Turun linnan turnajaisissa hiki lentää ja miekat kalisevat

Suurin koskaan järjestetty keskiaikaisten taistelulajien SM-turnaus kestää koko viikonlopun.

Skill at Arms on hevostaistelulaji, jossa lyödään päitä miekoilla ja pistetään kohteita keihäillä.
Skill at Arms on hevostaistelulaji, jossa lyödään päitä miekoilla ja pistetään kohteita keihäillä. Kuva: Rohan tallit

Jos Game of Thronesin kesätauko risoo, tänä viikonloppuna on siihen saatavilla helpotusta livenä. Perjantaista sunnuntaihin Turussa nimittäin puetaan haarniskat niskaan ja mätetään vastustajaa miekoin ja peitsin. Ensimmäistä kertaa järjestettävät Turun linnan turnajaiset kokoavat yhteen ennennäkemättömän kokoelman Suomen keskiaikaisten taistelulajien huippuja, jotka kilpailevat SM-titteleistä useissa erissä kahden päivän ajan.

Turnajaisissa yhdistyvät hevoslajit sekä jalkataistelulajit, mikä tekee tapahtumasta poikkeuksellisen laajan myös Euroopan tasolla. Ensimmäiset keskiaikaisten hevoslajien SM-kilpailut järjestettiin Suomessa 2015, ja tänä vuonna mukaan tulevat myös jalkataistelulajit pitkämiekka ja buhurt, joissa kilpailijat taistelevat toisiaan vastaan maassa miekoin ja muin asein.

Keskiaikaisista hevoslajeista edustettuna ovat jousting, skill at arms ja melee, joissa taisteluliikkeitä tehdään hevosen selästä. Yhteistä lajeilla on hevosen hallinta, joka onkin ensisijaista taistelussa onnistumiseksi.

“Sillä ei ole paljon väliä kuinka sitä miekkaa heiluttelee, jos hevonen laukkaa toiseen suuntaan”, hevoslajien hallitseva suomenmestari Jaakko Nuotio naurahtaa.

Skill at Arms on hevoslajeista teknisin. Nuotio kuvailee lajia esteratsastukseksi, jossa esteiden sijaan pyritään ritarimaisesti lyömään päitä irti miekoilla ja iskemään kohteita keihäillä. Vaikka laji on tekninen, se on helppo aloittaa, ja sitä voi harrastaa eri versioina – joko täydessä haarniskassa keihään ja miekan kanssa, tai kevyemmässä metsästysasussa. Suomessa hevoslajeja voi harrastaa Rohan talleilla Kemiönsaarella.

Turnauksen lajeista herrasmiesmäisin on pitkämiekka, jossa kisataan sekä saksalaisella että bolognalaisella tyylillä. Pitkämiekkailu on lajeista Suomessa vanhin, ja sillä on myös eniten harrastajia. Näyttävä pitkämiekkakisa käydään sunnuntaina, kun kilpailijat ottavat toisistaan mittaa kahden käden miekkailussa vanhaan tyyliin mustissa vaatteissa ja kalkituin miekoin.

Pitkämiekkaan verrattuna toinen jalkataistelulaji buhurt näyttäytyy astetta brutaalimpana. Tässä täyskontaktilajissa kilpailijat taistelevat täydessä haarniskassa, aidoin keskiaikaisin vaikkakin tylpin asein useassa erässä. Vuosi vuodelta suositumpi laji on Suomessa nousussa. Eräänlainen keskiaikainen ultimate fighting, buhurt on lajina kohtuullisen helppo aloittaa. Nuotio kertoo buhurtin parista löytyvän jopa ihan tavallisia kotiäitejä.

“Vaikka hyvä kunto on tietysti etu, mukaan pääsee aika vähällä. Varusteet ovat paksut, ja buhurt onkin kohtuullisen turvallista”, hän kuvailee.

Turun linnan puisto on turnajaisille historiallisestikin sopiva paikka. Tapahtumassa vierailijat voivat muistella turnajaisia lähes viidensadan vuoden takaa, kun niitä 1500-luvun puolivälissä järjestettiin Turussa.

“Keskiajalla linna oli saarella veden ympäröimänä, eikä pihalle mahtunut kunnon turnajaisia. Juhana Herttuan aikaan turnajaiset pidettiinkin vapun aikaan jäällä, ja niiden lopuksi valittiin vappukreivi”, tutkija Seija Väärä Turun museokeskuksesta selittää.

Viime vuonna lähes 140 000 kävijää kerännyt Turun linna on suosittu kesäkohde, ja turnajaisten kunniaksi linnassa järjestetään tänä viikonloppuna muun muassa luentoja, markkinaohjelmaa ja ‘linna sodassa’ -erityiskierroksia. Lapsille järjestetään suosittuja pikkuritarikierroksia, joissa linna kierretään ritariasussa aarteita etsien ja hovitapoja opetellen. Kierroksen lopuksi kuningas lyö pikkukävijät ritareiksi. Lisäksi linnan pihalla rakennetaan tänä viikonloppuna ihmisen korkuisia hiekkalinnoja, joiden rakentamiseen kaikki voivat ikään ja taitoihin katsomatta osallistua. Keskiaikaisen sotateeman mukaisesti hiekkalinnat tuhotaan niiden valmistuttua yhdessä pienillä katapulteilla.

Viikonlopun vauhdikkain taistelulaji on taatusti hevosratsailta käytävä jousting, jossa haarniskaan sonnustautuneet kilpailijat ratsastavat toisiaan kohti yhteensä 80 kilometrin tuntivauhtia peitset ojossa. Tarkoituksena on rikkoa männestä tehty peitsi vastustajan haarniskaan, ja Nuotio vakuuttaa että näin tapahtuu.

“Voimat ovat tässä niin suuria, että peitsi kyllä menee säpäleiksi. Sieltä se sanontakin ‘mennä peistä taittamaan’ tulee.”

Onko turnajaisissa sitten odotettavissa Game of Thronesin kaltaista gorea?

“Nämä ovat kyllä extreme-urheilulajeja kaikki. Mutta kun ihmiset katsoo elokuvista ja sarjoista tätä hommaa, se on niissä aika erilaista. Siellä mennään kovaa vauhtia, miekat heiluu ja päitä lentää.”

Nuotio vakuuttaa että paikalla ei nähdä suolenpätkiä. Myös hevoset on koulutettu turnajaislajeihin, aivan kuten esteratsastukseenkin. Luvassa on kuitenkin taattua actionia, hikeä ja haarniskojen kalinaa. Hallitseva suomenmestari Nuotio odottaa joustingin olevan viikonlopun suosituin tapahtuma.

“Monelle kun puhutaan turnajaisista se on se ainoa oikea juttu. Kaksi kaveria mäjäyttää toisiaan niillä peitsillä. Sinne on tulossa todella kovia tyyppejä.”

Uskotaan, kun mestari niin sanoo. Suuntaa siis Turkuun turnajaismielellä tänä viikonloppuna!

Turun linnan turnajaiset pe 15.7. - su 17.7. (Linnankatu 80, Turku)
Luvassa luentoja perjantaina, keskiaikaisten taistelulajien SM-turnajaiset lauantaista sunnuntaihin, juhlaillallinen, sekä opastettuja kierroksia linnassa joka päivä.

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
7 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi