Eilen perjantai-iltana suomenkielisen Wikipedian ylläpitäjäsähköpostilistaan ilmestyneen asiakirjan mukaan Suomen Poliisihallitus on tehnyt lausuntopyynnön Wikipedian rahankeräyskäytännöistä. Asiasta uutisoi ensimmäisenä Afterdawn. Wikipedian sivustolla on viime aikoina ollut esillä vuosittaiseen, sivuston hallinnollista toimintaa ja teknistä infrastruktuuria rahoittavaan rahankeräyskampanjaan liittyvä mainos. Suomen rahankeräyslain puitteissa rahan pyytäminen julkisesti ilman vastiketta on tiukasti luvanvaraista.
Wikipedian vastaanottamassa asiakirjassa pyydetään sivuston omistajilta lausuntoja. Suomen Poliisihallitus haluaa tietää, missä tarkoituksessa Wikipedia-sivuston varainkeruukampanjan mainosbannerit on esitetty ja miksi näitä bannereita ei tulisi pitää rahankeräyksenä.
Internetin yhdeksi suosituimmaksi sivustoksi kasvanut, vuonna 2001 perustettu Wikipedia tunnetaan verkossa ilmaiseksi saatavilla olevana tietosanakirjana. Palvelun sisältöä tuotetaan yhteisöllisesti ja julkaistaan 287:llä eri kielellä, laajaa käyttöä mahdollistavalla avoimella lisenssillä. Toimintaa pyörittää Kalifornian San Franciscossa kirjoilla oleva liikevoittoa tavoittelematon järjestö Wikimedia Foundation, jonka hallussa on myös useita muita avoimen sisällön tuotantoon liittyviä sivustoja.
Suomessa rahankeräyslupia myönnetään pelkästään yleishyödyllisille järjestöille. Suomen oikeuslaitos on viime aikoina ryhtynyt toimenpiteisiin useita erilaisia joukkorahoitusmalleja kokeilevia hankkeita vastaan. Rahankeräyslakia noudattaen on kuitenkin mahdollista joukkorahoittaa tarjomalla vastiketta, kuten erilaisten kulttuurihankkeiden rahoittamiseen keskittyvän Mesenaatti-palvelun käytännöt ovat osoittaneet. Myös Radio Helsinki ottaa vastaan rahaa tarjomalla vastikkeeksi uutiskirjeitä.
Rahoituksen pyytäminen yleisöltä on Wikimedia Foundationin kotimaassa Yhdysvalloissa yleinen tapa rahoittaa erilaista mediatuotantoa. Poliisihallituksen lausuntopyyntö ei ole täysin selkeä. On mahdollista, että viranomainen tulkitsee yhdysvaltalaisen Wikipedian rahankeräyksen olevan Suomessa tapahtuvaa toimintaa oletettavasti kotimaisen, mainosviestiä kääntäneen vapaaehtoistyövoiman takia.
Wikipedialle voi lahjoittaa rahaa useimmilla maksukorteilla sekä PayPalin kautta.
1 kommentti
TuroMat
8.2.2014 20:09
Voi susilauman kevät sentään, eka yritetään tuhertaa bit torrent serverit estolistalle (helppokiertää), ja mitähän tulee jos Suomen Laki päättää että wikipedia on kerännyt rahaa tuottamatta yhteiskunnalle mitään hyvää.... Varmaan taas estoja tiedossa..... Pohjois-Koreassahan on kohta paremmat oltavat ku suomessa!
Anna mun kaikki kestää näitten päättäjien (Aasien) kanssa.
Vastaa kommenttiinVastaa kommenttiin