LOBO rikkoo rajoja! Katajanokan uutuusravintola kulkee omia polkujaan

City testasi uuden kausiruokaravintolan, jossa kaikki tehdään luonnon ehdoilla.

Kuva: Laura Paavola

Jos joku muukin haaveilee ravintolareissusta Kööpenhaminaan tai Tukholmaan, alkuun pääsee hyvin osoitteessa Kanavakatu 3A. Vanhan margariinitehtaan tiloihin rakennettu ravintola LOBO avokeittiöineen on samalla tunnelmallinen, intiimi ja rento - kuin portti toiseen maailmaan. 

Yhdeksän, tai halutessaan useammankin, ruokalajin aikana pystyy täysin unohtamaan ulkona puhaltavan viiman ja kotona odottavat arkiset askareet. LOBOssa voit keskittyä vain olennaiseen, eli nauttimiseen.

Syvempi yhteys luontoon ja lähiruokaan

Kaikki ajan hermoilla olevat ravintolat korostavat tänä päivänä sesonkeja ja paikallisia raaka-aineita, mutta LOBO vie tämän ajatuksen askeleen pidemmälle. Tai pitäisikö sanoa, että etumatkaa alkaa kertyä jo ihan metreissä mitattava määrä, kiitos ripeäaskelisten Shpat Qerimin ja keittiömestari Felipe Moyan.

Intiimin ravintolan pöydistä on suora näköyhteys ravintolan keittiöön.
Intiimin ravintolan pöydistä on suora näköyhteys ravintolan keittiöön. Kuva: Laura Paavola

LOBO ei nimittäin tyydy ainoastaan lähiraaka-aineiden käyttöön, vaan pyrkii löytämään syvempää yhteyttä ympäröivään maailmaan. Tämä näkyy muun muassa uudistaviin viljelymenetelmiin panostamisena sekä uuden oppimisena. Perustajat ovat pohtineet paljon esimerkiksi sitä, miten vuodenaikojen vaihtelut vaikuttavat ympäristöön, maaperän terveyteen ja luonnon monimuotoisuuteen.

LUE MYÖS: Uusi kausiruokaravintola Katajanokalle - tällainen on tuttujen tekijöiden LOBO: "Luova projekti"

Isoja teemoja pienelle, 22-paikkaiselle ravintolalle.

22-paikkaisen ravintolan tunnelma on samalla intiimi ja rento.
22-paikkaisen ravintolan tunnelma on samalla intiimi ja rento. Kuva: Laura Paavola

Vaikka asiakkaille tärkeintä kenties onkin hyvä ruoka ja tunnelma, ravintolan syvemmän filosofian tunteminen tuo ravintolavierailuun omat elementtinsä. Yksikään raaka-aine ei ole lautasella sattumalta, vaan kaikki on mietitty luontoa, asiakasta ja nollahävikki-ajattelua silmällä pitäen.

Laitumelta kotikeittiön lämpöön

LOBOn menu vaihtuu luonnon rytmeissä, ja paraikaa käynnissä onkin laidunkausi, joka kulkee mukana jokaisessa menun jaettavassa ruokalajissa. Ensimmäiset kuusi kylmää alkuruokaa vievät sinut laitumelle lehmien sekaan; kävelyretken lomassa tulee syötyä tulee pientä naposteltavaa sieltä, toista tuolta.

Alkuruoista mieleenpainuvimpiin annoksiin kuuluu ehdottomasti ihka ensimmäinnen annos, Katajanokan juustolla ja fermentoidulla mustalla valkosipulila täytetty porkkana, joka lupaa menulta paljon.

Myös maatiaispossua ja pistaasia sisältävä, arancini-henkinen, pallo sekä ruoholla ruokittu naudan tartar savuisine elementteineen saavat kulkemaan pitkin laidunta hymyssä suin.

