iPhonen kallis hinta

BBC vieraili Applen tehtailla Kiinassa ja huomasi, ettei työolot ole vieläkään kunnossa.

Kuva: Yutaka Tsutano / Flickr.com

Applen iPhonet ovat maailman suosituimpia puhelimia ja hyvän elintason tunnusmerkki. Teknologian riemuvoitolla on kuitenkin hintansa. BBC:n dokumenttiryhmä paljasti kuvaamansa materiaalin, jonka perusteella Apple tehtailla Kiinassa ei kaikki ole todellakaan kunnossa.

Apple on jo pitkään luvannut kiinnittävänsä huomiosta tehdaidensa työoloihin, mutta BBC:n Panorama-ohjelman paljastusten mukaan asia ei ole läheskään hoidossa. Pegatronin tehtaissa löydettiin lukuisia rikkomuksia liiallisista työtunneista alaikäisiin työntekijöihin. Apple kiistää ohjelman johtopäätökset, vaikka silminnäkijähavainnot ja -lausunnot kertovat toista.

Videolla näkyy muun muassa ylipitkää päivää tekevän työntekijän nukahtaminen linjalle. Yksi tehtaaseen soluttautuneista toimittajista joutui tekemään 18 työpäivän putken, vaikka oli toistuvasti pyytänyt vapaata. Toinen oli tehnyt parhaimmillaan 16 tunnin vuoron ja olleensa iltaisin niin väsynyt, ettei jaksanut syödä vaikka oli nälkä ja ei saanut nukuttua, koska stressi oli niin kova.

Apple ei anna haastatteluja liittyen ohjelman syytöksiin, mutta yhtiö julkaisi lausunnon, jossa aiheeseen otetaan kantaa. Sen mukaan Apple “ei ole tietoinen yhdestäkään muusta yrityksestä, joka tekisi yhtä paljon töitä varmistaakseen reilut ja turvalliset työolot” ja että “näemme jatkuvaa parantumista tekemisessä”.

Applea valmistavien tehtaiden työolot nousivat isosti tapetille 2010, kun 14 työntekijää teki itsemurhan ollessaan töissä Applen suurimmalla toimittajalla Foxconnilla. Itsemurhien aalto sai Applen paitsi kiinnittämään kuoleman estävät turvaverkot Foxconnin tehtaan seiniin, myös kehittämään standardit, jotka määrittelevät miten työntekijöitä tulisi kohdella. BBC:n havaintojen mukaan näitä standardeja ei noudateta ainakaan heidän vierailemillaan tehtailla.

BBC tutustui myös pidemmälle Applen tuotantoketjuun. Indonesialaiselta Bangkan saarelta löytyi Applen laitteisiin raaka-aineita toimittavia tehtaita. Apple sanoo, että he panostavat eettisten raaka-aineiden löytämiseen, mutta Panorama-ohjelman mukaan myös laittomat kaivokset tuottavat tavaraa Applelle. Kuvausryhmä törmäsi kaivoksilla nuoriin lapsiin, jotka kaivavat käsin raakametallia vaarallisissa olosuhteissa. 12-vuotias Rianto kertoi kameralle pelkäävänsä maavyöryjä, jotka saattavat yllättää suojattomat työläiset hetkellä millä hyvänsä. Riannon kaivokselta paikallinen jengi kerää metallit ja toimittaa ne sulattamoon, joka toimittaa Applelle materiaalia. 70 prosenttia Applen käyttämistä metalleista tulee juuri pienistä kaivoksista. Kun Apple ostaa raaka-ainetta sulattamoilta, heidän on enää mahdotonta tietää, mistä kaivoksilta sinne on toimitettu tavaraa.

Lähde: BBC

2 kommenttia

gsxf750

22.12.2014 04:57

Jaa, itse en ole tehnyt kuukautta pidempää työputkea, mutta minä väsynkin helposti, toisin kuin useat työkaverini.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
6 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

gsxf750

22.12.2014 04:57

Jaa, itse en ole tehnyt kuukautta pidempää työputkea, mutta minä väsynkin helposti, toisin kuin useat työkaverini.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 4 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi