Vitun Syöpä ajaa pyörän selkään ja joogaamaan

Syövästä selvinnyt Elina Hutton tavoittelee näkyvyyttä gynekologisille syöville.

Elina Hutton osallistuu Yogaian toteuttamalle Vitun Syöpä- venyttelytunnille pyörämatkaltaan.
Elina Hutton osallistuu Yogaian toteuttamalle Vitun Syöpä- venyttelytunnille pyörämatkaltaan. Kuva: Gareth Hutton

Elina Hutton vastaa puhelimeen jossain Kainuun metsäteillä. Hän pyöräilee kolmatta päivää. Tavoitteena on yli tuhannen kilometrin matka Kilpisjärvelle. Juuri nyt mukaan on tullut uusi tunne.

“Jostain sisältä on vaan noussut viha tätä syöpää kohtaan", Hutton toteaa.

Ennen vihaa tuli kuitenkin paljon muuta. Tänä syksynä Huttonin ansiosta suomalaista syöpätutkimusta voi tukea vaikkapa joogaamalla. Tästä vastaa Vitun Syöpä -keräys, jossa Hutton kerää lahjoituksia Syöpäsäätiölle pyöräilemällä noin 1200 kilometriä Suomen halki kohti Kilpisjärveä. 10 000 euron tavoitteesta kasassa on jo lähes viidennes. Suomalainen nettijoogastudio Yogaia tukee hanketta järjestämällä tiistaina 9. elokuuta Vitun Syöpä -venyttelytunnin, jonka jokaisesta osallistujasta yritys maksaa 1 euron Syöpäsäätiölle.

Tempauksellaan Hutton haluaa tuoda näkyvyyttä gynekologisille syöville. Oman syöpädiagnoosinsa Hutton sai 2014. Toipumisaikana hän huomasi, että juuri gynekologisten syöpien ympärillä oli paljon häpeää ja hiljaisuutta, jonka takia lääkäriin menokin voi lykkääntyä.

“Jotenkin se tahtoo monelle olla aika vaikeaa sanoa ääneen, että mulla oli tällainen gynekologinen syöpä. Toivon, että tästä uskallettais puhua ääneen”, Hutton tuumii.

Tästä syystä valikoitui myös kampanjan nimi, Vitun Syöpä. Englanniksi tuttu Fuck Cancer -kampanja nosti esille nuorten aikuisten syövät Suomessakin tänä keväänä. Provosoiva nimi on on Huttonin mielestä paikallaan, vaikka se joissan tapauksissa rajaakin yritysten mukaan lähtöä tai kampanjasta kirjoittamista.

“Eihän se tautikaan ole mikään kiva ja herttainen”, Hutton perustelee.

Huttonin oma syöpä löydettiin varhaisessa vaiheessa, ja hoidoksi valikoitunut leikkaus tehosi. Onnistunutta leikkausta seurasi kuitenkin komplikaatioita, joiden takia syövästä toipuminen ei tarkoittanutkaan täyteen kuntoon palaamista. Jo aiemmin tutusta joogasta tulikin yhtäkkiä vaikeaa.

“Yhden leikkauksen jälkeen oli kahden kuukauden tauko, jolloin en saanut tehdä mitään. Tauon jälkeen huomasin, että yhtäkkiä pää ei kestänytkään sitä joogaa ja itseni kanssa olemista. Sen jälkeen aloin tehdä rankempaa dynaamisempaa joogaa”, Hutton muistelee.

Apuna joogaamisessa paikassa kuin paikassa on ollut Yogaia, jonka ihka ensimmäinen käyttäjä Hutton myös oli yrityksen aloittaessa toimintansa vuonna 2013. Enontekiöllä asuneelle Huttonille nyt kansainvälisestikin supersuosituksi paisunut nettistudio oli erinomainen sovellus.

“Olen ammatiltani liikkeenjohdon konsultti, joten siksikin on ollut ihana seurata miten yritys on kasvanut ja lähtenyt liikkeelle”, Hutton kertoo.

Huttonin pyörämatka Kilpisjärvelle kestää kolme viikkoa ja noin 1200 kilometriä.
Huttonin pyörämatka Kilpisjärvelle kestää kolme viikkoa ja noin 1200 kilometriä. Kuva: Gareth Hutton

Suomessa gynekologisiin syöpiin sairastuu vuodessa reilut 1500 naista. Säännöllisillä papa-kokeilla ja gynekologisilla tutkimuksilla vielä useampi syöpä voitaisiin huomata varhaisessa vaiheessa. Erityisesti munasarjasyöpä on vaikea havaita ajoissa ilman säännöllistä gynekologista tutkimusta.

Joogasta on ollut Huttonille apua koko sairausajan, ja hän suosittelee sitä myös muille sairastuneille. Iso rooli joogalla on ollut myös kivun rajaamisessa ja omaan kroppaan rauhoittumisessa rankkojen hoitojen aikana.

“Olen kyennyt miettimään, että onko tämä kipu todellista, vai johtuuko se vain mun päästä ja siitä että tämä tilanne ahdistaa niin paljon? Esimerkiksi kuvaukset voi olla tosi pelottavia. Silloin on ollut hyvä pystyä rauhoittumaan oman kroppaan ja tajuamaan, että ei tässä ole mitään hätää”, Hutton kuvailee.

Hutton on positiivinen ja innoissaan pitkästä pyöramatkasta, vaikka ensimmäisinä päivinä onkin poljettu myös kaatosateessa. Rauhoittavasta joogasta ja onnistuneista hoidoista huolimatta rankoillekin tunteille on koko prosessin aikana täytynyt löytää tilaa. Sieltä löytyy myös Huttonin syy yli tuhannen kilometrin reissulle.

"Jotenkin se viha pitää purkaa. Ehkä se on se syy miksi mun piti lähteä tälle matkalle.”

Huttonin matka pyörän selässä kestää kolme viikkoa, ja edistystä elokuun loppua kohti voi seurata Vitun Syöpä -kampanjan blogisivulla ja Facebookissa. Yogaian venyttelyyn voi osallistua livenä tiistaina 9. elokuuta klo 19.40, tai tallenteena tämän jälkeen Yogaian sivuilla. Euron lahjoitus jokaisesta osallistujasta lähtee elokuun loppuun asti jumpan tehneistä.

Vitun Syöpä -venyttelytunti Yogaian sivuilla 9.8., klo 19.40 lähtien.

Vitun Syöpä -keräys Syöpäsäätiön hyväksi vuoden 2016 loppuun saakka.

1 kommentti

Kommentoi juttua

Henkilökohtainen verkkosivusi (kotisivu, blogi tms.)
3 + 2 = Kirjoita laskutoimituksen tulos tai kirjaudu sisään, jolloin tarkistetta ei kysytä.
Jätä tyhjäksi