Jani Penttinen koodaili ja pelaili 80- ja 90-luvulla pelejä. Sattuman kautta hän päätyi käännösalalle, kasvatti Transfluentista vientituotteen ja on nyt palannut juurilleen pelialalle. Jani on perustanut pelistudio Utopoksen ja sai Suomen mittakaavassa suhteellisen suuren siemenrahoituksen (seed round). Aion selvittää mistä pelistä on kyse, mitä peliä Jani rakentaa ja miten on mahdollista saada noin suuri siemenrahoitus.
Suuntaan Utopos Game Studiosin Helsingin popup -konttorille. Jani ja hänen tiiminsä asustelee Las Vegasissa ja on nyt Slush viikoksi vuokrannut kampista hulppean kokoiset yli 400 neliön tilat. Tässä kysymyksiä ja Janin vastauksia.
Mitä peliä rakennat ja millainen peli on kyseessä?
Jani: Utopos on oppivaan tekoälyyn perustuva peli, jossa pelaajalla on lemmikkirobotti josta hän kouluttaa taistelijaa, joka sitten taistelee muiden pelaajien kouluttamia robotteja vastaan online-areenalla.
Miten on mahdollista nostaa miljoona euroa siemenrahaa? Yleensä Suomessa nähdään miljoonaluokan rahoituksia vasta pre-A kierroksella.
Jani: Seed-kierros nostettiin ennen kuin töitä varsinaisesti aloitettiin. Minulla oli valmiina kokenut tiimi Las Vegasissa, joiden kanssa olin tehnyt yhdessä pelejä jo melkein 20 vuotta aikaisemmin. Tämä oli varmaankin tärkein mittari - kovatasoinen tiimi valmiina tekemään jotain uutta yhdessä. Pelistä oli idea, mutta ei mitään konseptia tai edes grafiikkanäytteitä.
Olet keräämässä toista kierrosta. Tällä kertaa 5 miljoonaa! Mitä mittareita nyt mitataan? Ovatko ne samat kuin ensimmäisellä?
Toisella kierroksella mittarit on sitten todella tärkeässä roolissa. Ensimmäinen kierros nostettiin lupauksella, että sillä rahalla saadaan tehtyä peli lähes valmiiksi, mutta toisen kierroksen nostamiseen tarvitaan jo metriikkaa siitä, että peli toimii. Käytännössä tämä ei vielä tarkoita, että pelin täytyisi olla myynnissä, vaan sitä että peli on rajoitetun testiyleisön käytössä ja sen käytöstä kerätään tarkkaa dataa, josta voidaan päätellä sen menestymisen mahdollisuuksia.
Mitä muuta haluaisit sanoa?
Nyt olen tavallaan palannut juurilleni, sillä aloitin pelintekijänä jo teini-ikäisenä ja tein pelejä työkseni pitkään, ennen kuin siirryin tekemään ihan muita juttuja (mm. Transfluentin perustaminen). Olen todella onnellinen nykyään, ja huomaan kuinka tärkeää on tehdä sitä mistä nauttii ja missä on itse hyvä.
Upea kuulla että Jani on palannut juurilleen. Olipa muuten erittäin hyvin sanottu: tehdä sitä mistä nauttii ja missä on itse hyvä. Sanoisin jopa että siinä on menestyksen salaisuus. Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
Tämä artikkelisarja on tuotettu yhdessä Netvisorin kanssa. Lue lisää vinkkejä kasvuyrityksille Netvisor blogista jossa vierailin.