Myönnän, minulla on kahviaddiktio. Tämä alkoi pienestä mukavasta eleestä kun sain siskoltani lahjaksi Nepalilaisia kahvipapuja eikä minulla ollut edes kahvipapujen jauhinta.
Papujen saamisen jälkeen kahviaddiktio eteni siten, että ostin halvan noin viisikymppiä maksavan Krupsin kahvipapujauhimen, joka pitää kaameaa mekkalaa. Opin miten jauhan kahvipavut. Olen kokeillut useita eri kahvilaatuja. Kahveilla on todellakin isot erot.
Koska addiktiot yleensä vain pahenevat ja etenevät kohti hallitsematonta, niin tässäkin kriisissä homma on edennyt kohti sitä tilannetta, jossa kahvi hallitsee minua enkä minä kahvia. Sain puhujapalkkioksi espressopapuja. Eihän minulla tietenkään ollut mitään kunnollisat härveliä, jolla voisin tehdä espressokahvia. Tuntosarveni nousivat siis espressolaitteiden suuntaan.
Espressolaitteen hankinta
Espressopavut olivat olleet kaapissa jo pari viikkoa kun ystäväni kahviguru ja kahvikulttuurin mestari barista Riku Uski vinkkasi, että hänellä olisi kaupassa myytävänä ROK espressolaite. Tartuin syöttiin ja ostin laitteen.
Laite vaikutti niin monimutkaiselta, että minulla meni melkein kuukausi, ennenkuin sain oikeasti kunnolla aikaa, että voin perehtyä laitteen toimintaan. Seurasin webin kautta striimiä kun SCAE Suomi järjesti Latte Art 2014- ja Vuoden Barista 2014 –finaalit Kellohallilla. Katsoin tarkasti miten he tekivät espressoa eikä se niin vaikealta näyttänytkään.
Rohkeasti vain kokeilemaan espressolaitteen toimintaa
Kaikki tuntematon on aina pelottavaa. Uuteen ryhtymisessä jännittää, että mitenköhän onnistun. Mitähän muut sanovat. Pahinta on, että tiedän barista Riku Uskin lukevan tämänkin blogauksen ja hän varmaan mutisee partaansa, että Ilkka ei noin. Ei noin. Epäonnistumisen pelko on usein niin iso, ettei ihminen uskalla edes aloittaa uusia kokeiluja. Päätin rohkaista itseni ja ryhdyin tutkimaan miten espressolaite toimii.
Latten valmistaminen
Juon usein lattea. Kahvini on lähes aina enemmän maitoa kuin kahvia. Siksi latte tuntui luonnollisimmalta tavalta aloittaa. Voin peittää epäonnistuneen kahvituotoksen maidon maulla. Haha. No eikun kokeilemaan.
Olin lämmittänyt kahvikupin etukäteen kuumalla vedellä, niin espresso pysyy lämpimämpänä. Keräsin kahvin ensin matalaan kahvikuppiin. Siitä kaadoin ne pidempään kahvilasiin. Kahvilasinkin esilämmitin kuumalla vedellä.
Sitten vielä maidon lämmitys. Lämmitin maidon mikrossa ja lopuksi vähän vaahdotin maitoa maidonvaahdottimella (tai ainakin luulen, että tämä on maidon vaahdotukseen tarkoitettu härveli).
Maistoin tekemääni espressokahvia. Se oli hieman laimeaa. Päätin tehdä myös lattesta lyhyemmän version, niin lisättävä maito ei laimenna liikaa kahvia.
Tattadaa! Latte on valmista. Koejuotin latten 6v pojallani joka sanoi, että on hyvää. Lasten suusta kuulee totuuden, joten homma toimii. Ensi kerralla laitan enemmän jauhoja ja painan hitaammin.
Herkullisia kahvihetkiä ja menestystä elämääsi. Muista kokeilla uusia asioita rohkeasti. Vain kokeilemalla oppii.
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä