Työnhakijan ABC: ole muutakin kuin avoin, joustava ja positiivinen

Suomalaiset saisivat kehua itseään enemmän, sanoo StaffPointin haastattelija Krista Ahlroth.

Marssit työhaastatteluun ja olet valmis luettelemaan haastattelijalle tutun liturgian: olet avoin, joustava ja positiivinen. Ehdottomasti hyvä tyyppi ja hirveän sosiaalinen. Riittääkö tämä?

"Niillä vastauksilla ei erotu muista. Pitäisi miettiä, mitkä omat vahvuudet liittyvät haettuun tehtävään ja antaa esimerkkejä, miksi juuri sinut pitäisi valita tehtävään", StaffPointin työhönottohaastattelija Krista Ahlroth sanoo.

Avoimuutta, reippautta ja positiivisuutta voi tuoda esiin konkreettisten esimerkkien kautta. Omaa joustavuutta kannattaa miettiä myös konkretian kautta: oletko oikeasti valmis joustamaan esimerkiksi työaikojen suhteen?

Lähes jokaisessa haastattelussa käydään läpi tietyt perusasiat. Näitä ovat muun muassa omat vahvuudet, kehittymiskohteet ja tausta eli työ- tai opiskeluhistoria.

"Omien kehityskohteiden esiintuominen on jopa työelämässä jo kokemusta saaneille aikuisille usein yllättävän vaikeata. Kun päivittäin haastattelee ihmisiä, niin moni ei ole miettinyt sitä etukäteen. Tämä vastaus on hirveän tärkeä", Ahlroth kertoo.

Työnhakijan on syytä pohtia myös motivaatiotaan haetun paikan suhteen. Miksi olet sopiva juuri tähän työhön? Mikä sai sinut innostumaan paikasta? Miksi sovit hyvin juuri tähän yritykseen?

"Haastatteluissa yritetään kaivaa esiin motivaatiota. Selvitämme vastaavatko hakijan arvot ja toiveet työpaikkaa, jota hän on hakemassa", Ahlroth sanoo.

Oman osaamisen ja hommaan sopivuuden suhteen kannattaa olla kekseliäs, mutta ei sortua liioitteluun tai turhaan kikkailuun.

"Ei ihminen pääse kovin pitkälle, jos keksii vastaukset omasta päästään. Kannattaa tuoda positiivinen palaute esiin, esimerkiksi kertomalla, miten työkaverit kuvailevat työkaverina. Kannattaa myös miettiä, minkälainen on omasta mielestä hyvä työpaikka."

Eikös omakehu haise?

"Suomalaiset voisivat kehua itseään jopa enemmän. En muista koskaan haastatelleeni henkilöä, joka olisi kehunut itseään liikaa. Myynti-ihmiset ovat aika hyviä myymään myös itseään: heiltä vaaditaan itsevarmuutta jo työn puolesta."

Muotoseikkoja ja vapaa-ajan aktiivisuutta

Ensivaikutelma on kaiken a ja o. StaffPointin Ahlroth listaa perusjuttuja, joilla väistää huonon ensivaikutelman.

"Voi kuulostaa hölmöltä edes mainita, mutta löytyy ihmisiä, jotka ovat myöhässä eivätkä edes pahoittele. Siistiin pukeutumiseen kannattaa kiinnittää huomiota - ei mennä pipo päässä eikä syödä purkkaa."

Työpaikkoja on erilaisia ja siksi muotoseikoista ei kannata tehdä kiveen kirjoitettuja lakeja. Joskus pukeutuminen voi mennä ylikin.

"Ei kannata tulla kravatti kaulassa hakemaan puhelinasiakaspalvelijan paikkaa."

Työtodistukset kannattaa ottaa haastatteluun matkaan, vaikkei niitä erikseen työpaikkailmoituksessa pyydettäisikään. Työuran alkupuolella voi mukana olla dokumentteja tai työnäytteitä, jotka kertovat soveltuvuudesta haettuun hommaan, kuten töitä, joista näkyy graafinen osaaminen tai kirjoitustaito.

"Kannattaa tuoda esiin myös vapaa-ajan aktiivisuus, esimerkiksi, jos harrastat SM-tason muodostelmaluistelua. Tai kertoa harjoittelupaikoista, vaikkei varsinaista työkokemusta vielä olisikaan."

Työnhaku voi olla nykyisin pahimmillaan melkoinen rumba, joka alkaa hakemuksen täyttämisellä, jatkuu puhelinhaastatteluilla, johtaa rekrytointifirman vetämiin haastatteluihin ja soveltuvuuskokeisiin. Työpaikan saanti selviää vasta varsinaisen työpaikan haastatteluissa. Isossa osassa työpaikkoja prosessi monimutkaistuu. Toisaalta, ja onneksi, löytyy myös niitä paikkoja, joissa työn saa hyvä tyyppi rekrytoijan perstuntuman perusteella.


Käy testaamassa huomenna torstaina klo 9 alkaen, minkälainen työnhakija olet StaffPointin työhaastattelusparrausklinikalla, josta saat 15 minuutin koehaastattelun perusteella palautetta, joka auttaa tulevissa työnhakukoitoksissa.
Sparrausklinikka Work Goes Happy -tapahtumassa Helsingin Wanhassa Satamassa 25. huhtikuuta, klo 9–17.

2 kommenttia

StilllllnN

30.4.2013 13:39

Uskomatonta lässytystä, huvittavaa kaikin puolin kun rekryfirmojen muka-asiantuntevat pellet esittävät olevansa jotain isojakin kihoja. Koko henkilöstövuokraus on aivan täyttä paskaa, sopii ainoastaan opiskelijoitten pätkätyön välittäjiksi, joten kaiken maailman krista ahlrothien on turha piipittää mistään oikeista työpaikoista.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Y. Ristelijä

7.5.2013 20:50

Kynyttäjä ohjaa sut asiakkaan työhaastatteluun ja jatkossa vetää 10-50%, sun joka palkasta, jopa enemmän jos osaat jotain mistä oikeesti maksetaan.

Älä ole nuija, ihminen - työllistä ite ittes. Tämä ei koske siivoojia tai tarjoilijoita, mutta kaikki muut voisi itse ottaa noi voit mitkä joku välitysfirma nyt huijaa tuottamatta kenellekkään mitään todellista lisäarvoa.

Vastaa kommenttiin

Vastaa kommenttiin

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
1 + 1 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
4 + 5 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi