjun seurauksena, johon liittyy niin naapureita kuin sopivaan kohtaan osunut loma.

“Konsepti vaikutti heti kiinnostavalta ja näin tässä erinomaisen mahdollisuuden oppia lisää”, 15 vuotisen kokemuksen ravintola-alalta omaava Jussi Uusihakala kertoo.

Jussi Uusihakala omaa pitkän kokemuksen useista ravintoloista aina tähtipaikoista street foodiin.
Jussi Uusihakala omaa pitkän kokemuksen useista ravintoloista aina tähtipaikoista street foodiin. Kuva: Laura Paavola

Lähes yhtä onnellinen sattuma kävi kohdalle myös ravintolatilan suhteen. Toisen projektin parissa häärinyt omistaja sai tilaisuuden lähteä katsomaan vapautunutta ravintolatilaa, ja kyseinen Fredrikinkatu 47:ssa sijaitseva kiinteistö vakuutti hänet heti. Tässä voisi olla paikka toteuttaa pitkään mielissä kytenyt unelma.

Ennen avaamista ravintolasalia remontoitiin noin neljän kuukauden ajan vastaamaan aasialais-skandinaavisia makumaailmoja parhaalla mahdollisella tavalla. Lämmin sisustus haluaa toivottaa vieraat tervetulleiksi; täällä voit tuntea olosi mukavaksi.

Saiko varasti heti asiakkaiden sydämet

Illan aikana kattauksia on kaksi; klo 17 ja 19.30. Vaikka vaihtoaika kattausten välillä on tiukka, sitä on Marketing Manager Michelle Myllyniemen mukaan harjoiteltu. Ravintolasali saadaan naisen mukaan kuntoon tasan kuudessa minuutissa.

Tunnelmallisen ravintolasalin toinen robata-grilli asiakaspaikkoineen odottaa avautumistaan, jonka jälkeen yhteen kattaukseen mahtuu reilu 22 henkeä.

Ravintolasalin sisustus yhdistelee aasialaisia ja skandinaavisia teemoja.
Ravintolasalin sisustus yhdistelee aasialaisia ja skandinaavisia teemoja. Kuva: Laura Paavola
 

“Tämän enempää emme halua paikkoja, sillä ravintolassa joka ikinen annos tehdään 100-prosenttisesti itse kastikkeita ja mausteseoksia myöten. Haluamme tarjota jokaiselle asiakkaalle henkilökohtaisen elämyksen, jonka vuoksi kapasiteettia ei ole järkevä nostaa.”

Saikossa ravintolaelämys on sosiaalinen tapahtuma, jossa kuulumisia tulee vaihdettua niin vierustovereiden kuin ruokia esittelevän, vieraiden edessä häärivän kokin kanssa. Tähän ravintolaan voikin aivan hyvin astella myös yksin, sillä yksinäistä ei taatusti tule olemaan.

Jälkiruokaan on haettu Snickers-henkeä.
Jälkiruokaan on haettu Snickers-henkeä. Kuva: Laura Paavola

Vaikka tällainen sosiaalisuus voikin tuntua monesta meistä vieraalta ajatukselta, asiakaspalaute on ollut vain ja ainoastaan positiivista.

“Asiakkaat ovat rakastaneet tätä! Saikossa on hyvä hinta-laatusuhde, ja ihmiset ovat valmiita maksamaan aivan uudenlaisesta elämyksestä.

Saiko on avoinna keskiviikosta lauantaihin klo 16.30-23.30. Kattauksia on illan aikana kaksi; 17.00 ja 19.30, ja pöytä tulee varata aina etukäteen. 

 

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi