Tämä on Kahviaddiktioon liittyviä havaintoja blogisarjan osa 4: Aikaisemmin tapahtunutta:
Osa1: Olen siis tunnustanut olevani kahviaddikti.
Osa2: Olen hommannut kahvipapuja.
Osa3: Olen hankkinut kahvimyllyn ja opetellut kahvipapujen jauhamista
Osa4: Tutustumista eri kahvilajeihin
Mikä tekee kahvista kitkerän? Miksi kahvi on kitkerää? Näitä kysymyksiä pohtii moni paremman kahvin keittämisestä kiinnostunut.
Urbaaneita legendoja:
Väite: Vesi, jota laitat keittimeen on kitkerää. Kannattaa keittää vesi ennenkuin laitat veden keittimeen.
Totuus: Kahvinkeitin kiehuttaa kahvin, toki veden raikkaudella on merkitystä, mutta kahta kertaa ei vettä kannatta keittää. Veden raikkaudella on merkityksensä. Paras kahvi syntyy juuri hanasta lasketusta kylmästä vedestä. Älä siis laita vettä kahvinkeittimeen edellisenä iltana seuraavaa aamua varten.
Väite: Kahvinkeitin on surkea.
Totuus: Kahvinkeitin voi olla likainen. Saat sen puhtaaksi pesemällä irrotettavat osat vaikka tiskikoneessa. Monessa kahvinkeittimessä on myös muoviosia. Osin totta. Hanki kunnon kahvinkeitin.
Väite: Kahvi on vääränlaista.
Totuus: Kahvi on makuasia. Toiset pitävät tummemmasta, toiset vaaleammasta paahdosta. Kolmannet tykkäävät laittaa mukaan maitoa tai mausteita. Kahveja on yhtä monta oikeanlaista kun on makuja. Toki on tilanteita, joissa kahvinpurut ovat olleet auringonvalossa ja hapen kanssa tekemisissä ja kahvi on oikeasti mennyt pilalle. Kokeile eri paahteusasteen kahveja, niin opit tuntemaan erot. Kokeile myös laittaa enemmän tai vähemmän kahvinpuruja.
Väite: Kahvi on valunut purujen läpi liian nopeasti.
Totuus: Kitkeryys johtuu usein siitä, että kahvi valuu purujen läpi pikemminkin liian hitaasti. Esimerkiksi jos käytät oikein hienoksi jauhettua espressokahvia ja teet siitä suodatinkahvia siten, että kahvi valuu hitaasti läpi, niin taatusti on kitkerää. Veden valumisnopeus kahvinpurujen läpi vaikuttaa kahvin kitkeryyteen.
Voit säätää valumisnopeutta usein tippalukon asentoa säätämällä tai sitten jauhamalla itse pavuista sopivan karkeaa kahvia.
Väite: Vesi on liian kuumaa.
Totuus: Useimmat kahvinkeittimet keittävät kahvin sopivan lämpöiseksi. Osa kahvinkeittimistä jäähdyttää vettä hieman, jotta vesi olisi sopivan lämpöistä imuroidessaan mukaansa suodattimessa olevia kahvin tuoksuja ja makuja. Voi olla totta. Useimmiten suositettu lämpötila on 92-96 astetta. Eli kiehuvasta vähän aikaa jäähtynyt.
Väite: Tippalukko oli väärässä asennossa.
Totuus: Usein tippalukossa on täysin auki ja puoliksi auki -asennot. Kahvia suodatettaessa parhaat aromit irtoavat veteen ensimmäisenä. Ajan pidentyessä kahvista irtoaa enää vain kitkeriä makuja. Sopiva kahvin ja veden kontaktiaika on 4-6 minuuttia.
Väite: Kahvi on liian kuumaa ja siksi kitkerää.
Totuus: Käytä itse maitoa, joten minulle kahvi on usein sopivan lämpöistä. Moni kahvinkeitin polttaa kahvin pitämällä lämpimänäpitolevyn lämpöä liian kuumana. Kahvin maku on parhaimmillaan 80-85 asteisena, korkeampi kahvin säilytyslämpötila polttaa valmista kahvia liikaa ja tuo esiin kitkerän sivumaun.
Herkullisia kahvihetkiä elämääsi!
ps. lue myös miltä maistui testissä Kenya Gichathaini -pavut
Ilkka O. Lavas
kahviaddikti ja sarjayrittäjä