Taiteiden yönä järjestettävä Tabufestivaali tutkii normaalin ja epänormaalin rajoja sekä mielenterveyden kysymyksiä antropologian silmin. Mielenterveyden määritelmä muuttuu ajassa ja paikassa. Käsityksemme mielenterveydestä ja mielisairauksista on koko lailla erilainen kuin vaikkapa 1800-luvun puolivälissä, jolloin mielisairaita hoitivat pääasiassa papit. Lapinlahden vuonna 1841 avattuun ensimmäiseen psykiatriseen sairaalaankin ostettiin ensi töiksi jalkaraudat.
Lääketieteen kehittymisen lisäksi monet sosiaaliset ja kulttuuriset tekijät vaikuttavat siihen, miten mielisairauksista ajattelemme. Tabufestivaalin ohjelmassa on luvassa niin taidetta kuin tutkimustakin. Keskeisiä kysymyksiä ovat esimerkiksi: Miten normaalin ja epänormaalin välinen raja vedetään? Milloin outo ja erilainen käytös on tabujen rikkomista ja milloin häiriö?
Asiantuntijoiden paneelissa mielenterveyteen erikoistuneet kulttuurintutkijat ja mielenterveyden ammattilaiset pohtivat, miten suomalaista mielenterveyskeskustelua voidaan laajentaa, jotta voisimme ymmärtää ilmiöiden sosiaali- ja kulttuurisidonnaisuutta paremmin.
Äänitaiteilija ja tutkija Taina Riikosen Ääniharhojen huoneessa yleisö pääsee tutustumaan ääniharhojen kuulemiseen. VR-huoneessa taas pääsee tutustumaan siihen, miten tekoälyn ja tunteiden rajapintaa voidaan visualisoida virtuaalitodellisuuden keinoin. Diagnoosihuone on varattu Minna Esantyttären Bar F20-F90-performanssille, joka kommentoi medikalisaatiota ja diagnosoinnin vaikutuksia ihmisen identiteettiin. Teoksen nimi viittaa mielenterveysdiagnooseihin, jotka alkavat kirjaimella F. Huoneessa on lisäksi saatavilla tietoa mielenterveysdiagnooseista eri kulttuureissa ja eri ajoissa.
“Medikalisaatio ja ongelmaiseksi leimautuminen yleistyvät jatkuvasti. Jokaiselle inhimilliselle piirteelle voi löytää oman diagnoosin ja sen myötä leimautua mieleltään sairaaksi”, Esantytär kirjoittaa sivullaan.
Taidenäyttelyssä tutustutaan mielenterveyden kysymyksiä käsittelevään Viivi Rintasen sarjakuvataiteeseen, Henna Paasosen ja Marjut Lehtisen maalaustaiteeseen sekä pieniin installaatioihin.
"Tabufestivaali — Onko normaalia olla mielisairas?" järjestetään Marian sairaalan startup-keskus Maria 01:n tiloissa torstaina 24.8., kello 17 – 21. Tilaisuus on maksuton ja kaikille avoin. Tapahtuman järjestää AntroBlogi.