Helsinki-Vantaan lentokentän läheisyydessä on Suomen ilmailumuseo. Ilmailumuseo on ilmailun valtakunnallinen erikoismuseo. Museon kokoelmissa on noin 80 lentokonetta sekä runsaasti muita ilmailuun liittyviä esineitä, kuten moottoreita, potkureita, mittareita, viestintävälineitä ja pienoismalleja.
Museon lentosimulaattoreita voi kokeilla myös itse
Ilmailumuseon elämyspalveluiden lentosimulaattoritarjonnassa on 4 simulaattoria. Simulaattoreita löytyy Finnairin lentokoulutuksen Boeing 757 simulaattorista aina Jatkosodan Messerchmitt Bf109 hävittäjäsimulaattoriin. Ilmailumuseon järjestämät opastuskierrokset tarjoavat nostalgiaa ja aikamatkoja Suomalaiseen ilmailun historiaan.
Ilmailumuseon historiaa
Ilmailumuseon markkinointipäällikkö Henri Äijälä avaa ilmailumuseon vaiheita.
Ilmailumuseoyhdistys ry perustettiin 4.12.1969 ja ensimmäinen pysyvä näyttely avattiin Helsinki-Vantaan lentokentän alakerrassa sijaitsevassa käytävässä 12.6.1972.
Yhdistyksen hallitus päätti kesäkuussa 1977 Museoviraston kehoituksesta nimetä käytävänäyttelyn virallisesti ilmailumuseoksi.
Nykyiselle paikalle museon rakentaminen aloitettiin 8.5.1980. Ensimmäinen näyttelyhalli valmistui seuraavana syksynä ja avattiin yleisölle 24.9.1981.
Seuraavaksi rakennettiin ns. välihalli joka vihittiin käyttöön 15.3.1985. Toinen suuri näyttelyhalli arkisto- ja työtiloineen otettiin käyttöön 26.9.1989.
Vuonna 1995 välihallia laajennettiin, jolloin saatiin mm. erikoistapahtumia varten pieni kahvilatila, Café Coupé sekä alakertaan museovaatimukset täyttävää arkistotilaa. Laajennuksen vihki käyttöön 29.11.1995 silloinen liikenneministeri Tuula Linnainmaa.
Viimeisin laajennus valmistui 15.4.1998 jolloin käyttöön otettiin uusi toimistosiipi, jossa on työtilojen lisäksi nykyaikainen 215 hengen auditorio, viihtyisä kahvila sekä museon kirjasto. Alakerrassa on lisäksi museovaatimukset täyttävää arkisto- ja työtilaa koko laajennuksen pituudelta.
Opetusministeriö nimitti Suomen Ilmailumuseon valtakunnalliseksi erikoismuseoksi 1.1.1997 alkaen.
Ilmailumuseon taustalla ilmailumuseosäätiö
Suomen Ilmailumuseosäätiö perustettiin vuonna 1996, jota ennen museon omisti museon perustanut Ilmailumuseoyhdistys ry. Säätiön yhteisöosakkaina ovat Ilmailumuseoyhdistys ry, Finnair Oyj, Finavia Oyj, Suomen Ilmailuliitto ry, Patria Oyj sekä Vantaan kaupunki. Myös Ilmavoimat osallistuu säätiön hallintoon, vaikka ei olekaan säädekirjan allekirjoittajayhteisö. Säätiö merkittiin säätiörekisteriin 11.11.1996.
Säätiön hallintoelimiä ovat 13-jäseninen edustajisto, hallitus ja museonjohtaja. Edustajisto valvoo ja tukee säätiön toimintaa. Säätiön asioita hoitaa ja säätiötä edustaa virallisesti hallitus jonka edustajisto valitsee. Käytännön toimintaa johtaa museonjohtaja.
Museolla on myös aktiivinen ravintola ja muuta toimintaa
Museon yhteydessä toimii kahvila-ravintola Gate 1, joka on oiva paikka erilaisille tilaisuuksille. Nykyaikainen 215 henkilön auditorio sekä 6, 8 ja 30 hengen kabinetit tarjoavat hyvät puitteet yritystilaisuuksille, yhdistysten kokouksille ja yksityishenkilöiden juhlille jne.
Museonkin on uudistuttava
Museolla on lakisääteisten tallennusvastuiden ohessa halu kehittyä. Ilmailumuseon tarkoituksena on edistää oman alansa toimintaa tallentamalla alan historiaa ja tuoda suuren yleisön tietoisuuteen alan historiallisia faktoja ja tarinoita. Tätä missiota museo toteuttaa vuokraamalla lentosimulaattoreita ja luomalla upeita näyttelyitä.
Museon uudistumisprojekti on käynnissä. Ilmailumuseon tavoitteena luoda kansainvälisen tason museokohde ja kävijämäärätavoitteena noin 100 000 kävijää. 2014 vuonna kävijöitä oli 45 000 kävijää (mukaan laskettu Terminaali 2:ssa pidetty PopUp-näyttely).
Lentosimulaattorit
Ilmailumuseolla on yhteistyössä Aeropole Oy:n kanssa viranomaishyväksytty Diamond DA42 koulutuslentosimulaattori, 60-luvun klassikko, kaksimoottorinen Piper Pa-23 Aztec,
Jatkosodan paras hävittäjä Messerchmitt Bf109 ja näiden ennakkovarattavien simulaattoriden lisäksi museon pääsylipulla ja ilman ennakkovarausta lennettävä, entinen Satakunnan lennoston Saab J35 Draken simulaattori. ilmailumuseo tarjoaa kenelle tahansa mahdollisuuden kokea liikennelentäjien arkea, aidossa koulutuslentosimulaattorissa.
Lue myös: Boeing 757 lentosimulaattorin testiraportti.
Lisätietoja lentosimulaattoreista
- Suomen Ilmailumuseo
- Suomen ilmailumuseon lentosimulaattorit
- Suomen Ilmailumuseo, Tietotie 3 01530, Vantaa
Menestystä elämääsi ja hyviä lentotunteja!
Ilkka O. Lavas
City