Helsinginkadun alkupäähän on ilmestynyt kesällä uusi välimerellinen ravintola Frantoio, jossa tarjoillaan tuoreita mezejä, raikkaita salaatteja, shawarmaa sekä itse tehtyjä rapeita falafeleja.
Ravintoloitsija Montadar Al-Shamiry pyörittää Frantoioa yhdessä tunisialaisen puolisonsa kanssa. Al-Shamiry on itse kotoisin Irakista, mutta asunut Suomessa jo 26 vuoden ajan.
Al-Shamiry kertoo matkustaneensa paljon muun muassa Turkissa, Italiassa, Espanjassa, Egyptissä, Marokossa, Tunisiassa, Syyriassa ja Libanonissa. Nyt hän haluaa tarjoilla näiltä matkoilta mieleen jääneitä makuja myös Suomessa.
"Halusimme tuoda niitä makuja tänne, ettei ihmisten tarvitse lähteä sinne asti maistelemaan esimerkiksi shish tawookia, hummusta tai tabboulehia", hän kertoo.
Al-Shamirylle on erityisen tärkeää, että Frantoiossa kaikki on hyvää ja tuoretta, kuin kotona tehtyä. Falafelit ja mezet tehdään itse, samoin leipä, joka viimeistellään za'atar-mausteseoksella ja oliiviöljyllä.
Frantoion menu on vielä kehittelyvaiheessa. Al-Shamirylla on mielessään pitkä lista ruokalajeja, jotka sopisivat Frantoion tarjontaan, mutta pienet tilat rajoittavat valikoimaa. Uutta on kuitenkin vielä tulossa.
Uusien ruokalajien lisäksi suunnitteilla on mahdollinen brunssi. Al-Shamiry aikoo hankkia myös anniskeluoikeudet, joiden myötä tarjolle olisi tulossa ainakin italialaisia viinejä.
Frantoio, Helsinginkatu 4