Vallisaaressa villi luonto ja historialliset paikat vetävät puoleensa. Saari sijaitsee Helsingin edustalla, Suomenlinnan vierustalla. Saari toimi kotina sadoille ja sen historia juontaa pitkälle 1650-luvulle, jolloin paikka oli erityisesti luotsien koti. Siellä oli kansankoulu, kapakka ja kauppa. Vasta vuonna 1996 viimeiset asukkaat muuttivat pois saarelta. Siitä lähtien saari on elänyt hiljaiseloa ja sitä on käytetty armeijan varastona.
Puolustusvoimat luovuttivat saaren Metsähallituksen käyttöön ja nyt siellä on tehty paljon talkootöitä ja toukokuun puolessa välissä se avattiin retkeilijöille. Torpedonlahden satamassa on upea kuunari Linden, jossa asiakkaita palvelee vohvelibaari. Saarella on monia ihastuttavia levähdys- ja piknikpaikkoja sekä upeita näköalapaikkoja. Saarelle on sijoiteltu kuivakäymälöitä vieraita varten ja kaksi vesipistettä.
Saarella kulkee kaksi reittiä: Aleksanterin kierros (3 km) ja Kuninkaansaaren kierros (2,3 km). Reitiltä ei saa poiketa turvallisuuden vuoksi. Saaren eteläpuolella liikkuminen on täysin kielletty. On mahdollista, että saarella on edelleen jäänteitä räjähdysonnettomuudesta ja sitä varten on tärkeää noudattaa liikkumiseen liittyviä sääntöjä. Kuten kuvat kertovat, Vallisaari tarjoaa unelmaympäristön kesäretkelle.
Saari on ollut merkittävä paikka sodankäynnissä, mutta sen tarinaa ei tunneta yhtä hyvin kuin Suomenlinnan.
Ensimmäiset linnoitukset rakennettiin 1650-luvulla. Ruotsin ja Venäjän välisen sodan seurauksena Suomesta tuli osa Venäjän keisarikuntaa, jolloin keisari Aleksanteri II nimitti saaren Aleksanterinsaareksi. Suomen itsenäistyttyä saaren nimi vaihdettiin takaisin Vallisaareksi. Vuonna 1876 valmistunut Aleksanterin patteri on yksi saaren suurimmista nähtävyyksistä. Vielä vuonna 2014 Suomen armeija varastoi ammuksiaan siellä.
Saarella kummittelee Päätön Eversti. Tarinan mukaan eversi hirtettiin Aleksanterin patterin edustalla olevaan lehmuspuuhun. Saarelle on myös haudattu monia venäläissotilaita sekä saarella tapahtui tuhoisa räjähdys 7. heinäkuuta 1937. Räjähdyksessä kuoli 12 henkilöä ja sen paikka sai nimekseen Kuolemanlaakso.
Vallisaarelta kulkee kivinen tie Kuninkaansaareen, jossa sijaitsee venäläisten louhimia luolia, joita Suomi käytti ammusvarastoina toisessa maailmasodassa. Saaren pohjoispuolella on kaunis lampi, joka on paikallisten lepakoiden lempipaikka.
Vallisaareen pääsee vesiteitse Kauppatorilta JT-linella. Meno-paluu-lippu: aikuiset 7 euroa, lapset 7-16 v 3,5 euroa.
2 kommenttia
_Sanna
24.5.2016 11:41
Onko vierasvenelaituria eli voiko tulla omalla veneellä?
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin
JessicaSo
26.5.2016 16:31
Vallisaaren maksulliseen vierasretkisatamaan voi mennä omalla veneellä. Se sijaitsee Torpedolahdessa ja avautuu nyt alkukesästä. Venepaikkoja siellä on 48. Sijainnin tiedot: WGS 84 lat: 60.13614 lon: 25.01025.