Koko menu perustuu jaettaviin annoksiin.
Koko menu perustuu jaettaviin annoksiin. Kuva: Laura Paavola

Etenkin alkuruokien kohdalla LOBOn väen itse suunnittelemat lautaset pääsevät hyvin oikeuksiinsa, sillä jaettavia annoksia tasatessa lautasia tulee myös pyöriteltyä käsistä toiseen.

(Tuleeko muuten koskaan otettua veistä mukaan eväsretkelle? Eipä niin, eikä sellaista ollut tarjolla näitäkään alkuruokia syödessä. Pieni haarukka sai kelvata, ja hyvinhän sillä pärjäsikin.)

Kasvispainotteisesta menusta löytyy muutama tarkkaan harkittu eläinkunnan tuote.
Kasvispainotteisesta menusta löytyy muutama tarkkaan harkittu eläinkunnan tuote. Kuva: Laura Paavola

Kun päivä on vietetty ulkona lehmien kanssa kulkien, kotona maistuu lämmittävä maa-artisokkakeitto. Kuohkea keitto herkullisten sattumien ja ihanan suolaisen luuydintoastin kanssa nautittuna tekivät tehtävänsä.

Mutta eihän pelkällä keitolla pärjää pitkälle. Raskaan työn raatajille on tarjolla lounaaksi kanaliemessä haudutettua riisiä kasvispistoulla, jonka mausteisuus kuljettaa sinut hetkeksi aurinkoisempiin maisemiin.

Lounaaksi astetta tuhdimpi kasvis pistou riisin kera.
Lounaaksi astetta tuhdimpi kasvis pistou riisin kera. Kuva: Laura Paavola

Päivällisenä, eli menun viimeisenä ruokana, tarjoillaan puolestaan ruoholla ruokittua naudanpihviä vihersalaatin ja kastikkeiden kera. Ja onneksi tässä vaiheessa oltiin selvästi jo kotioloissa, sillä veitsetkin oli löydetty helpottamaan ruokailua.

Viimeinen ruokalaji on kunnon pihvi.
Viimeinen ruokalaji on kunnon pihvi. Kuva: Laura Paavola

LOBO rikkoo perinteistä kaavaa

Toisin kuin lähes kaikissa muissa pitkiä menuja tarjoavissa ravintoloissa, LOBOn yhdeksän ruokalajin menun joukossa ei nähdä ainoatakaan makeaa ruokaa - ne saa halutessaan ostaa lisähintaan. Se tosin kannattaa, sillä kyllähän nyt pieni pala suklaakakkua, Madeleine-keksi ja Raffaello-suklaa aina maistuu.

Makean päätöksen aterialle saa lisähintaan.
Makean päätöksen aterialle saa lisähintaan. Kuva: Laura Paavola

Jos ravintola on jo itsessään varsin virkistävä poikkeus kaupungin ravintolakentässä, sitä on myös LOBOn juomalista. Ilman suomalaisten kansallisjuomaksi noussutta Rieslingiä voisi tuskin tänä päivänä avata ravintolaa, mutta viinilistalta löytyy paljon muitakin vaihtoehtoja, kuten harvinaisempia oransseja viinejä.

Paraikaa LOBOssa nautitaan laidunkauden antimista.
Paraikaa LOBOssa nautitaan laidunkauden antimista. Kuva: Laura Paavola

Viinejä saa tilattua janon mukaan joko laseittain tai pulloittain - tai Qerimin sanoin jopa litroittain.

Viinilistan monipuolisuus yllättää!
Viinilistan monipuolisuus yllättää! Kuva: Laura Paavola

Vielä hetki jatketaan laitumien maailmassa, mutta seuraava sesonki kummittelee jo ihan nurkan takana. Helmikuusta eteenpäin LOBO sukeltaa Joki ja Järvi -teemaan, joka tuo lautasille raikkaita aromeita ja rapeita makuja.

Eli toisin sanoa, lähde ihmeessä kokemaan LOBO nyt - ja uudestaan sitten keväämmällä!

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 3 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi