Päivitystä kaipaava translaki on tämän vuoden Priden kuumin keskustelunaihe

Lisääntymiskyvyttömyys ei pitäisi olla sukupuolen juridisen vahvistamisen esteenä.

Kuva: Juanje Garrido / Fotolia

Helsinki Pride on mahtava seksuaali- ja sukupuolivähemmistöjen juhla, joka kerää nykyisin valtavat massat juhlimaan ylpeästi kaikissa sateenkaaren väreissä. Juhannuksen jälkeisellä viikolla 25. kesäkuuta – 1. heinäkuuta järjestettävä Pride on taas suurempi kuin koskaan.

Pride-viikolle mahtuu yli 80 tapahtumaa 50 lokaatiossa Helsingissä ja paikalle odotetaan yli 70 000 ihmistä. Pridella on myös sanottavaa ja valtavilla massoilla vaikutusvaltaa. Tänä vuonna tuota vaikutusvaltaa pyritään kohdistamaan etenkin translakiin.

Ihmisoikeusjärjestö Amnesty kertoi jo vuosi sitten asiantuntijoiden näkemyksen siitä, että Suomen translaki on reilusti jäljessä muihin Pohjoismaihin verrattuna. Translain ongelmat tiivistyvät pakkosterilisaatioon: Suomen laki pakottaa ihmisen olemaan steriloitu tai muuten lisääntymiskyvytön saadakseen korjata sukupuolensa. Suomi on ainoa Pohjoismaa, missä vaaditaan lisääntymiskyvyttömyyttä. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin on linjannut pakkosterilisoinnin olevan ihmisoikeusloukkaus ja ihmisoikeusjärjestöt ovat vaatineet translain uudistamista vuosien ajan.

Toukokuussa 2018 tasa-arvovaltuutettu, lapsiasiavaltuutettu ja yhdenvertaisuusvaltuutettu vaativat yhteisessä kannanotossaan, että Suomen translakia on uudistettava vastaamaan perus- ja ihmisoikeuksia.

Setan ja Trasekin järjestämän Kuuluu kaikille! -kampanjan tavoitteina ovat, että sukupuolen juridinen vahvistaminen perustuisi omalle ilmoitukselle lääketieteellisen prosessin sijaan, ei vaatisi todistusta lisääntymiskyvyttömyydestä ja tulisi olla mahdollista myös alle 18-vuotiaille.

Heidän mukaansa Translaista on poistettava vaatimus lääketieteellisestä prosessista ja psykiatrisesta arviosta juridisen sukupuolen korjaamisen ehtona. Tilalle tarvitaan itsemäärittelyoikeus ja yksilölliset hoidot. Kuuluu kaikille! -kampanjan sivuilta löytyy informatiivinen aikajana Translain lyhyt historia.

Transkysymykset näkyvät vahvasti Pride-viikon ohjelmassa.

MUU Galleriassa nähdään taiteilija Teemu Mäen näyttely Transihmisyys – kuvia sukupuolen moninaisuudesta. Mäen Transgender-kuvat kuuluvat laajaan valokuvasarjaan, jota Miten olla mies tai nainen?, jota hän on työstänyt vuodesta 2004 asti.

Annantalon takapihan näyttelyssä Mun vuoro puhua – nuorten näkemyksiä translaista, kuullaan sukupuolivähemmistöön kuuluvien nuorten puheenvuoro translain vaikutuksista heidän elämäänsä.

Oman sukupuoli-identiteettinsä kanssa painiville on tarjolla Sinuiksi-chat ja -puhelinpalvelu, missä voi luottamuksellisesti ja anonyymisti keskustella sukupuoli-identiteetistä, sukupuolen kokemuksesta ja ilmentämisestä, sukupuolivähemmistöihin kuulumisesta, lokeroista, rooleista, läheisten suhtautumisesta, ulostulosta, omista rajoista ja kaikesta mikä puhututtaa sukupuolen näkökulmasta.

Vasemmistoliiton eduskuntaryhmä ja Näkymätön sukupuoli -työryhmä järjestävät Translaki kuntoon! -keskustelutilaisuuden transoikeuksista eduskunnan Pikkuparlamentin Kansalaisinfossa Pride-viikolla tiistaina 26. kesäkuuta klo 17–19.

1 kommentti

EiOlePakkoa

29.10.2019 15:17

Väite ei pidä paikkaansa, koska sterilisaatio ei ole pakollinen.
"Translain ongelmat tiivistyvät pakkosterilisaatioon: Suomen laki pakottaa ihmisen olemaan steriloitu tai muuten lisääntymiskyvytön saadakseen korjata sukupuolensa."
Ensinnäkin muuten tullut lisääntymiskyvyttömyys riittää.
Toiseksi se tulee ihan itse halutun hormonilääkityksen vaikutuksesta.
Kolmanneksi hormonilääkityksen voi lopettaa ja kiertää siten lakia.
Lisääntymiskyvyttömyysvaatimuksella ei ole merkitystä, koska transihmisten itse haluamat hoidot aiheuttavat lisääntymiskyvyttömyyden.
Se on turha lainkohta.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
9 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi