Tämä on Kahviaddiktioon liittyviä havaintoja blogisarjan osa 3: Aikaisemmin tapahtunutta:
Osa1: Olen siis tunnustanut olevani kahviaddikti.
Osa2: Olen hommannut kahvipapuja.
Eilen ostin halvan Krups -merkkisen kahvimyllyn (50€ hintaluokka). Kuulemma käsikäyttöinen mylly olisi parempi. Aloitan nyt tällä ja investoin myöhemmin lisää kahviharrastukseen. Jostain pitää aloittaa.
Kahviaddiktioon kuuluu, että jonkin tietyn kellonajan jälkeen kieltäydytään kahvista. En juo kahvia klo 18 jälkeen, koska uskottelen itselleni etten saa muuten unta. En ehtinyt eilen jauhaa uudella kahvimyllylläni kahvinpapuja, joten lueskelin korvikkeeksi paljon kahviin liittyvää tietoa. Nyt minulla on siis papuja, jauhin sekä tietoa.
Kahvimyllyssä on 2 säätöä: jauhettava määrä ja jauhamisaste. Kysymyksiä herää heti mieleen. Mitähän näillä tehdään? Miten hienojakoiseksi tai karkeaksi jauhan kahvin? Miten paljon jauhan?
1. Jauha vain sen verran kun käytät heti
Jauhettava määrä on useimmissa kahvimyllyissä säädettävissä, jottei tarvitse jauhaa liikaa. Vinkki: Jauha kerralla vain sen verran kun käytät heti. Näin kahvi on parempaa ja tuoreempaa.
Miten paljon annostellaan? Saman verran kuin tiiliskivipaketista? Jotkut mittaavat gramma-tasolla kahvin, toiset vetävät lonkalta. Huomaan, että perinteinen kahvin mittaaminen voidaan viedä pitkälle tieteeksi. Tässähän on paljon oppimista. Etenen askel kerrallaan.
2. Kahvin aromi riippuu kahvin jauhamisasteesta
Lisää kysymyksiä: Miten karkeaa jauhetaan? Jauhetaanko näppituntumalla yhtä karkeaa kuin tiiliskivipaketista?
Jotta saat kahvista mahdollisimman aromikasta, erilaisia kahvijuomia ja kahvinvalmistustapoja varten tarvitaan erilaisia jauhatuksia. Kahvi voidaan jauhaa käyttötarkoituksen mukaan joko erittäin hienoksi, hienoksi, puolikarkeaksi tai karkeaksi. Jauhatusasteista hienojakoisin on espressojauhatus.
Opin, että mitä espressompaa kahvia haluat, sitä hienommaksi kahvi pitää jauhaa. Oikean karkeusasteen oppii vain kokeilemalla.
Suodatinkahvin papujen jauhamisessa tiiliskivipakettiin jauhatusasteeseen vertaaminen on hyvä keino. Tämän jälkeen, jos kahvi jää liian laimeaksi, voi jauhatusta hienontaa. Jos taas maku karvas, niin jauhatusta voi säätää vähän karkeammaksi.
Kahvipapujen jauhamisen tärkein tehtävä on muodostaa sopiva veden valumisaika kahvipurujen läpi kahville.
Normaaliin suodatinkahviin ei käy espressoon vaadittava erittäin hienojauheinen kahvi, koska espresson hienojakoisuuden vuoksi vesi valuu liian hitaasti purujen läpi ja kitkeröittää valmistettavan kahvin. Toisaalta jos jauhatus on liian karkeaa, valuu vesi purujen läpi liian nopeasti ja kahvi jää laihaksi.
Kahvin keittämisen oppimista ja kahviaddiktiota lieventäessä menee tämä viikonloppu.
Edit: Osa 4 julkaistu. Lue eri kahvipavuista, kahvipapulajeista ja kokemuksista.
Herkkuhetkiä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
kahviaddikti, sarjayrittäjä
Kirjoitettaessa soi Savage Garden - Truly Madly Deeply www.youtube.com/watch?v=US-ZgUr3xQY
1 kommentti
Anonyymi
5.12.2021 10:33
Täältä löydät pian seksiä, suhteita, Deittailua --> http://dating24.me
Vastaa kommenttiin