Porvoolainen Vår on niittänyt viime vuosina mainetta monellakin eri mittarilla.
Sen lisäksi, että ravintola Vår palkittiin viime vuonna himotulla Michelin-tähdellä, se pokkasi kakkossijan Hungry for Finland -kilpailussa. Nyt Suomen Gastronomien Seura valitsi tämän hehkutetun paikan Vuoden ravintolaksi 2024.
Uudenlaisia elämyksiä koko Suomeen
Vårin sijaitsee yli 140 vuotta vanhassa, kaupungin kauneimmaksi tituleeratussa rakennuksessa. Suomen Gastronominen seura perustelee valintaa työllä, jota Vår on tehnyt koko Suomen ravintolakulttuurin eteen.
”Porvoo on ollut pitkään hieno matkailukohde ruokakulttuurin ystäville. Vårin menestys ei ole tullut tyhjästä vaan sillä on syvät juuret porvoolaisessa gastronomiassa, ravintolaelämässä ja Itä-Uudenmaan pientuottajaverkostoissa. Vår on tuonut kala-kasvisvoittoisella menullaan ja erinomaisella palvelulla uudenlaisen elämyksen, ei pelkästään Porvooseen vaan koko Suomeen”, gastronomit perustelevat valintaansa.
Marjo Lindbergin, 33, ja Niko Lehdon, 36, ensimmäinen oma ravintola Vår avasi ovensa yleisölle kesällä 2021. Ravintola toimii Villa Borg -nimisessä vanhan kaupungin liikekiinteistössä, jossa on sen pitkän historian aikana myyty myös makeisia ja pienoisveneitä. Vår on ehtinyt saada useita muita huomionosoituksia, kuten Michelin-tähden kesällä 2023.
”Olemme erittäin otettuja siitä, että Suomen Gastronomien Seura on valinnut Vårin Vuoden ravintolaksi. Porvoolaisen gastronomian ja vieraanvaraisuuden esille nostaminen on ollut meidän tavoitteemme. Haluammekin kiittää kaikkia kollegoita Porvoossa, sillä yksin ei tätä kukaan tee. Yhdessä olemme tehneet Porvoosta vetovoimaisen ruokamatkakohteen. Muutaman vuoden aikana olemme, saaneet kestitä tuhansia vieraita, jotka ovat tehneet työstämme mahdollista. Ravintolan menestyksestä suurin kunnia ja kiitos kuuluu meidän mahtavalle tiimillemme, paikallisille tuottajille ja yhteistyökumppaneille ”, Lindberg ja Lehto toteavat vastaanottaessaan kunniakirjaa.
Suomen Gastronomien Seura painottaa, että sen huomionosoitus ei ole sattuma, vaan pitkän valintaprosessin tulos. Se käynnistyy aina yli puoli vuotta ennen julkistusta. Arvoa annetaan sille, miten ravintola on omilla toimillaan kehittänyt suomalaista keittotaitoa sekä hyvän ruoan ja juoman arvostusta maassamme. Omaperäisyyttä on arvostettu viime vuosien valinnoissa, kuten myös kestävää gastronomiaa.
”Kaikki käytetään kalansaaliista” -periaate toimii esimerkillisesti Vårin keittiön arjessa. Seuran tekemän valinnan ratkaisi lopulta kokonaisuus, jossa otettiin huomioon asiakkaiden kohtaaminen ja heidän saamansa aistinautinto.
Mikä Vuoden Ravintola -tunnustus?
Vuoden ravintola -tunnustuksen saavuttaakseen ravintolan tulee tarjota hyvää ja omaleimaista ruokaa sekä erinomaista palvelua, joka saa asiakkaan tuntemaan itsensä arvostetuksi. Vuoden ravintolalla on hyvä hinta-laatusuhde ja sen toiminta on pitkäjänteistä, tasalaatuista ja varmaa.
Maamme vanhin ruokaseura, Suomen Gastronomien Seura ry, on myöntänyt Vuoden ravintola -tunnustuksen ansioituneille ravintoloille vuodesta 1985 lähtien. Ravintola Vår on 36. tunnustuksen saanut ravintola. Gastronomiaa ja ruokakulttuuria vaaliva ja kehittävä seura perustettiin vuonna 1945 ja siihen kuuluu noin 300 jäsentä.
Vuoden ravintolat
2023 Mikko Utter, Lohja
2022 Nolla, Helsinki
2021 Ei valittu
2020 Ravintola Aanaar, Inari
2019 Ravintola Chapter, Helsinki
2016 Ravintola Roux, Lahti
2014 Ravintola Ask, Helsinki
2013 Ravintola Chef & Sommelier, Helsinki
2012 Ravintola Muru, Helsinki
2011 Ravintola C, Tampere
2010 Ravintola Juuri, Helsinki
2009 Ravintola OLO, Helsinki
2008 Ravintola Postres, Helsinki
2007 Ravintola Savoy, Helsinki
2005 Ravintola George, Helsinki
2004 Palace Gourmet, Helsinki
2003 Panimoravintola Herman, Turku
2001 G.W. Sundmans, Helsinki
2000 Chez Dominique, Helsinki
1999 Ravintola Savoy, Helsinki
1998 Kanavaranta, Helsinki
1996 Lyon, Helsinki
1994 Safka, Helsinki
1993 Pamir, Strand Inter-Continental, Helsinki
1992 Julia, Turku
1991 Lehtovaara, Helsinki
1990 Amadeus, Helsinki
1989 Ravintola Henrik´s, Tampere
1988 Ravintola Bellman, Helsinki
1987 Ravintola George, Helsinki
1986 Celine, Helsinki
1985 Palace Gourmet, Helsinki