1800-luvulla Suomessa oli vielä voimakkaasti talollisten ja köyhempien porukat. Nykyään on vaikea uskoa, että rajanveto oli niin raju, että talollinen ei saanut leikkiä tai köyhempien kanssa.
Kiellettyä rakkautta
Meidän suvussa kiertää tarina, jossa rakkaus oli 1800-luvulla ylittänyt tämän rikkaiden ja köyhien rajan. He olivat niin rakastuneita, että halusivat naimisiin. Vanhemmat kielsivät naimisiinmenon, jolloin nuoret ottivat myrkkyä ja kuolivat kuten Romea ja Julia -tarinassa.
Tarinoita, joista ei puhuta
Suvussa kiertää myös muitakin tarinoita. Eräässä tarinassa kerrotaan, kuinka ei-toivottu lapsi haudattiin suohon. Toinen tarina kertoo miten taloon apulaisiksi palkatut rengit viettelivät talon alaikäisiä nuoria ja juottivat näitä humalaan, jonka jälkeen tapahtui ties mitä hyväksikäyttöä. Kolmas tarina kertoo siitä, miten kirkonkirjoja väärennettiin, jotta suvun juuret eivät selviäisi.
Neljäs tarina kertoo siitä, kuinka pula-ajan Suomessa syötettiin raskaana oleville äideille lääkettä, jonka piti olla vitamiinia, mutta aiheuttikin lasten vammautumista. Neuvola-asiakirjat ovat mystisesti kadonneet koko pitäjästä. Oliko tarinoilla totuudenperää vai ei, ne kertovat tarinaa siitä, että kaikki asiat eivät aina kestä päivänvaloa.
Puhuminen auttaa, vaikka kyllähän se hävettää
Moni vaiettu tarina aiheuttaa traumoja sukupolvien ajan ja vain niiden kertominen, puhuminen, kohtaaminen ja käsitteleminen parantaa meidän kansakunnan. Käsittely saattaa vaikuttaa hävettävältä, mutta häpeäntunne kannattaa kohdata, sillä se useimmiten helpottaa. Myös asioiden kirjoittaminen auttaa.
Suvun kanssa kannattaa oppia elämään, sillä he pysyvät aina. Sitäpaitsi tarinat ovat ihan huikeita ja parempaa viihdettä kuin saippuasarjat.
Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Ps. selvisi myös eilen, että Eppu Normaalien Juha Torvisen faija ja mun faija on pikkuserkkuja. On tää Suomi pieni maa. Keitähän muita sukuun kuuluu?