Keravalla nähdään Kalevala kansainvälisin silmin

Keravan taidemuseo tuo yhteen tokiolaisten, berliiniläisten sekä suomalaisten taiteilijoiden Kalevala-tulkintoja.

Kuva: Jussi TwoSeven

Keravan Taide- ja museokeskus Sinkassa nähdään 27.1.–15.4.2018 Taiteilijoiden Kalevala – Ajan kaikuja I Tokio I Berliini I Kerava -näyttely, jossa berliiniläiset, japanilaiset ja suomalaiset kuvataiteilijat tulkitsevat Suomen kansalliseeposta Kalevalaa. Suomen Saksan-instituutin tiloissa Berliinissä viime syksynä järjestetty näyttely Do you remember? sekä Tokion ydinkeskustassa alkusyksystä 2017 nähty Suomen Japanin Instituutin ja Kalevalaseuran yhteinen Universal Nature - Rediscovery of Kalevala by 6 Contemporary Japanese Artists -näyttely yhdistyvät Keravan Taide- ja museokeskus Sinkassa alkuvuonna näyttävästi.

Keravan taidemuseossa esitetään yhteensä 15 berliiniläisen, japanilaisen sekä suomalaisen taiteilijan tulkintoja Kalevalasta 27.1–15.4. Taiteilijoiden Kalevala – Ajan kaikuja I Tokio I Berliini I Kerava -näyttelyssä. Näyttely on osa Kalevalaseuran 10 vuotta täyttävää Taiteilijoiden Kalevala -hanketta, joka on tuottanut lukuisia kansainvälisiä Kalevalaan pohjautuvia taidenäyttelyitä ympäri maailmaa. Näyttelyyn osallistuvat berliiniläiset, japanilaiset ja suomalaiset taitelijat ovat tutustuneet Kalevalaan, sen lähderunoihin sekä suomalaiseen mytologiaan ja luoneet niistä teoksissaan omia tulkintojaan.

Näyttelyn ovat koonneet japanilainen kuraattori Kenji Kubota, saksalainen kuraattori FT Christine Nippe sekä Keravan taidemuseon johtaja Arja Elovirta. Näyttelyn oheisohjelmana toteutetaan yleisölle muun muassa avoimia luentoja japanilaisesta mytologiasta sekä aiemmista Kalevala-tulkinnoista suomalaistaiteessa. Ajan kaikuja -näyttelyyn on koottu teoksia peräti 15 taiteilijalta: Yusuke Asailta, Christine Candolinilta, Tatiana Echeverri Fernandezilta, Oliver Godow'lta, Paavo Haloselta, Mathilde ter Heijneltä, Hideki Iinumalta, Jussi TwoSeveniltä, Marjatta Tapiolalta, Kustaa Saksilta, Tomoko Konoikelta, Shiriagari Kotobukilta, Yuji Ohtalta, Ayumi Tanakalta sekä Jorinde Voigt'lta.

Taiteilijat pohtivat näyttelyssä, miten nykytaide voi avata kansallista mytologiaa ja tulkita sitä vieraan kulttuurin puitteissa. Lopputuloksena syntyi taiteilijoiden omien elämänkokemusten värittämiä tulkintoja Kalevalan teemoista, jotka liittyvät identiteettiin, muistamiseen ja estetiikkaan. Esimerkiksi kolumbialais-saksalainen Tatiana Echeverri Fernandez luo meren aalloista inspiraationsa ottavan installaationsa kanteleen kielistä. Valokuvaaja Oliver Godow etsii kulttuurisia muistijälkiä Helsingin kaduilta, kun taas hollantilainen Mathilde ter Heijne käsittelee video- ja performanssiteoksissaan itkulauluperinnettä. Japanilaisten Yuji Ohtan videoinstallaatio ja Ayumi Tanakan valokuvakollaasit liikkuvat toden ja tarun rajamailla. Ohtan videolla Japanissa asuva suomalaismies kertoo vanhoista ajoista ja siitä, kuinka löysi ”aidot” Iku-Turson jäänteet. Graffititaiteilija Jussi TwoSevenin aiheina ovat puolestaan myyttiset voimaeläimet, karhut ja sudet, jotka hänen seinämaalaustensa kautta ovat taas palanneet suomalaiskaupunkien katukuvaan.

Suomen Saksan-instituutin johtaja Laura Hirvi kertoo syksyllä Berliinissä esitetystä Do you remember -näyttelystä seuraavasti:

"'Do you remember' -näyttelyssä perehdyttiin kulttuuriperinnön ja kulttuurisen muistin merkityksiin. Neljä tunnettua, Berliinissä asuvaa kansainvälistä taiteilijaa, Tatiana Echeverri Fernandez, Oliver Godow, Mathilde ter Heijne ja Jorinde Voigt, tekivät näyttelyä varten uudet teokset suomalaisen kansalliseepos Kalevalan pohjalta. Näyttely ja sen oheisohjelma toivat selvästi esille sen, miten vähän tunnettu ja eksoottinen suomalainen kulttuuriperimä Saksassa on. Näyttely osoitti, että kansallisen kulttuuriperinnön tarkastelu toisenlaisesta kulttuuri- ja aikakontekstista pystyy tuomaan esille hyvin erilaisia ja yllättäviäkin havaintoja."

Näyttely on toteutettu yhteistyössä Keravan taidemuseon, Kalevalaseuran, Suomen Japanin Instituutin ja Suomen Saksan-instituutin kanssa ja se on osa eurooppalaisen kulttuuriperintövuoden ohjelmistoa. Yhteistyökumppaneihin kuuluvat myös Artproof ja Kalevala-teemainen designhotelli Klaus K.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi