Pub Niskan seinällä komeilee liitutaulu, johon on vedetty satoja tukkimiehenkirjanpidon viivoja. Jokainen viiva edustaa asiakaspalautetta, jonka mukaan Niskan peltileipiä on kehuttu parhaaksi ikinä.
"Ensin keittiömestari merkkasi kehut sinne ihan vitsillä, mutta nyt niitä on kertynyt jo aikamoinen liuta", yrittäjä Lasse Pernell naurahtaa.
Nelisen vuotta Turussa toiminut Niska on mukana SYÖ!-viikoilla ensimmäistä kertaa. Aloite tuli Pernellin mukaan asiakkailta.
Kun päätös mukaan lähtemisestä tehtiin, ajatustyö täydellisen annoksen luomiseksi alkoi. Työntekijät kokoontuivat koolle maistiaisiin, ja lopputulos oli peltileipä, jonka täytteistä löytyy kanaa, kirsikkatomaattia, aiolia ja rucolaa – tietenkin taatulla Niska-laadulla toteutettuna.
"Kaikki osallistuivat annoksen luomiseen, ja peltileivälle löytyi täytteitä, joista myös asiakkaat pitävät", Pernell toteaa.
Vastikään remontoitujen tilojen ohella Niskassa puhaltaa muutenkin uudet tuulet: Pernell kertoo henkilökunnan innostuneen SYÖ!-ideoinneistaan niin paljon, että listalle aiotaan jatkossa ottaa kuukausittain tai kausittain vaihtuvia peltileipiä.
"Raaka-aineiden kotimaisuudesta pidetään kiinni jatkossakin", Pernell sanoo.
Niin ikään maailman parhaita pitsoja tarjoilee Linnankadun Dennis. Keittiömestari Olli Lehtola kertoo, että SYÖ!-annoksiksi valittiin asiakkaiden suosikkeja listalta.
Monipuolisuus oli avainasemassa: SYÖ!-viikoilla tarjoiltavasta Salerno-pitsassa avokado ja lime ovat solmineet hersyilevän herkullisen liiton fetan, tuoreen pinaatin ja punasipulin kanssa.
"Olemme hakeneet listalle vähän siitä normaalista kinkku-ananas-tapauksesta poikkeavaa pitsaa", Lehtola sanoo.
Mutta vaikka Dennis on tunnettu taidokkaasti pyöritellyistä, ohuista pitsoistaan, kannattaa Lehtolan mukaan SYÖ!-viikoilla maistaa myös jotain uutta. Kampanja-annoksena olevan Fettucine Tresa -pastan maustavat sinisimpukat, katkaravut ja runsas valkoviini-sahramivoikastike.
"Se on tavallaan pitsaa kevyempi vaihtoehto, mutta aivan yhtä herkullinen", Lehtola lisää.
Dennis muutti alkuvuodesta uusiin tiloihin. Remontin ohella on panostettu tunnelmaan ja kokonaisvaltaiseen ravintolakokemukseen. Lehtolan mielestä ravintoloiden täytyy elää ajan mukana: kymmenisen vuotta sitten pystyttiin ehkä tarjoamaan vähän sitä sun tätä, mutta nykyisin laadun on oltava priimaa.
"Laadun on oltava tasaista, se on aivan elintärkeää. Nykyajan asiakas arvostaa ruokaa, ja osaa vaatia enemmän. Se on pelkästään hyvä asia. Asiakas haluaa täydellisen kokemuksen", Lehtola summaa.