Ruoan kotiinkuljetuspalvelu Wolt joutui pari viikkoa sitten myrskyn silmään juuri Slush-tapahtuman alla, kun Helsingin Sanomat uutisoi ruoankuljetuspalvelun kyseenalaisista palkkausmalleista. Woltin toimitusjohtaja Miki Kuusi, joka oli aikoinaan perustamassa myös Slushia, olisi varmasti jutellut tapahtumassa verkostoilleen mielellään ihan muista aiheista kuin suuria odotuksia herättäneen Woltin sotkuista palkka-asioissa.
Aiheutuneen paineen takia yritys joutui miettimään palkkausmallinsa uusiksi. Nyt Wolt korottaa viikonloppukorvauksia, kaksinkertaistaa palkkioiden maksutiheyden ja panostaa joustavuuteen vuoroissa.
Woltin korvauksiin suunnatussa kritiikissä nousi esiin esimerkiksi se, että yritys maksoi viiveellä rästiin jääneitä sunnuntailisiä ja työnantajamaksuja. Tätä pahoitellaan suoraselkäisesti.
“Viimeisetkin lakisääteiset maksut ja lisät menivät maksuun pari viikkoa sitten”, kertoo toimitusjohtaja Kuusi.
“Pyydän todella nöyrästi anteeksi tapahtuneita virheitä jokaiselta osalliselta. Nopea kasvu ei todellakaan oikeuta sitä, että niin perustavanlaatuisissa asioissa kuin lakisääteisissä korvauksissa tehdään tällaisia mokia – vaikka olisi ollut kuinka kova kiire.”
Woltin ruokatilauksia kuljettaa ravintoloista koteihin runsaat 60 lähettiä. Lähes jokaisen heistä kanssa on keskusteltu sisäisesti kahden viime viikon aikana.
“Olen itse jutellut kahden kesken yli 30 lähetin kanssa ja hakenut ideoita, miten toimintaa pitäisi kehittää”, kertoo Woltin operatiivinen johtaja Juhani Mykkänen.
“Selvä ja helpottavakin viesti on ollut, että meille hommia tekevät lähetit viihtyvät, kunhan kaksi asiaa on kunnossa. Ensinnäkin toivotaan joustavia aikoja tehdä keikkoja. Toisekseen korotettuja korvauksia olisi kiva saada koko viikonlopulta, ei vain sunnuntailta.”
Mykkäsen mukaan Wolt vastaa toiveisiin uudella palkkiomallilla, jossa viikonloppukorvausta on korotettu entisestään, ja se aikaistuu astumaan voimaan jo perjantaiaamusta lähtien. Lisäksi palkkioita aletaan lähettien toiveesta tilittää tuplasti aiempaa useammin eli kahdesti kuussa.
“Uudessa mallissa pääsee viikonloppuisin noin 14–17 euron tuntipalkkiolle”, Mykkänen kertoo.
“Meiltä voi saada esimerkiksi perjantaina 15 euroa tunnissa palkkiona, kun taas vaikkapa ravintolatyössä korvaus tunnilta voisi olla 10–11 euroa palkkana. Työt ja mallit ovat erilaisia, mutta karkeasti samansuuntaisissa suuruusluokissa mennään. Keskimääräinen tuntikorvaus on meillä 12,9 euroa.”
Woltilla työskentelee lähettejä sekä työsuhteessa että niin sanotulla palkkiomallilla. Jatkossa mukaan tulevat lähetit on tarkoitus työllistää palkkiomallilla.
“On varmaa, että osa ihmisistä pitää perinteistä työsuhdetta parempana tapana tarjota työtä”, Mykkänen arvioi.
“Se on tosi ymmärrettävää. Meilläkin on toimistolla noin 25 ihmistä täysipäiväisissä hommissa, ja työsuhde on ehdottomasti ainoa oikea malli siihen”, Mykkänen kertoo.
“Lähetin homma on puolestaan lähtökohtaisesti keikkatyötä. Sitä tekee tyypillisesti parikymppinen opiskelija 10–15 tuntia viikossa. Suuri osa läheteistä on keskusteluissa korostanut, että tärkeintä on mahdollistaa opiskeluiden tai muun työn ohella joustava, esimerkiksi 500 euron lisätulo kuukaudessa.”
Mykkäsen mukaan palkkiomalli sopii parhaiten tilanteeseen, jossa tekijä haluaa valita työaikansa vapaasti.
“Työsuhdemallissa vuorolistat on tehtävä viikkoja etukäteen, ja ne ovat sitovia. Harva läheteistämme toivoo tätä.”
Keskustelupalstoilla ja sosiaalisessa mediassa palkkiomallia on arvosteltu siitä, että se siirtää vastuuta eläke- ja työnantajamaksuista työntekijälle.
“Tämä on todella tärkeä asia pitää esillä. Juuri siksi olemme puhuneet asiasta perinpohjaisesti lähettien kanssa. Että ymmärräthän varmasti, että esimerkiksi ennakonpidätykset valtiolle hoidamme me, kun taas nämä ja nämä maksut tämän ja tämän tulorajan jälkeen jäävät omalle vastuulle”, Mykkänen kertoo.
Wolt on koonnut Facebook-sivulleen listan aiheeseen liittyviä kysymyksiä ja vastauksia sekä avannut siellä palkkiomalliaan tarkemmin.