Jos tiesi vie kesällä Kuopioon, Varkauteen, Jyväskylään tai Äänekoskelle, saatat törmätä matkallasi Konttiravintola Mortoniin. Silloin ei kannata ajaa ohi, vaan pysähtyä burgerille.
Neljälle paikkakunnalle levittäytynyt konttiravintolakonsepti on osoittautunut toimivaksi. Burgereiden suosiosta kertoo sekin, että Savon Sanomien lukijat valitsivat vuosi sitten Mortonin Kuopion parhaaksi burgeriravintolaksi.
Ruokalista ei ole pitkä, mutta se on laadittu huolella.
“Tärkeintä on se, että valmistamme kaiken rakkaudella. Meillä on sellainen ajatus, että jokainen annos on jonkun suosikki. Lista ei ole pitkä, mutta annokset, jotka listalle päätyvät, ovat todella pitkälle viilattuja ja mietittyjä”, kertoo Mortonin toimitusjohtaja Jarna Kaplas.
Mortonissa suositaan paikallisten tuottajien raaka-aineita ja mahdollisuuksien mukaan myös luomua. Sinihomejuusto tulee Peltolan juustolalta Suonenjoelta, toinen cheddareista Jukolan Juustolta ja brie Kolatun Juustolasta. Luomuburgerin pihviliha on peräisin Jokinotkon luomutilalta, hillokkeet ja majoneesit valmistetaan itse.
Lähituottajien antimista syntyy jännittäviä makuyhdistelmiä. Tämän kesän uutuus on Chester Burger, jossa pihvin tai portobellosienen kaverina on Kolatun Juustolan brie-juustoa, pikkelöityä porkkanaa, tomaattia, lipstikka-jogurttiaiolia ja puolukka-mustapippurichutneya.
Asiakkaat osaavat arvostaa sitä, että raaka-aineet tulevat läheltä.
“Kyllä asiakkaat ovat koko ajan valveutuneempia ja tietysti myös itselleni yrittäjänä pientuottajien suosiminen on tärkeää.”
Ensimmäinen Morton perustettiin vuonna 2010 Rautalammille, mutta tarina burgereiden taustalla ulottuu jo 1600-luvulle, jolloin muuan Martti Marttinen pakkasi kamppeensa ja muutti Rautalammilta Ruotsiin ja sittemmin Amerikkaan tavoittelemaan parempaa elämää.
Vuonna 1776 eräs Marttisen suvun jälkeläisistä, John Morton toimi kongressissa Pennsylvanian edustajana ja oli yksi Yhdysvaltain itsenäisyysjulistuksen allekirjoittajista.
Vuonna 2010 rautalammilaiset ystävykset Jarna Kaplas, Petri Virta ja Iiro Lyytinen inspiroituivat John Mortonin tarinasta niin, että nimesivät perustamansa burgeriravintolan hänen mukaansa. Rautalammin Mortonista tuli pian myös suosittu keikkapaikka ja se nousi nopeasti kulttimaineeseen niin artistiensa kuin ruokansa puolesta.
Asiakkaat alkoivat toivoa Mortoneita muuallekin, jolloin syntyi ajatus konttiravintolasta. Sittemmin Rautalammin “Emäpitäjän olohuone” sulkeutui, ja Mortonilaiset keskittyivät konttiravintoloidensa kehittämiseen.
Nyt Morton jatkaa maailmanvalloitustaan esikuvansa John Mortonin jalanjäljissä.
“Visiona meillä on valloittaa maailmaa burgeri kerrallaan.”
Artikkelia korjattu 30.7. klo 9.43. Peltolan juustola sijaitsee Suonenjoella.
3 kommenttia
zzz_R
18.7.2018 16:27
Törkeän kallis paikka :-(
Vastaa kommenttiinEi ihan niin deluxea ole burgerit sentäs kuitenkaan
Vastaa kommenttiin
Tarkkuutta
26.7.2018 20:28
Nippelitiedot kuntoon, Peltolan juustot tulee Suonenjoelta!
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
Petri V.
10.5.2019 15:40
Tämä nyt on varmaan vähän tulkinnanvarainen asia. On totta, että itse valmistuspaikka sijaitsee Suonenjoella, mutta juustoja valmistava yritys sekä maatila, jonka maidosta juustot tehdään ovat molemmat rautalampilaisia. :)