“Aika särmikästä ja rentoa, eikä aina niin sliipattua”, kuvailee Fullsteamin promoottori Artemi Remes uuden Sideways-festarin suurinta tähteä Azealia Banksiä.
Remes oli juuri hetkeä aiemmin kuvannut lähes samoilla sanoilla koko Sideways-festarin kantavaa ideaa. Ideana oli tehdä festari, jonka ilmapiiri ei olisi liian jäykkä tai kliininen. Banks edustaa yhtä festariohjelmaan punottua juonta, jonka tarkoituksena on tuoda esiin särmikkäitä ja energisiä nuoria naisartisteja.
“Värikäs sosiaalinen julkikuva ja ristiriitainen hahmo, joka tarjoaa yhden musiikillisen paalun, jonka varaan tapahtumaa on hyvä rakentaa.”
Banks oli suhteellisen helppo keissi promoottorin näkökulmasta. Keikka lyötiin lukkoon hyvissä ajoin ensimmäisten joukossa ja se alkoi osaltaan ohjaamaan festarin kattausta. Azealian vanavedessä Sidewaysiin saapuvat muun muassa länsinaapuristamme vähemmistöjen oikeuksia puolustava räppäri Silvana Imam ja kansainväliseksi pop-tähdeksi matkalla oleva Beatrice Eli sekä Briteistä saapuvat räppäri Little Simz ja elektropop-artisti Shura.
Remeksen mukaan festareiden rakentaminen on tällaisten kokonaisuuksien rakentamista.
“Me halutaan luoda punaisten lankojen vyyhti, joka ulottuu musiikkiohjelman ulkopuolellekin. Festareiden aikana tai vasta niiden jälkeen kävijät voi tehdä oivalluksia siitä, mitkä asiat kuuluvat yhteen ja esimerkiksi puheohjelmasta saattaa löytää vinkkejä niistä. Jättäisin ne kuitenkin ihmisten löydettäväksi. Ei väkisin, että on pakko löytää jotain, vaan enemmänkin huomaamatta.”
Toista lankaa voi lähteä etsimään vaikkapa kulttibändi The Jesus and Mary Chainin keikasta ja sen ympärille rakentuneesta post-punk- ja vaihtoehtomeiningistä, mitä edustaa myös Killing Joke, toinen perjantain pääesiintyjistä.
“Meidän line-upissa on bändejä, joissa voi kuulla kaikuja The Jesus and Mary Chainistä. Maailmassa on monta bändiä perustettu tän pohjalta, vaikka siitä ei tullut koskaan menestystä levymyynnillisesti. Uskon, että ne jotka on bändiä kuunnellut tulevat paikalle, jos sattuvat olemaan lähimaastossa. Niiden saundijälki on niin valtava, että toisaalta nuorempikin yleisö tietää ne omien suosikkiensa vaikutteiksi”, Remes hehkuttaa The Jesus and Mary Chainiä, joka soittaa Sidewaysissä Psychocandy-levynsä kokonaisuudessaan.
Vastaavanlaisen kulttibändien juonen voi hakea myös räppipuolelta, missä vanhan koulun edustajana nähdään The Pharcyde, joka tekee kunniaa ysäriräpin ehdottomiin klassikoihin kuuluvalle The Bizarre Ride II the Pharcyde -debyytilleen. Tulevaisuuden kulttiartistiksi räppipuolelta voi nostaa ainakin Earl Sweatshirtin.
Sidewaysin oheisohjelmaan ja tunnelmaan voi tutustua vaikka festarin Instagramissa.
Fullsteam on tosissaan Sidewaysin kanssa. Se on suomalaisen musiikin monitoimitalon ensimmäinen isompi oma festari, jota on suunniteltu jo pitkään. Ensin piti löytää hyvä paikka. Se löytyi yrityksen entisen konttorin kulmilta Teurastamolta.
“Tapahtumaa on suunniteltu jo 4-5 vuotta jossain vaiheessa ikään kuin havahduimme Teurastamon alueen toimivuuteen ja monipuolisuuteen. Paikan löytymisen lisäksi ajankohta vaikutti. Helsingin kesä on aika täynnä tapahtumia, mutta kesäkuussa on vähemmän tällaista”, Remes kertoo festarin ensiaskelista.
Teurastamon orastavasta kuhinasta huolimatta alueella ei ole järjestetty vielä tämän kokoista tapahtumaa. Onnistunut festari saisi uudet ihmiset löytämään alueen ja parhaimmillaan kaupungin omistaman alueen arvostus nousee kaupunkilaisten silmissä. Teurastamo on yksi niistä paikoista, minne Helsinki nimenomaan haluaisi meininkiä.
“Se ois mahtavaa, jos alueen toimijat kokisi, että me hyödytetään heitä. Lähdimme alusta asti ajatuksella, että tämä tehdään useampana vuotena ja Teurastamolla on aika hyvin tilaa, jos ajattelee niin optimistisesti, että menis niin hyvin, että haluaisi ensi vuonnna laajentaa.”