Suomi hakee EU:n lääkevirastoa Helsinkiin – Vallilastako toimitilat?

Helsinki on ehdottanut Euroopan lääkevirastolle paikaksi muun muassa Pasilan konepajan korttelia.

Havainnekuva Vallilan uudesta Fredrigsbergin kiinteistöstä.
Havainnekuva Vallilan uudesta Fredrigsbergin kiinteistöstä. Kuva: Helsingin kaupunki

Helsingin pormestari Jan Vapaavuori twiittasi heinäkuun alussa, että Helsinki tekee täysillä hakemusta Euroopan lääkeviraston saamiseksi Helsinkiin. Hakemus jätettiin EU:lle eilen maanantaina. Helsingin kaupunki teki hakemusta varten alustavan kiinteistökartoituksen ja löysi neljä kiinteistöä, jotka soveltuisivat Euroopan lääkeviraston käyttöön.

Kärkeen nousi Pasilan konepajan viereen Vallilassa rakenteilla oleva uusi kiinteistö, Fredriksberg. Toimistorakennus koostuu neljästä talosta ja kuudesta kerroksesta, "jossa on tilaa myös isoille yrityksille", luonnehditaan rakennusyhtiö NCC:n sivuilla. Lisäksi toimistotalon katutasoon on tulossa palvelu- ja liiketiloja.

EU:n lääkevirasto EMU sijaitsee tällä hetkellä Lontoossa, josta se kuitenkin muuttaa Brexitin myötä pois. Virasto vastaa lääkkeiden arvioinnista ja valvonnasta.

– Euroopan lääkeviraston sijoittuminen Helsinkiin takaisi toiminnalle sujuvan siirtymän ja vahvistaisi koko Suomen kansainvälistä kilpailukykyä, toteaa Vapaavuori tiedotteessa. 

"Suomessa jo sijaitseva Euroopan kemikaalivirasto (ECHA) ja Euroopan lääkevirasto (EMA) muodostaisivat ”merkittävän ihmisten terveyden suojelun huippuosaamisen keskuksen”, arvioi kaupunki.

Entä miten EU:n lääkeviraston sijoittuminen Pasilan konepajan kortteliin vaikuttaisi konepajan kulttuuritoimintaan, ja siellä jo toimiviin kulttuurihankkeisiin, Helsingin elinkeinojohtaja Marja-Leena Rinkineva?

“Täytyy muistaa että tämä on pitkä prosessi ja nyt ollaan vasta hakuvaiheessa. Meillä on useita [kohde]vaihtoehtoja, jotka täyttävät kriteerit. Fredriksberg on yksi niistä vaihtoehdoista. [Euroopan lääkevirasto] olisi varmastikin erittäin hyvä piristys, kansainvälinen toimija koko alueelle. Tällä hetkellä meillä ei ole näkemystä siitä, miten lääkevirasto vaikuttaisi itse konepajan toimintaan, tai siitä, mitä siellä pitäisi olla. Varmasti alueelle mahtuu monenlaisia toimijoita”, kommentoi Rinkineva.

Euroopan lääkeviraston sijoittuminen merkitsee sijoituskaupungilleen noin 900 uutta työpaikkaa.

Päätös EU:n lääkeviraston uudelleensijoituksesta tehdään marraskuun 20. päivä.

Näin kaupunki markkinoi Helsinkiä hakukilpailussa:

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
2 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi