Kaikki alkoi pikkujouluista. Olimme (W3.fi ja Suomikauppa.fi porukoilla) eilen palaamassa rentouttavalta tallinnan kylpylä- ja gourmeateriatäyteiseltä pikkujoulureissulta myöhäisellä laivalla. Istuimme pöydissä ja pidimme hauskaa palkiten toisiamme vuoden mitalipäivän kunniaksi, kun meidän luokse tuli laivan DJ:ksi itsensä esittelevä Joonatan Pitkänen.
Joonatan kertoi, ettei hän ole tällä paluumatkalla duunissa eikä saa palkkaa, mutta ajatteli kun meillä näyttää olevan hauskaa, niin hän voisi myös pitää hauskaa meidän kanssa ja vetää meille musavisan ihan vain huvin vuoksi.
Joonatanin heitossa yhdistyi hyvin onnellisen elämän, menestyvän ihmisen ja työnteon periaatteet:
- Tee sitä mitä rakastat
- Hyödynnä työssäsi omia vahvuuksiasi
- Älä ajattele rahaa, ajattele asiakkaitasi
Meillä oli todella hauskaa ja niin oli myös koomikolla. Aika kului rattoisasti. Parhaimmillaan harrastuksesta tulee työ jolla elää hyvin.
Keskustelimme myös menestymisestä. Jokaisella meillä on vahvuutemme ja vaikka joku Ismo Leikola on kova Suomessa, niin Joonatanin ei kannata siltikään benchmarkata itseään Leikolaan vaan ennemminkin Chris Rockiin.
- Benchmarkkaa itseäsi maailman parhaisiin, älä Suomen parhaisiin.
- Tavoittele suuria, jokainen tapaamasi ihminen on mahdollisuus kehittyä urallasi
- Käytä jokainen tilaisuus hyväksesi kehittyäksesi ammattilaisena
Kun teet duunia, älä ajattele rahaa, ajattele miten voit kehittyä duunissasi ja miten voit parhaiten palvella asiakkaitasi. Ikinä et tiedä kuka eteesi tulee. Menestystä elämääsi!
Ilkka O. Lavas
sarjayrittäjä
ps. Chris Rock:lta legendaarinen show:
pps. Nii ja tietty: Miks kannibaalit eivät syö koomikkoja? Vastaus on tietenkin: Koska ne maistuvat hassuilta.
Hommasin Saku Tuomisen tuoreen kirjan Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä (ISBN 978-952-5856-99-6).
Onnellisen elämän kirjallisuutta ei tule ikinä luettua liian vähän. Haasteena hyvän elämän oppikirjoja kuluttavilla on toteutuspuoli.
Tutkimusten mukaan suurin osa ihmisistä ei ikinä vie oppimaansa käytäntöön.
Tässä lyhyt kirja arvostelu: Hemmetin tärkeää asiaa, jonka Saku Tuominen on osannut kirjoittaa hyvin ymmärrettävään muotoon. No siinäpä se. Hommaa kirja itsellesi ja lue.
Mutta nyt pääsemme tärkeimpään osioon. Käytäntöönpanoon ja tämän blogin ydinviestiin.
TOP 5 vinkkiä hyvään elämään poimittuna Sakun kirjasta:
1. Jokainen pieni päätös, minkä teet on valinta kohti hyvää elämää tai huonoa elämää.
Mistä voin tietää oliko päätös lenkille lähdöstä huono vai hyvä?
Saku Tuominen vinkkaa kirjassaan näin: ainoa mahdollisuus on kokeilla, havannoida ja oppia. (s. 82) Ja jatkaa matkaa. Tarkoittaako tämä sitä, että meillä ei ole elämässämme mitään suuntaa? Ei suinkaan. Tämä tarkoittaa sitä, että me määrittelemme elämämme suunnan lukemattomilla pienillä päätöksillä, joita teemme joka päivä.
Käy nyt heti läpi edellinen päätöksesi. Oliko se askel kohti hyvää elämää? Jos oli, ole kiitollinen siitä, että valitsit oikein. Jos meni väärän suuntaan, nyt on mahdollisuus oppia seuraavia päätöksiä varten.
2. Osoita kiitollisuutta.
Kirjassa opastetaan: Olenko sinut sen kanssa mitä on tapahtunut? Jos en, mitä voisin asialle tehdä. Ja jos olen, olenko muistanut osoittaa kiitollisuutta?
Facebookissa on ryhmä nimeltä Kiitollisuus. Liity siihen niin muistat joka päivä mitä kiitollisuuden asioita elämässä on.
3. Nauti arkisista asioista.
Kirjassa kehotetaan kysymään itseltä: Muistanko nauttia arkisista asioista, joita teen? Teenkö asioita, jotka haastavat minut? Pidänkö riittävästi huolta tärkeimistä ihmissuhteista ja itsestäni?
Katso ikkunasta ulos. Ihastele puhtautta. Ihastele saasteiden vähyyttä. Kävele metsässä ja nauti luonnosta. Nauti siitä, että sinulla on katto pään päällä. Nauti siitä ettet näe nälkää. Nauti terveydestäsi. Nauti arkisista asioista.
4. Näe maailma täynnä mahdollisuuksia
Sakun kirjassa on erinomaisia johdattelevia kysymyksiä ihmettelevään elämäntapaan. Kirjassa on varsinkin alussa mahtavia tapoja kertoa minkälaisia me ihmiset olemme ja miten voisimme nähdä maailman kuten lapset näkevät. Ihmeellisenä ja sellaisena, jossa kaikki on mahdollista.
5. Unelmoi
Kirjassa kehotetaan suhtautumaan unelmointiin kuin harrastukseen.
Tein tehtävän ja kysyin pojaltani:
"Mitä sinä unelmoit? Mitä haaveilet?"
Poikani Veeti 7v vastasi:
"Haaveilen, että olisin isona Lego -suunnittelija.
Haaveilen, että voisin päästä suunnittelemaan lego tehtaalle niitä legorakennelmia mitä ihmiset sitten ostavat. Ajattelin, että ehkä joutuisin muuttamaan Tanskaan koska Lego on siellä, mutta se ei kai haittaa. Onhan Harri -kummikin siellä Amerikassa töissä, niin ei varmaan teitä haittaisi jos olen töissä Tanskassa. Ja sitten voisin tulla jouluksi kotiin ja kesällä joskus. Sitä minä haaveilen."
Ihan mahdollinen unelma. Mitä sinä unelmoit? Kirjaa ylös unelmasi.
Keskustele unelmistasin jonkun kanssa.
Saku Tuomisen Hyvän elämän lyhyt oppimäärä on tärkeä kirja. Suosittelen. Mutta muista myös viedä suunnitelmat käytäntöön. Älä pelkästään lue kirjaa vaan ota se uudestaan ja uudestaan esiin. Tarkkaile toimitko niinkuin ajattelet. Toteutatko unelmiasi.
Paasilinna kustannus: Hyvä elämä, lyhyt oppimäärä.
Pisteet: 2 pistettä (asteikolla 1-3). 3 pistettä jos teet myös harjoitukset.
Ihmiset valittelevat usein, että pitäisi tehdä sitä ja pitäisi tehdä tätä. Valittaminen ei edistä asioita yhtään. Nämä meidän viljelemät pitäisi asiat tuppaavat kaiken lisäksi aiheuttamaan meille stressiä ja kiireen tuntua kun "pitäisi asioita" on niin monta.
Vähennä pitäisi asioita löytämällä joku muu motiivi
Olen opetellut vähentämään pitäisi asioita. Jatkuvasti kun törmään pitäisi -asiaan omassa tai jonkun muun puheessa, kysyn:
Haluanko?
Kannattaako se?
Onko siitä hyötyä?
Jos siitä on hyötyä niin kenelle siitä on hyötyä?
Pakko on joskus hyvä motivaattori. Mutta motivoivampaa on kun löydät jonkun muun merkityksen. Usein asioilla on muitakin hyötytekijöitä kuin pakko. Usein asioille löytyy jokin muu syy tehdä. Tässä apukysymyksiä, joilla voit miettiä muita merkityksellisempiä syitä tekemiselle:
1. Haluammeko tätä?
2. Mitä hyötyä tästä on ihmiskunnalle?
3. Mitä hyötyä tästä on sijoittajille?
4. Mitä hyötyä tästä on minulle?
5. Kannattaako se?
6. Onko se kivaa?
7. Nautinko siitä?
8. Onko se riittävän haasteellista?
9. Kiinnostaako se minua? Entä yleisöä? Entä sijoittajia?
10. Opinko tästä jotain? Entä muut?
11. Tulenko siitä iloiseksi? Entä muut?
Minun ei pidä kirjoittaa blogia. Haluan kirjoittaa blogia, koska on innostavaa saada palautetta ja samalla kun kirjoitan, minun tulee itsekin kerrattua asiat ja vahvistettua omia mielipiteitäni.
Minun ei pidä siivota. Haluan siivota koska nautin ihanasta järjestyksestä. Nautin siitä, että ruoho on leikattu. Haluan pitää kodin hyvässä kunnossa, jotta siitä on iloa lapsillenikin kun aika täältä joskus jättää.
"Without passion you don't have energy without energy you have nothing" - D.J Trump.
Lisää halua ja intohimoa tekemisiisi! Menestystä elämääsi!
Minulta on usein kysytty miten ehdit tekemään kaikki nuo asiat. En voi skaalata aikaani, joten olen päätynyt palkkaamaan töihin itseäni parempia, taitavampia yksilöitä.
Aloitin aikanaan yksin hommat ja olen tottunut pärjäämään yksin, joten delegoinnin taito on minulle vasta myöhemmällä iällä opittu. Jälleen tänään törmäsin tilanteeseen, jossa aikaisemmin delegoimalla homma olisi hoidettu nopeammin, paremmin, tehokkaammin, luotettavammin ja asiakaskin olisi ollut tyytyväisempi.
Pari viikkoa sitten asiakkaani Barona otti yhteyttä ja pyysi minulta yhtä pientä asiaa. Koska olin tehnyt asioita joskus 5 vuotta sitten, ajattelin, että sehän on pieni homma ja sujuu käden käänteessä. No lupasin hoitaa homman ja laitoin asian omalle tehtävälistalleni. VIRHE!
Pomo: Älä ikinä tee asiaa itse, jos joku työntekijäsi osaa tehdä sen. Kun delegoit, asia tulee tehtyä paremmin, nopeammin, tehokkaammin, luotettavammin, laadukkaammin tai vähintään yhtä hyvin kuin jos sinä tekisit. Yrittäjänäkään et ole korvaamaton. Tökkää vaikka sormesi veteen ja katso jääkö siihen reikä kun vedät sormesi pois.
Tässäkin tapauksessa kävi niin, että sain tänään Baronalta meiliä jossa kohteliaasti kyseltiin tilanteen perään. VIRHE! Ikinä asiakas ei saisi joutua kysymään missähän asia viilettää. Olin ryssinyt asiakaspalvelun pahemman kerran. Puolen tunnin homma oli ollut tehtävälistallani tarpeettomasti 2 viikkoa! Pahoittelin välittömästi tilannetta ja käännyin työkaverini Even puoleen.
Delegoin asian Evelle ja puolessa tunnissa homma oli hoidettu. Eve hoiti homman ja teki sen vielä paljon paremmin kuin minä. Kiitos! Asiakas sai palvelua nopeammin kuin mitä itse olisin voinut toimittaa. Delegointi kannatti jälleen. Wau!
Mitä opin:
1. Delegoi heti kun voit
2. Delegoi aina kun voit
3. Delegoi myös pienet asiat
4. Luota ihmisiin
5. Valtuuta ihmiset
Delegointi on mahtava tapa saada useampia tehtäviä tehtyä lyhyemmässä ajassa. Se myös kasvattaa tiimin kapasiteettiä käsitellä asioita. Kuten itsellenikin yllä kävi, monelle johtajallekin käy samanlaisia juttuja. Asiat jäävät pöydälle makaamaan kun delegointiin tai delegointiprosessiin ei kiinnitetä riittävästi huomiota. Delegointi voi onnistua tai epäonnistua.
Mikä erottaa hyvän ja huonon delegoijan?
Tehtävien delegoinnissa on 6 vaihetta. Ongelma useimmin johtajilla on, että delegoinnissa hoidetaan vain yksi tai kaksi vaihetta. Kun tehtävää ei hoidetakaan kunnolla, pomot vain urputtavat työntekijöille miksi työtehtävää ei ole hoidettu kunnolla. Eve hoiti homman erittäin hyvin. Mikä delegoinnissa tällä kertaa onnistui?
Yrittäjäurani aikana olen havainnut delegoinnin tökkäävän monesti. Tässä on tärkeimmät asiat, mitä delegoidessa kannattaa huomioida, jotta tehtävä etenee toivotusti.
1. Valmistele kunnolla
Työntekijät eivät voi tehdä tehtäviä laadukkaasti jos tehtävät on määritelty epäselvästi. Mieti pari kertaa mitä kaikkea hommaan kuuluu, mitä odotat, mitä asiaan liittyy. Keitä pitää huomioida. Älä suunnittele kuitenkaan liikaa, koska muuten työntekijöiltä jää luomisen vapaus ja ilo.
2. Luovuta homma hoidettavaksi
Työtehtävä pitää luovuttaa tehtäväksi jollain viestintävälineellä. Olen havainnut, että meili on yksi huonoimmista delegointitavoista. Meili tulee useimmiten käsitettyä väärin tai puutteellisesti. Lauseita joudutaan arvaamaan: "mitähän tämäkin tarkoittaa".
Delegoinnissa paras tapa ainakin minulla olla kaksivaiheinen: tehtävän yleiskuvaus meilillä tms ja yhdessä läpikäynti puhelimitse tai chatilla (esim Google Talk, Messenger, Yammer, Skype Whatsapp jne).
Tee selväksi mikä on homman budjetti, aikataulu, konteksti, odotukset raportoinnista, tilannekatsauksista ja millä syklillä ja millä kanavilla toivot saavasi palautetta. Usein riittää: Kerro sitten kun homma on valmis tai kerro viikon loppuun mennessä jos tulee jotain odottamatonta ettet saakaan tehtävää tehtyä siihen mennessä.
3. Varmista, että viestisi menee perille
Delegoinnin kaksivaiheisuus on tärkeää. Chatti tai puhelu on yksi tärkeimmistä keinoista. Näin voin varmistaa, että viesti on ymmärretty tai ainakin sen, ettei sitä ole ymmärretty ihan erilailla kun olen tarkoittanut. Usein menee 60 sekuntia siihen, että varmistan homman olevan selkeästi ymmärretty. Se on pieni aika verrattuna siihen, että jotain asiaa tehdään tuntikaupalla ihan eri suuntaan kuin olin tarkoittanut.
Paras tapa varmistaa ymmärrys on kysyä: kertaatko mulle vaikka vielä kerran omin sanoin mitä olet nyt tekemässä. Haluan varmistaa, että ajattelet asiasta samalla tavalla kuin minä. Tämä kuulostaa ehkä vähän lastentarhatouhulta, mutta on oikeasti kannattavaa ja aikuisetkin ihmiset varsinkin sähköisillä kommunikaatiovälineillä ymmärtävät valitettavan usein toisiaan väärin.
4. Varmista, että työtehtävä on hyväksytty ja otettu vastaan
Usein delegoinnin yhteydessä jää varmistamatta, että tehtävän vastaanottaja oikeasti ottaa tehtävän tehtäväksi. Keskustelun yhteydessä on hyvä varmistaa että työkaveri on ymmärtänyt, mutta myös hyväksynyt tehtävän ja ottanut sen itselleen tehtäväksi.
"Luulin, että se oli vain tiedoksi"
, lause tarkoittaa sitä, että neloskohta delegoinnin kuudesta vaiheesta on skipattu.
Varmista, että viestikapulan vastaanottaja nappaa kiinni ja lupaa hoitaa kapulan eteenpäin. Varmista, että työntekijä hyväksyy tehtävän laajuuden, aikataulun, budjetin ja lupaa raportoida toivomallasi tavalla ja syklillä.
5. Vältä takaisindelegointia
Usein johtajat joutuvat tekemään ylitöitä, koska työntekijät takaisindelegoivat. Työntekijät ovat parempia delegoimaan hommia takaisinpäin pomolleen tehtäväksi. Miten se on mahdollista?
Harvoin, jos koskaan on tarpeellista, johtajan ottaa takaisin tehtävää, jonka johtaja on delegoinut jollekin muulle. Useimmiten takaisindelegointia tapahtuu, jos valmisteluun ei olla paneuduttu riittävästi ja aikatauluun tms on tehty joku arviovirhe.
Jos työntekijä ei osaa tehdä hommaa? Silloinkaan sinun ei tulisi ottaa takaisin hommaa vaan sinun tulee nähdä tilanne opettamismahdollisuutena. Kun tiimiläiset oppivat useampia työtehtäviä, delegoinnin mahdollisuus moninkertaistuu ja tiimin kapasiteetti kasvaa.
Vaikka ensimmäiseen delegointiin ja koulutukseen menisi enemmän aikaa, niin seuraavalla kerralla aikaasi vapautuu. Älä ikinä ota tehtäviä takaisin. Valmistele hyvin ja jos työntekijä ei suoriudu, niin valmenna hänet tehtävästä läpi.
6. Varmista seuranta
Even kanssa meillä meni homma hyvin. Chatissa sain tilannetietoa miten homma etenee. Pystyimme keskustelemaan hommasta työn etenemisen aikana. Pidemmän tehtävän aikana raportointi ja etenemisen seuranta nousee tärkeäksi. Näin luottamus työntekijän kanssa kasvaa ja luottosi asian oikeasuuntaiseen etenemisen kasvaa. Seuraamalla tehtävien etenemistä voit myös antaa rohkaisevaa palautetta kun hommat etenevät hyvään suuntaan.
Delegointiprosessi tulee nopeammaksi ja tehokkaasti kun opit tekemään töitä eri ihmisten kanssa. Mitä paremmin tunnet kunkin yksilön kyvyt, sitä paremmin voit tehdä hänen kanssaan töitä ja delegoida tehtäviä.
Muista delegoida heti kun vain voit. Menestystä päivääsi!
Tämä ei ole vitsi. Tämä on täydellinen opas mitä firman perustamisessa pitää ottaa huomioon. Jos olet lakimies tai konsultti ja oot mun kanssa eri mieltä, niin voit olla eri mieltä ja laskuttaa asiakastasi näistä samoista vinkeistä jättisummia.
Jos sulla on näihin jotain lisättävää, niin alhaalla on kommentointimahdollisuus. Jos haluat eri mieltä kanssani, niin siitä vaan. Voin oppia myös sun ajatuksista ja näkemyksistä. Mulla on varaa olla väärässä myös missä tahansa allaolevista.
Firmoja ja bisneksiä on erilaisia. Riippuen sun bisneksestä, jotkut näistä vinkeistä eivät toimi ollenkaan. Jotkut toimivat täydellisesti. Nämä kysymykset vastaukset ovat asioita, joita multa on kysytty. Kysymyspatteriston pöllin James Altucherilta. Älä syytä mua tai Jamesia jos bisneksesi menee pieleen vinkkieni takia, teet itse päätöksesi elämässäsi.
Säännöt: En selittele yhtään vastauksiani. Kuuntele.
1) Osakeyhtiö vai kommandiittiyhtiö vai avoin yhtiö vai toiminimi? Osakeyhtiö jos iso. Toiminimi jos pieni. Ei missään nimessä avoin yhtiö. Ennen firman perustamista voit ihan hyvin laskuttaa ilman firmaa vaikka Ukko.fi laskutuspalvelun kautta. Kommandiittiyhtiötä en oo selvittäny joten jos siihen päädyt, ni selvitä ite.
2) Minne kaupunkiin mun pitäis perustaa firma?
Saloon tai johonkin vastaavaan kriisikuntaan tällä hetkellä. Siellä voi saada rakennemuutostukia. Muuten ihan sama minne, koska firmat on liikkuvia.
3) Pitäisikö firman perustajilla olla enemmistö yhtiöstä.
Kasvuyhtiöissä ja startupeissa kyllä pitäisi. Itseasiassa joissain firmoissa jopa niin että yhdellä henkilöllä tai ydinporukalla pitäisi olla määräysvalta yhtiöstä. Kokemukseni mukaan sellaiset yhtiöt menestyvät parhaiten, missä on yksi visionääri pääomistaja ja jolla on paljon kiinni yhtiössä. Vakiintuneet firmat ovat sitten asia erikseen.
4) Pitäiskö hankkia VC rahoitusta sijoittajilta?
Tee ensin nopeasti myytävissä oleva tuote, sitten hanki eka asiakas. Tämän jälkeen rahoitusta ystäviltä ja tuttavilta ja sukulaisilta. Rahaa tietenkin myös maksavilta asiakkailta. Vasta viimeisenä enkelisijoittajilta ja ammattimaisilta Venture Capital sijoittajilta.
5) Pitäiskö mun patentoida mun idea?
Ei, hanki ensin asiakkaita. Patentoi myöhemmin. Älä missään nimessä kysy tätä kysymystä lakimieheltäsi. Älä patentoi ollenkaan tai patentoi mahdollisimman myöhään.
6) Pitäiskö jokaiselta sijoittajalta pyytää salassapitosopimus eli NDA?
Ei. Kukaan ei oikeasti varasta ideaasi. Ideasi on varmaan jo jossain päin maailmaa keksitty. Kysymys on vain siitä kuka markkinoi idean parhaiten, nopeiten ja tekee siitä parasta bisnestä.
7) Paljonko osakkuuksia pitäisi jakaa yhtiökumppaneille?
Jaa osakkeet seuraaviin kategorioihin: Firman johto, sijoittajasuhteet, idean isä/äiti, tuo fyrkkaa taloon (eli myyjä tms), kehittää tuotteen (tai tuottaa palvelut). Jaa osakkeet tasaisesti.
8) Pitäiskö mulla olla teknistä osaamista osaava yhtiökumppani jos en ole tekninen?
Ei, jos sinulla ei vielä ole teknistä osaamista osakkaiden parista niin aina voit ulkoistaa teknologian kehityksen.
9) Pitäisikö ottaa vaihtokauppana palveluita osakkeita vastaan?
Ei, sun pitäis aina maksaa kaikista palveluista. Saat vain sitä mistä maksat.
10) Miten mun pitäisi markkinoida mun tuotetta?
Ystävien ja yrittäjätuttujen kautta, sekä käyttäjien hyvien kokemusten kautta. Hyvä kello kauas kantaa.
11) Pitäiskö mun kehittää tuotetta?
Ehkä mutta ensin sun pitää prototyypata se ja testata toimiiko idea ja vasta sitten koittaa rakentaa siitä monistettavaa tuotetta. Ota eniten käytetyt palvelut tai osiot ja tuotteista se. Liian moni tekee jättiprojektin ja ihmettelee miksei kukaan osta miljoonan ominaisuuden tuotetta joka ratkaisee kaikki maailman ongelmat.
12) Kuinka paljon osakkeita voi dilutoida uusannissa?
Jos joku sijoittaja haluaa antaa firmalle rahaa, ota se. Vanha sanonsa sanoo, että 1% jostain on parempi kuin 100% tyhjästä.
13) Pitäisikö sijoittajaa kuunnella?
Kyllä tottakai! He ovat antaneet sinulle rahaa mutta älä silti tee mitään mitä he pyytävät sinun tekevän.
14) Mitä jos kukaan ei osta tuotetta?
Ala äkkiä tuottamaan palveluita ja tee mitä tahansa mistä asiakkaat ovat valmiita maksamaan.
15) Mitä jos asiakas haluaa sinun palkkaavan jonkun tietyn kaverin tai muuten et saa asiakkuutta teille? Mitä pitäisi tehdä?
Tee aina eettinen valinta: palkkaa se tyyppi ja ota asiakkuus.
16) Mitä pitäis tehdä jos asiakas ei ostakaan?
Pysy hyvissä väleissä. Pidä yhteyttä kerran kuukaudessa silti. Älä polta siltoja äläkä suutu.
17) Mitä teen jos olen kuluttajabisneksessä?
Kehitä toimintaa joka viikko ja muista kertoa niistä.
18) Mistä saisin uusia asiakkaita?
Paras keino saada uusia asiakkaita on vanhojen asiakkaiden suosittelujen kautta. Tarjoa uusia palveluita.
19) Miten uuden asiakkaan kanssa kannattaa toimia?
Ylitä asiakkaan odotukset ja ylitoimita ekat 100 päivää. Sen jälkeen et ikinä menetä asiakasta.
20) Mitä jos asiakas haluaa tilata jotain mitä ei ole mun bisnesplänissä?
Tee mitä asiakas tilaa jos asiakas on valmis maksamaan. Jos et osaa tai voi tehdä itse, niin etsi joku joka voi tehdä sen.
21) Pitäisikö mun tilata hakukoneoptimointia?
Ei. Tee sisältömarkkinointia.
22) Pitäisikö mun tilata konsulttifirmalta facebook markkinointia?
Ei. Tee itse. Opit samalla älyttömän paljon asiakkaistasi ja siitä mikä toimii.
23) Kannattaako mun puhua pahaa yhtiökumppanista tai työntekijästä jos he on olleet tosi ilkeitä tai kauheita?
Älä juoruile. Ole rehellinen ja avoin. Suomi on pieni maa, koita pysyä väleissä ihmisten kanssa.
24) Mulla on monta tosi hyvää ideaa. Miten valitsen sen oikean? Toteuta niin monta ideaa kuin mahdollista. Oikea idea valitsee sitten sut.
25) Mistä tunnistaa amatöörin?
Mistä tahansa näistä:
Pyytää kirjoittamaan salassapitosopimuksen, eli NDA:n (koska yritysneuvoja on niin sanonut)
yrittää hakea rahoitusta pelkällä idealla, koska idea on niin hyvä, siis ennen kuin on asiakkaita tai edes tuotetta
taistelee yhtiökumppanien kanssa ekana vuotena. Anna niille potkut tai splittaa firma jos et tuu toimeen.
on huolissaan osuuksien pienenemistä rahoituksen myötä
yrittää pyytää viittä minuuttia aikaa. Ei sitä ikinä ehdi viidessä minuutissa käydä läpi, jolloin on jo lähtökohtaisesti valehtelija.
pitchaa powerpointilla, jossa ei ole talouslaskelmia. Mun täytyy tietää miten sijoitus poikii itsensä moninkertaisena takaisin.
kieltäytyy rahoituksesta vaikka ei ole juuri yhtään liikevaihtoa
26) Mistä tuntee ammattilaisen?
No siitä ettei ole amatööri, eli näistäpä tietenkin:
etenee selkeästi tuotteistuksessa palveluista monistettavaan tuoteportfolioon
karsii kuluja joka päivä
myy joka päivä, joka minuutti, joka hetki
vaikka ois miljoonan euron liikevaihto, muistaa keskittyä ydinliiketoimintaan.
kun on nolla liikevaihtoa, pysyy joustavana ja valmiina nappaamaan jokaisen myyntitilanteen mistä vain saa liikevaihtoa ja myyntiä
osaa sanoa EI sellaisille ihmisille, jotka ovat toivottomia luusereita
sanoo KYLLÄ aina sellaisille ihmisille, jotka ovat varmoja voittajia
osaa tunnistaa voittajat häviäjistä ja tietää kenen kanssa kannattaa leikkiä. Usko pois, tämä taito on opittavissa.
27) Milloin mun kannattaa palkata ihmisiä töihin?
Sitten kun sulla on riittävästi tulovirtaa.
28) Kauanko rahoituksen saaminen kestää?
Loistavassa bisneksessä puoli vuotta. Keskinkertaisessa ikuisuus.
29) Pitäisikö mun hommata toimisto?
Ei jollei sulla ole myyntiä jolla voit maksaa sen.
30) Pitäisikö mun teettää markkinatutkimus?
Kyllä, muttei konsultilta vaan itse tekemällä: etsi yksi asiakas joka todellakin haluaa ostaa palvelua sinulta. Huom huom huom, en sanonut tuotteen, koska tuotteesi ei ole ikinä juuri sitä mitä asiakas oikeasti haluaa.
31) Pitäisikö mun tehdä tulosta ja maksaa veroja?
Tietysti. Toki voit myös aina investoida lisää ja kasvattaa bisnestäsi.
32) Pitäisikö mun maksaa osinkoja?
Kasvuyrityksen pitäisi investoida kaikki kasvuun. Vakiintuneen pitäisi maksaa osinkoja säännöllisesti. Jos pystyt molempiin, investoin kaikki rahani sun bisnekseen! (tämä ei tosin ole sitova sijoituslupaus)
33) Paljonko firman TJ:n palkan pitäisi olla?
Ei enempää kuin 2x matalapalkkaisimman työntekijäsi palkka. Tämä olettaa myös sen, että olet saanut rahoitusta. JA HUOM, toimitusjohtajan palkka on se palkka, joka maksetaan viimeisenä firmassa.
34) Milloin mun pitäisi potkia työntekijöitä pellolle?
Jos sulla on vähemmän kuin 3 kk palkkojen verran rahaa kassassa etkä saa riittävästi myyntiä aikaiseksi.
35) Milloin pitäisi harrastaa seksiä työntekijän kanssa?
Kun rakastat häntä ja tunne on molemminpuolinen. En vastaa seurauksista.
36) Milloin muulloin pitäisi irtisanoa työntekijä?
jos joku on mätä omena ja levittää negatiivista ilmapiiriä
jos joku levittää ilkeitä juoruja
kun työntekijä ei ylisuoriudu jatkuvasti
kun joku pyytää lisää palkkaa vaikka alittaa riman jatkuvasti
kun joku puhuu pahaa asiakkaasta
kun jollain on väärä asenne
Huom: ylläolevilla perusteilla ei voi Suomessa irtisanoa, joten oikeasti irtisanomiseen pitää olla joku laillinen peruste.
37) Milloin pitäisi antaa palkankorotus?
Harvoin
38) Kuinka iso osuus firman osakkeista pitäisi olla työntekijöiden optioina?
Riippuu. Joko ei mitään tai sittain jotain 0-20% välillä.
39) Kuinka monta prosenttia advisoreille voi antaa?
Ei yhtään. Maksa heille konsulttipalkkioina jos heistä on arvoa.
40) Kuinka paljon osakkeia hallituksen jäsenille pitäisi antaa?
Ei yhtään. Heidän kuuluisi kaikkien olla sijoittajia. Jos he eivät ole sijoittajia, niin kokouspalkkio on hyvä.
50) Pitäiskö mun myydä firma kun sitä on tarjottu ostettavaksi?
Kyllä, käteisellä.
51) Mikä on tehokasta sähköpostimarkkinointia?
Sellainen suoramarkkinointi, joka on ammattilaisten copywriterien kirjoittamaa ja jaellaan ihmisille, jotka ovat ostaneet samaa palvelua 6:n viimeisen kuukauden aikana.
51A) Kääntäen:
Jos aiot tehdä itse suorasähköposteja etkä ole ammattimainen copywriter, niin kaikki mitä kirjoitat on tylsää.
52) Pitäiskö mun antaa jotain kamaa ilmaiseksi?
Ehkä, mutta älä odota ilmaiseksi jotain saaneiden asiakkaiden muuntuvan maksaviksi asiakkaiksi. Sun ilmaisasiakkaat itseasiassa vihaavat sua ja haluavat kaiken vastikkeetta, joten sulla on parempi olla joku muu kuin freemium bisnesmalli.
53) Pitäiskö mun polttaa pilveä tai juoda skumppaa, että saisin parempia ideoita?
Ei.
54) Pitäiskö mun mennä messuille?
Ei firmana, mutta kyllä oppijana hakemaan ideoita, inspiraatiota ja innovaatioita. Myös ei-oman-alan messuille.
55) Pitäiskö mun mennä toimialan bileisiin ja toimialan tapahtumiin?
Ei ennenkuin myynti on kunnossa.
56) Pitäiskö mun perustaa blogi?
Kyllä. Sun on pakko. City.fi:hin tietty ja firmasi sivuille. Blogaa kaikesta mitä toimialalla on pielessä ja mitä aiot tehdä paremmin. Jos luulet, että henkilökohtainen ote bisneksessäsi pelottaa asiakkaasi pois, olet väärässä. Itseasiassa asiakkaasi rakastuvat sinuun ja haluavat tehdä juuri sinun kanssasi hommia.
57) Pitäisikö mun olla huolissani firman katteista?
Ei jos toiminta on kannattavaa. Pidä huolta myynnistä.
58) Pitäiskö mun spinoffata rönsy erilliseksi bisnekseksi?
Ei. Tee yhdestä firmastasi erinomainen. Työnnä kaikki ideat sen sisään. Perusta aputoiminimi eri liiketoiminta-alueille.
59) Pitäiskö mun palkata ihmisiä koska pärjään hyvin heidän kanssaan?
Ei missään nimessä, etsi ihmisiä jotka täydentävät osaamistasi ja ovat erilaisia. Erilaisuus on rikkautta ja synnyttää innovaatioita.
60) Milloin pitää sanoa "EI" asiakkaalle?
Kun hän yrittää lähennellä ja iskeä sinua.
61) Milloin pitää sanoa "KYLLÄ" asiakkaalle?
Kaikissa muissa tilanteissa paitsi kohta 60.
62) Kannattaako mun sekstailla työntekijän kanssa?
Lopeta jo kysymästä tätä.
63) Pitäiskö mun neuvotella tiukasti ehdoista rahoittajan kanssa?
Ei. Valitse rahoittaja josta pidät ja tee molempien osapuolien kannalta hyvä sopimus. Tulee olemaan myös vaikeita aikoja, joten sun kannattaa olla hyvissä väleissä rahoittajien kanssa.
64) Pitäisikö mun sittenkään perustaa firmaa?
Ei. Tee rahaa. Tee työtä paskassa työpaikassa. Perusta vasta myöhemmin firma. Kerää rahaa niin paljon, että voit olla puoli vuotta ilman palkkaa omasta firmastasi.
65) Pitäiskö mun antaa työntekijöille bonuksia rahana hyvin tehdystä työstä?
Ei. Anna heille lahjoja hyvästä työstä.
66) Mitä mun pitäis tehdä jouluna?
Lähetä joululahja tai joulukortti kaikille jotka tunnet. Jos tuttavasi asuvat ulkomailla, osta http://suomikauppa.fi -lahjakortti.
67) Jos mun asiakas ilmoittaa että on eronnut, mitä mun pitäisi sanoa hänelle?
Hei ystävä, mä voin esitellä sinut monelle hyvälle miehelle/naiselle ja voin piffaa http://deitti.net deluxe aikaa.
68) Milloin mun pitäisi luovuttaa ja todeta ettei idea lentänytkään?
Kun et kahteen kuukauteen ole saanut uusia asiakkaita, myyntiä tai edes yhtään kiinnostunutta.
69) Miksei sijoittaja tai asiakas soittanut minulle takaisin eilisen tapaamisen jälkeen vaikka olin loistava?
Hän vihaa sua.
70) Miksei edellämainittu soittanut minulle takaisin eilisen tapaamisen jälkeen vaikka olin ihan superloistava?
Eilinen tapahtui sekunnin murto-osa sitten heidän maailmassaan ja sinulle siitä on jo ikuisuus. Yrittäjyyteen liittyy suhteellisuuden laki. Mieti mitä se merkitsee ja koeta elää sen kanssa.
71) Pitäisikö mun palkata ammattitoimitusjohtaja?
Ei. Ei ikinä.
71) Pitäiskö mun palkata myyntijohtaja?
Ei. Perustajan pitää olla myyntijohtaja kunnes liikevaihtoa on kymmenen miljoonaa.
72) Mun asiakas soitti kolmelta aamulla!
Pitäisikö mun asettaa hänelle että arvostaa yksityiselämääni? Ei. Yrittäjillä ei ole yksityiselämää. Olet yrittäjä 24/7.
73) Tein virheen. Pitäisikö mun kertoa asiakkaalle?
Kyllä. Kerro kaikki mitä tapahtui. Olet asiakkaasi kumppani ja sun pitää olla rehellinen. Et voi olla se tyyppi joka yrittää peitellä virheitään ja valehtelee.
74) Sijoittajat haluaisivat, että focusoin.
Pitäisikö uskoa heitä? Ei. Hanki liikevaihtoa joka paikasta mistä saat.
75) Tarvitsen henkilökohtaisesti rahaa. Pitäisikö lainata firmalta?
Vain siinä tapauksessa että firma voi pärjätä yli 6 kk lainastasikin huolimatta.
76) Ostin juuri 2 firmaa. Pitäisikö mun laittaa ne saman katon alle ja alkaa etsiä synergiaetuja?
Ei. Ei ainakaan kahteen vuoteen.
77) Pitäiskö mun irtisanoutua nykyisestä työstäni?
Ei. Ainoastaan jos sinulla on säästöjä ja tuloja niin paljon, että voit elää niillä puoli vuotta startupissasi. Tähtää kohti irtisanoutumistasi, mutta älä vielä irtisanoudu.
78) Mitä jos mulla on epäilyksiä?
Kysy asiakkailtasi onko epäilyksesi todenmukaisia ja uskottavia.
79) Mulla on liikaa kilpailijoita. Mitä pitäisi tehdä?
Kilpailu on hyväksi. Se on osoitus siitä, että bisnesmalli on toimiva ja asiakkaat haluavat ostaa. Nyt sun pitää olla vain parempi kuin kilpailija.
80) Mun vaimo/mies ajattelee, että vietän liikaa aikaa startuppini kanssa? Mitä mun pitäis tehdä?
Eroa ja keskity bisneksiisi.
81) Olen perustamassa firmaa, mutta mulla on ongelmia parisuhteessa. Mitä pitäisi tehdä?
Jätä se sika.
82) Pitäiskö mun laajentaa niin nopeasti eri maihin kuin mahdollista?
Ei. Hanki kaikki asiakkaasi ja paikallisesti. Matkustaminen on liian kallista ajanhukkaa.
83) Miten voin etää etteivät asiakkaani huuda minulle?
Kirjaa ylös jokainen tapaaminen lause lauseelta ja lähetä muistiinpanosi asiakkaalle heti tapaamisen jälkeen.
84) Lähetin liian pienen laskun asiakkaalle. Mitä teen?
Älä mitään. Lähetä ensi kerralla isompi lasku.
85) Mulla on idea sovelluksesta jonka haluaa ostaa kaikki maailmassa ja siitä tulee suositumpi kuin Angry Birdsistä. En tiedä mitä mun pitäisi tehdä?
Piirrä jokaisesta ruudusta ja toiminnosta kuva. Sitten ulkoista joku tekemään piirroksista kuvat siten, että ne näyttävät kuin ne olisivat oikeasta sovelluksesta. Sitten ulkoista sovelluksen kehitys. Pyydä tarkka aikataulu kehityksestä ja mikromanageeraa kehitystä jatkuvasti.
86) Haluan ostaa franchise yrityksen X. Onko se hyvä idea?
Osta vain franchise jota on pyöritetty huonosti ja tiedät miten saat sen menestymään. Älä osta tulevaisuuden odotuksia. Osta vain toteutuneita lukuja.
87) Haluan ostaa franchise yrityksen X. Onko se hyvä idea?
Luota kolmeen sääntöön:
- Kuolema: Kun joku haluaa myydä firman halvalla, hän voi myydä firman halvalla.
- Velka: Kun joku on veloissaan, hän voi myydä firman halvalla.
- Ero: kun joku pari on eroamassa ja he omistavat firman yhdessä, niin yleensä voit saada firman halvalla.
Tärkeää: Vaikka toimialan trendit lupailisivat hyvää, niin ET VOI ENNUSTAA tulevaa. Voit hyötyä historiasta ja tehdä hyvät kaupat. Tee kaupat jos voit saada firman halvalla ja osaat kääntää firman menestykseksi.
88) Mulla on paljon liikennettä mutta ei paljoakaan myyntiä. Mitä mun pitäisi tehdä?
Myy firma Ilelle, se tietää miten firma saadaan tuottamaan.
89) Mulla ei ole trafiikkia eikä myyntiä? Mitä pitäisi tehdä?
Lopeta firma.
90) Pitäiskö palkata PR toimisto?
Ei. Tee sissimarkkinointia. Lue kirjat "Newsjacking" ja "Trust me I'm Lying". PR firmat eivät osaa myydä puolestasi. Vaatii todella hyvää tuuria, että PR firmasta joku ymmärtää bisnesideaasi.
91) Mun kilpailija on mua parempi monessakin suhteessa. Mitä mun kannattaa tehdä?
Jos et tiedä mitä tehdä, olet jo hävinnyt kilpajuoksun. Lopeta ajoissa. Myy firmasi ja perusta uusi. Elämässä sinulla on vain äärellinen määrä aikaa. Älä tuhlaa aikaasi, menestyt varmasti jossain toisessa hommassa paremmin.
92) Olen pyörittänyt firmaa nyt 6 vuotta eikä firma enää kasva. Itseasiassa firma kutistuu. Mitä mun pitäis tehdä?
Ota tavoitteeksi keksiä 10 uutta ideaa ja palvelua mitä voisit myydä uusilla ja vanhoille asiakkaillesi. Yritä löytää jokaiselle palvelulle vähintään yksi asiakas. Tutki tällä keinolla mikä bisneksistä vetää ja mikä ei. Opi asiakkailta ja kuuntele mitä he tarvitsevat. Voit löytää firmallesi uuden kasvusuunnan.
93) Onko epäeettistä pyörittää firmaa jos olen vielä toisella töissä?
En tiedä onko se epäeettistä vai ei. Kysymys on enemmänkin reiluudesta ja siitä, että teet hommat avoimesti. Työnantajalta voi pyytää sivutoimiluvan ja useimmat fiksut työnantajat antavat sellaisen, kunhan bisneksesi ei kilpaile työnantajasi kanssa. Salassa ei kannata tehdä, koska salaisuudet paljastuvat aina ja siitä voi seurata hankaluuksia. Suomi on pieni maa, täällä ei kannata polttaa siltoja.
94) Mun asiakas soitti mulle viideltä illalla perjantaina ja sanoi että "meidän täytyy puhua". En kuitenkaan voi puhua hänen kanssaan ennen maanantai aamua. Mitä tämä tarkoittaa?
Olet todennäköisesti puhunut nykyisen asiakkaasi kanssa, joka on pian entinen asiakas.
95) ZIUDIX myytiin juuri kahdella miljoonalla. Onko yritykseni saman arvoinen ja voisinko myydä myös firmani?
Ei. Keskity bisnekseesi ja kehitä siitä arvokkaampi.
96) Sijoittajat ja asiakkaat haluavat tavata minut. En ehdi tapaamaan kaikkia. Kumpia tapaisin ensin, kun haluan rahaa?
Kyllä sun pitäis tämä jo tietää. Asiakkaat tietenkin aina ensin!
97) Jos yrityskauppavälittäjä kysyy miksi haluan myydä. Mitä minun pitäisi sanoa?
Sano, että sun ois helpompi kasvattaa firmaa ison firman osana kuin pienenä. Sano, että 1+1 on enemmän kuin 2.
98) Perustin juuri firman. Mitä mun pitäisi tehdä?
Myy niin paljon ja nopeasti kuin pystyt ja ihan mitä vaan mitä saat myytyä ja pystyt ja osaat toimittaa. (toimii 99%:ssa firmoista)
99) Voin muuttaa teknologiallani maailmaa.
Ei. Et voi.
99A) Vaihtoehtoinen vastaus 99:iin:
Lopeta pilven polttelu ja dokaaminen, ne eivät sovi sinulle.
100) Jos olet niin fiksu, niin mikset ole jo miljardööri?
Koska olen pyörittänyt firmojani suomessa ja täällä markkinat ovat niin pienet. Enkä tiedä olenko fiksu. Sanoisin mieluummin, että olen oppimiskykyinen, oppimishaluinen, nöyrä ja uskon tulevaisuuteen. Viisaan ja fiksun ero on siinä, että viisas ei joudu niihin tilanteisiin, missä fiksu joutuu käyttämään fiksuuttaan.
Onnea saat kun pidät itsesti terveenä ja hyvässä kunnossa. Et murehdi menneitä etkä hermoile tulevaisuuden kanssa. Meil on vaan tämä hetki. Nauti siitä. Anna unelmillesi mahdollisuus toteutua.
ps. Sain inspiraation ja kysymyspatteriston James Altucherilta. Alkuperäiset kysymykset vastaukset on tehnyt James Altucher. Muokkasin kysymykset osin suomen ilmastoon sopivaksi. Osan jätin jenkkiajatuksiksi. Muutin myös muutamia vastauksia sellaisiksi, joissa olen enemmän omaa mieltäni. Jamesilla on myös pointteja omissa vastauksissaan. Lue alkuperäinen setti täältä: http://jamesaltucher.quora.com/The-Ultimate-Cheat-Sheet-For-Starting-And-Running-A-Business
Andy McCoy on sanonut, että sun täytyy varoo mitä sä haluut, koska sä voit saada sen. Tämän blogin otsikko on Menestymisen ABC. Menestymisessä on kyse siitä, että hyväksymme historiamme, elämme nykyhetkessä ja niinku Andy sanoi, päätämme mitä haluamme olla tulevaisuudessa.
Olen usein esityksissäni ja kirjoissani siteerannut Andyä. Menestyminen on matka A:sta C:hen. Andy liittyy Menestymisen ABC:hen siten, että hän on hyvä esimerkki miehestä jolla on vahva historia. Andy voisi olla toisilla valinnoilla jo kuollut kuten useat rokkarit.
Menestymisessä ABC tarkoittaa:
A = missä olen ollut Historiasi, kokemuksesi ja saamasi palaute määrittelee pitkälti itsetuntosi. Kuinka paljon pidän itsestäni? Meidän pitää hyväksyä historiamme, mutta meidän ei pidä sen antaa liiaksi määrittää nykyisyyttämme (B) tai tulevaisuuttamme (C)
B = Missä olen nyt Millaisena näen itseni nyt. Millainen olen nyt? Missä olen hyvä. Mitä osaan. C = Minne haluan mennä
Millainen haluaisin olla? Millaisia ihmisiä ihailen? Esikuvat? Mitä haluaisin osata? Kenet minun pitäisi tuntea? Kolmannen kerran vielä: Sun täytyy varoo mitä sä haluut, koska sä voit saada sen.
Elämä on viiva, joka alkaa syntymästä ja loppuu kuolemaan. Toisten mielestä elämä on ympyrä. Kolmansien mielestä elämä on spiraali. En ota kantaa mikä on oikea, mutta sen voin sanoa, että olet nyt kohdassa B. Nykyisyys on B. Kohtien A ja C välillä on nykyisyys jossa olet sinä kaikkine elämän valintoinesi.
Aiotko sporttailla tänään?
Aiotko syödä terveellisesti tänään?
Aiotko lukea hyvää ravitsevaa kirjallisuutta tänään?
Aiotko perustaa blogin tänään?
Aiotko levätä tänään?
Aiotko nähdä rakkaita ystäviäsi tänään?
Aiotko hankkia uusia ystäviä tänään?
Aiotko kirjoitaa ylös unelmasi?
Aiotko unelmoida tänään?
Aiotko suunnitella minkälaisen tulevaisuuden (C) haluaisit itsellesi.
Elämä on valintoja. Historiaan emme voi vaikuttaa. Nykyisyydestä voimme sanoa sen, että nykyisyys on huomisen historiaa. Huomisesta tiedämme sen, että siihen voimme vaikuttaa.
Huomiseen voit vaikuttaa. Voit vaikuttaa siihen tämän päivän valinnoillasi.
Mitä aiot saada aikaiseksi vuoden loppuun mennessä? Mitä tulikaan luvattua uudenvuoden lupauksena? Loppuvuoden asioihinkin voit vielä vaikuttaa.
Tulevaisuus on käsissäsi. Päätä mitä sä haluut tai niinkuin Andy McCoy sanoisi: "Sun täytyy varoo mitä sä haluut, koska sä voit saada sen"
Koska kertaus on opintojen äiti, niin nostan tämän blogikirjoituksen kokonaisuudessaan myös tähän. Lisään väliin kommenttejani. Merkitsen kommentit (Kommentti/Ilkka Lavas: jotain sanottavaa).
Tässä siis Matiaksen kirjoitus kommentoituna:
Oletko menestynyt siinä määrin kuin olet kirkkaimmilla hetkilläsi uskaltanut unelmoida?
Elämässä on oltava unelma. Sellainen kuva paremmasta, jonka eteen on valmis todella tekemään töitä. Jotain sellaista, jota todella haluamme kovasti. Todella kovasti. Suuria unelmia saavuttavat ovat erilaisia ihmisiä. Heillä on palava halu. He ovat valmiita tekemään mitä se ikinä vaatiikaan, että unelmasta tulee totta. Menestyvät ovat nälkäisiä, kohtuuttomia ja pysäyttämättömiä. Ei menestyksessä ole kyse siitä, että ei tule vastoinkäymisiä, vaan siitä että vastoinkäymisistä huolimatta jatketaan kohti unelmaa.
(Kommentti/Ilkka Lavas: Olen itse kaatunut matkalla monta kertaa. Välillä on tullut tehtyä oikein emämunauksiakin. Virheistä voi oppia ja niistä kannattaa oppia. Ensimmäisen yrityssaneerauksen jälkeen (v2001-2003) olin oppinut, miten yritystä voidaan johtaa voimakkaasti laskevan liikevaihdon aikanakin menestyksekkäästi ja miten yritys voidaan saada kääntymään voitolliseksi parissa vuodessa. Omista ja toisten virheistä kannattaa oppia. Ei tarvitse tehdä kaikkia virheitä edes itse. Unelmat löytyy jostain sun sisältä. Jostain mitä haluat tässä maailmassa parantaa. Jostain mitä haluat saavuttaa. Kun löydät unelmasi ja lähdet sitä kohti, niin muista nauttia matkasta, kivusta, iloista, suruista, seikkailuista ja onnesta mitä unelmien havittelu tuo eteesi!)
Unelma on olemattoman näkemistä ennen kuin siitä on tullut totta. Se on manifestointia ja magiikkaa. Unelma ei koskaan saa kuolla. Älä hylkää unelmaasi, sillä unelmien kuollessa, paras osa sinustakin kuolee. Elämä näyttää erilaiselta, kun sillä on merkitys. Meillä on tehtävä. Se on tehdä unelmistamme totta.
Oletko menestynyt siinä määrin kuin olet kirkkaimmilla hetkilläsi uskaltanut unelmoida? Nyt on aika lähteä kohti unelmaa. Elämä ei odota, ei me tästä enää nuoremmiksi tulla. On hylättävä tekosyyt.
Etkö voi menestyä koska vanhempasi ovat työttömiä juoppoja? Unohda se, että kyse olisi siitä missä olet nyt ja mistä olet tulossa. Jos sulla oli paska lapsuus, sua varmaankin ottaa päähän se niin, että et enää suostu tyytymään köyhyyteen ja kurjuuteen. Onko kulutusluottoja niin, että ei paskalle taivu? Onko elämä muutoin rektumista? Olet kurkkuasi myöten täynnä sitä ja olet valmis tekemään ihan mitä vain, jotta pääset parempaan. Haluat menestyä enemmän kuin mitään muuta. Haluat menestyä enemmän kuin haluat nukkua tai syödä. Mikään muu maailmassa ei ole tärkeämpää kuin se, että pääset parempaan. Olet valmis heräämään aamulla ennen muita kasvaaksesi ihmisenä.
(Kommentti/Ilkka Lavas: Todellakin! Juuri näin! Eilen oli eilen. Huomenna on huomenna. Nyt on nyt. Vaikka eilinen on meillä muistona, niin on meidän oma valintamme annammeko sen vaikuttaa tulevaisuuden päätöksiimme. Sinä elät nykyisyydessä. Vaikka sulla ois helvetti takana, niin sun ei tartte sellaista toista etees rakentaa. Sinä päätät tulevaisuudestasi. Sinä. Ei kukaan muu. Menestyksen avaimet on sun omissa käsissäs.)
Etkö voi opiskella kun et osaa lukea? Et tietenkään osaa lukea, jos et ole opetellut lukemaan. Opettele. Etkö osaa myydä? Et tietenkään, jos et ole opetellut myymään. Etkö osaa hoitaa raha-asioita niin, että et joutuisi liriin vaan saisit pesäeroa köyhyyteen? Et niin, jos et ensin opettele sitä.
(Kommentti/Ilkka Lavas: Kuka tahansa voi oppia kaikki menestymiseen tarvittavat asiat. Lapsena, nuorena ja aikuisena on yhtä hyvät mahdollisuudet oppia. Kysymys on vain halusta. Aivot eivät vanhemmiten surkastu vaan aivotutkijoiden mukaan niistä lähtee "löysät pois". Aivoja ja oppimista voi treenata. Aikuisena oppimisessa haastavinta on poisoppiminen, eli oppiminen pois totutuista jumiutuneista ajatusmalleista. Voit oppia mitä vain, jos vain haluat!)
On haluttava kovaa. Niin kovaa, että pahan paikan tullen purraan hammasta vaikka itku silmässä. Silloin kun muut epäilevät ympärillä, itse on uskottava itseemme. Ei kukaan muu kuin sinä tunne sitä osaa sinussa, jollaiseksi sinä olet tulossa. Ihminen voi oppia lähes mitä tahansa sen pitää oppia, jos on vain riittävän suuri syy ja halu. On oltava valmis tekemään töitä. On oltava valmis uhraamaan. On oltava valmis jatkamaan vielä silloin kun muut antavat periksi. Silloinkin kun tuntuu siltä, ettei enää jaksa. Kyllä jaksaa. Ihminen jaksaa ja pystyy uskomattomasti vielä siinä vaiheessa, kun kipu alkaa.
On turha tulla sanomaan, että ei pysty koska on huonoista lähtökohdista. Juuri siksi sun pitää pystyä, koska olet huonoista lähtökohdista ja nykytilanne on paha. Ei monttuun pidä jäädä makaamaan. Tunnen kymmeniä kavereita, jotka ovat ponnistaneet lähtötilanteesta, joka on pahempi kuin todennäköisesti kenenkään, jonka tunnet. On pikkinarkkareita, lehtiroskiksessa kodittomina asuneita, orvoksi yllättäen jääneitä, alkoholistiperheen lapsia, joilla on väkivallan täyttämä lapsuus ja nuoruus, on konkurssiperheen tyttöjä ja poikia, on itse kaikki menettäneitä ja silti ponnistaneita, on kehityshäiriöisiä, keskittymishäiriöisiä, lukihäiriöisiä, raajarikkoja, lihavia, anorektikkoja ja turpaansa liikaa ottaneita, on luonnevikaisia ja paljon muuta. Näistä kaikista tilanteista on voitu ponnistaa kirkkaaseen unelmaan, rikkauteen, rakkauteen, rauhaan, riemuun, mikä ikinä onkaan ollut se sovitus menneisyyden kanssa, joka auttaa tulemaan siksi mitä parhaimmillamme pystymme olemaan.
(Kommentti/Ilkka Lavas: Juuri näin. Olen itse lähtenyt liikkeelle nollasta. Pari kertaa olen joutunut saneeraamaan yrityksen. Ei ole aina helppoa, mutta kun tietää että lopussa asiat ovat paremmin ja uskoo, että asioihin voi vaikuttaa, niin se lohduttaa ja auttaa tsemppaamaan. Kerran yli 10v sitten päätin, etten halua olla IT -alalla enkä yrittäjä. Luin kaikki työpaikkailmoitukset läpi ja pian tajusin, että oikeastaan mä haluankin sittenkin olla IT alalla koska mä oon IT mies ja rakastan IT alaa ja todellakin parhaiten voin menestyä yrittäjänä. Mun piti päästää irti ja antaa lupa tehdä mitä vaan, jotta pystyin löytämään innostukseni, unelmani ja elämäntehtäväni uudelleen.)
Menestyksen suurin vihollinen on tyytyväisyys ja tyytyminen. Kun kaikki on melko kivasti, haluaa mieluummin elää pientä mukavaa elämää, kuin kokea lyhytaikaista kipua saadakseen jotain sellaista, joka todella muuttaa elämän suuntaa. Silloin kun ei ole riittävää kipua, joka ajaa tekemään koska sitä ei enää kestä, on vaikeaa päästä alkuun. Tarvitaan unelma. Sellainen, joka sytyttää ja innostaa. Jotain sellaista, jota ei halua päästää mielestään. Mitä enemmän sitä haluamme ja mitä enemmän me siitä unelmoimme, sitä suuremmaksi kipu tulee siitä, ettemme haluamaamme saisi. Tämä on juuri se, mitä tarvitaan. Meillä tulee olla näky ja riittävä kärsimättömyys ja kipu nykyhetkestä. On oltava vipua!!!!!
(Kommentti/Ilkka Lavas: Jossain vaiheessa elämääni en tiennyt mitä haluan. Vasta kun tiesin mitä haluan ja aloin haluamaan sitä oikeasti, niin aloin menestyä. Unelmilla on iso merkitys. Unelmat innostavat ja kannustavat jatkamaan vaikeiden tilanteiden yli.)
Tarvitaan nälkää, kohtuuttomuutta, pysäyttämättömyyttä ja räväkkää toimintaa. Nyt ne naamakirjat, twitterit, telkkarit ja muut härpäkkeet hetkeksi kiinni ja ryhdytään todellisiin töihin tulevaisuuden eteen. Mikä juuri nyt on tärkeintä saada tehtyä, jotta pääset askeleen lähemmäksi unelmaasi?
Lopetetaan ruikutus ja asioiden oikeutus. Sillä mitä nyt on ei ole mitään merkitystä, eikä sillä miksi nyt on niin kuin on. Sillä mitä muut ajattelee, ei ole mitään väliä. Tärkeää on vain se, mitä tulevaisuudessa tulee olemaan. Pystyt siihen kun vain haluat tarpeeksi. Pystyt siihen kun vain rupeat tekemään vaikka et osaisi. Pystyt kun et anna periksi. Pystyt kun pyydät apua. Elä nyt tätä elämää, äläkä jätä unelmiasi elämättä, koska vähän jännittää ja pelottaa.
Mitä sitten vaikka pelkäisit epäonnistuvasi? Sitten yritetään uudelleen ja kovempaa. Pelkäätkö, että mitä tapahtuu jos onnistut? Kun saavutat unelmasi, et olekaan enää se sama ihminen kuin ennen eikä sun kaverit ole enää samoja kuin nyt? Mitä sitten? Tämä on sinun elämäsi. Tänään, tässä ja nyt. Maailmassa on ihmisiä, jotka tappaisivat saadaksesi sinun tämänpäiväiset ongelmat itselleen. Usko pois. Pysähdy siis ja kiitä siitä mitä nyt on, riippumatta mitä se on. Toimintaa kohti tärkeitä päämääriä. Tänään on hyvä päivä ja kaikki on mahdollista. Mistä sen tietää? Siitä, että olet elossa. Vasta kun kuolema korjaa, ei enää voi mitään. Siihen asti peli on auki, eikä meidän kannata antaa periksi koskaan.
Nyt on kiire. Ei ole aikaa tuhlattavaksi. Liikkeelle niin kuin olisi jo. Mä luotan suhun, sä olet hyvä tyyppi. Pystyt siihen.
Matias
-------- (Kommentti/Ilkka Lavas: Mä luotan kans suhun Matias. Mä luotan sinuun tämän blogin lukija. Luotan, että pystyt siihen kun et anna periksi. Nollasta me kaikki lähdetään ja kaikki on mahdollista jos vain annat unelmillesi mahdollisuuden toteutua. Ilkka Lavas.)
Kiitos Matiakselle hyvästä muistutuksesta ja kirjoituksesta. Menestystä elämääsi ja lukijoiden elämään!
Maailma on kääntynyt päälaelleen. Ennen printtilehdissä tehtiin isoja tuloksia ja digiyksiköt tekivät tappiota. Mediamaailmassa on paljon halveksittu sitä, että printin euro on digin 10 senttiä. Ostin City-lehden vajaa vuosi sitten ja uskoin, että tässä mahdollisuus säilyttää yksi suomen arvokkaimmista kulttuuria ylläpitävistä voimista.
1.11.2012 oli ensimmäinen päivä City-lehden kustantajana. Printti oli lopetettu. Tunnelma yrityksessä oli pelokas. Kerroin, että aion tehdä Cityn digitaalisesta bisneksestä kannattavaa. Osa katsoi minua epäilevästi. Osa oli jo karannut takavasemmalta. Kilpailijoiden piireistä kuului räkäistä naurua ettei City voi pysyä pitkää aikaa pystyssä.
En kertonut vielä mitä aion tehdä. Lukijoiden käsitys maailmasta on muuttunut. Kännykät ovat yleistyneet. Älypuhelin on fiksumpi kuin koskaan. Monella työmatkalaisella kulkee salkussa pädi. Nettiä surffataan sähköisillä välineillä. Maailma on muuttunut. Cityn on muututtava.
Maailma on pirstaloitunut. Ihmiset seuraavat nykyään entistä valikoivammin medioita. Nykyaikainen mediatalo ei voi lähteä siitä lähtökohdasta, että palkataan kaikki parhaat toimittajat, niin sitten meitä seuraavat kaikki. Maailma on muuttunut niin, että toimittajia pitää olla entistä isompi määrä. Cityllä oli viime vuonna 20 täysipäiväistä työntekijää. Tämän vuoden loppuun mennessä Cityllä tulee olemaan City Digital -verkostossa yli 100 sisällöntuottajaa. Osa palkattuja journalisteja, osa itsenäisiä yrittäjiä ja osa harrastajia ja kansalaisjournalisteja.
8.2.2013 julkistimme ensimmäisen yhteistyön legendaarisen MoonTV:n ja Festarit.org:n kanssa. Nämä olivat ensimmäiset avaukset City Digital -verkoston perustamiseksi. Myös www.ilmainensanakirja.fi -liitettiin mukaan verkostoon.
15-28.3.2013 Vietimme perinteistä SYÖ -viikkoa ja ravintoloiden palaute: "Syö-viikot toimii paremmin kuin koskaan" -todisti meille, että sähköinen markkinointi toimii stadissa paremmin kuin printti.
30.4.2013 Julkistimme uuden sivuston. Deitti.net käyttöliittymä parani huomattavasti ja deittailijoiden määrä lähti valtavaan kasvuun. Blogit yleistyivät nopeasti. Cityyn pystyy nyt perustamaan kuka tahansa ikioman blogin.
Toukokuussa Vivas.fi :n Aleksilta tulee meili. Styylattaisko. No kimpsut yhteen, kihlat kaupoista, firma pystyyn ja City Digital hattu päähän.
15.6.2013 saimme uudet tutkimustiedot. Meidät yllätti se, että Cityä lukevat 20-45 vuotiaat. Luulimme että te lukijat olisitte vain nuoria, mutta olettekin nuorekkaita: http://www.city.fi/mediatiedot/tutkimus
Viikolla 31 kävijöitä oli lähes 450 000. Enemmän kuin paperilehdellä ikinä.
19.8.2013 City Digital kasvaa ja särkee ennätyksiä
Kaksi viikkoa edellisen ennätyksen jälkeen City Digitalin kumppaniverkosto takoo jälleen uusia huippulukemia. Viikolla 33 City Digital tavoitti yli puoli miljoonaa, tarkalleen 507 054 uniikkia kävijää ja 604 283 eri selainta sijoittuen TNS Metrixin viikkotilastossa sijalle 8. Taakse jäivät mm. Kauppalehti, Voice, Indiedays, Stara sekä Seiska. City Digitalin päämääränä on tavoittaa jatkuvasti vähintään 400 000 urbaania suomalaista sekä tarjota mainostajalle helpon ja tehokkaan välineen pysäyttää ihmisen, joka ei koskaan pysähdy.
Cult24, Duunitori, Vitonen ja Tyyliniekka mukaan
City Digitalin kasvavaan verkostoon kuuluu emosivusto City.fi:n lisäksi Suomen vanhin nettideittipalvelu Deitti.net, viihteeseen keskittynyt supersuosittu Vivas.fi, legendaarinen nettitelevisio MoonTV.fi, festaritiedon lähde Festarit.org sekä Ilmainensanakirja.fi.
Kahden viikon aikana City Digitaliin on liittynyt myös kulttuurin sekakäyttäjille suunnattu Cult24.fi, innovatiivisia ratkaisuja työnhakuun tarjoava Duunitori.fi, ideoita, ilmiöitä ja ihmisiä listaava Vitonen.fi sekä miesten klassiseen muotiin keskittyvä Tyyliniekka.fi. Tulevista kumppaneista tiedotamme pian lisää.
Tutustu City Digitaliin
28.8.2013 Blogaajien joukko kasvaa Kirsi Salo aloittaa City:ssä blogaajana
3.9.2013 Kustantajaurani ensimmäinen CITY -printtilehti ilmestyy
Olemme kääntäneet ansaintalogiikan ylösalaisin. Teemme digitaalisella medialla bisnestä julkaistaksemme paperilehteä. Paperilehden tehtävä on kertoa, että City Digital -verkosto on olemassa ja elävämpänä kuin koskaan.
Kiitos Panu "maailman paras päätoimittaja" Jansson! Hieno lehti tuli! Kiitos City -tiimi. Kiitos myyntitiimi Ulla, Karo, Tuomas ja Antti. Kiitos devaajat Leo ja Tomi! Kiitos super-Jesse! Kiitos City Digital -verkosto. Kiitos Vivasin Aleksi, Leo ja Rosanna. Kiitos MoonTV:n Jarkko & Co! Kiitos Jarno ja Festarit.org porukat! Kiitos Pauli & Cult24 porukat! Kiitos Martti, Thomas, Elisa & muut Duunitorin jengi! Kiitos Sasu & Stadissa jengi! Kiitos Matti the Tyyliniekka Airaksinen! Kiitos kaikki duunikaverit ja yhtiökumppanit ja jotka unohdin tästä listasta! Kiitos Samuli Seppälä ja www.verkkokauppa.com . Kiitos että teitte City -printin mahdolliseksi!
Riot Entertainmentista ei koskaan tullutkaan uutta Nokiaa, mutta mahtavat bailut ne olivat. Yhtiön content expertinä toiminut Kim Finn kertoo inside-tarinan kaikkien aikojen pilvilinnasta IT-kuplassa. City -lehdessä on julkaistu pitkä artikkeli RIOT-E:stä.
Tämä oli Riot Entertainment
- Perustettiin maaliskuussa 2000, vuoden loppuun mennessä työntekijöitä jo yli 100.
- Tavoitteena oli tulla maailman johtavaksi mobiilipelien julkaisijaksi.
- Riskirahaa yritys keräsi 21 miljoonaa dollaria, perustajat eivät sijoittaneet omaa rahaa hankkeesee lainkaan.
- Teki näyttäviä lisenssisopimuksia mm. New Line Cineman, Sony Picturesin, 20th Century Foxin ja Paramount Picturesin kanssa.
- Slogan: We don’t make games, we create riots.
- Konkurssiin helmikuussa 2002, jolloin velkaa jäi 3,2 miljoonaa dollaria, suurimmat velkojat olivat eri autoliikkeet ja Hewlett-Packard.
Tämä oli Rovio vuonna 2009
- Perustettiin maaliskuussa 2003. Kolme vuotta RIOT-E:n jälkeen.
- Tavoitteena oli tulla maailman johtavaksi mobiilipelien julkaisijaksi.
- Teki näyttäviä lisenssisopimuksia mm. Lucasfilmin ja Star Warsin kanssa.
- Tappiota yli puoli miljoonaa euroa vuonna 2009. Meni melkein konkurssiin vuonna 2009, vain vuosi ennen menestystarinan alkua. Onneksi enkelisijoittajat pelastivat yhtiön.
- Toiminta-ajatus: industry-changing entertainment media company and creator of the globally successful Angry Birds franchise. Angry Birds, a casual puzzle game, became an international phenomenon within a few months of its release and is now the number one paid app of all time. Rovio has launched eight blockbuster games so far for different platforms: Angry Birds, Angry Birds Seasons, Angry Birds Rio, Angry Birds Space, Angry Birds Friends, Amazing Alex, Bad Piggies and Angry Birds Star Wars.
- Riskirahaa yritys keräsi tuplasti enemmän kuin RIOT-E, eli 42 miljoonaa dollaria.
Miksi siis RIOT-E feilas, mutta Angry Birds lensi?
Tarinat näyttävät hyvin samanlaisilta. Muutama tekijä kuitenkin matkalla on ollut erilaista. En tunne kovin syvällisesti kumpaakaan firmaa, joten käsittelen tätä ulkopuolisin havainnoin. Mukana seikkailuissa olleet valaiskaa minua, jos mielestänne havainnoissani on jotain huomioitavaa.
Havainto 1: Aikaikkuna ei ollut auki RIOT-E:lle
Mobiilimaksamisen kohuttiin tulevan jo vuonna 2000. Oikeastaan mobiilimaksaminen tuli kunnolla vasta kun Apple lanseerasi AppStoren vuonna 2008. Sen jälkeen mobiilimaksaminen vasta tuli arkipäiväiseksi. Sitä ennen mobiilimaksaminen perustui puhelinlaskulla maksamiseen ja tekstiviestihin.
Oppi 1: Jos et pysty maksamaan tuotetta, sitä on todella hankala ostaa.
Havainto 2: Teknologiamurros
RIOT-E:n aikaan kännyköissä oli rulla, jolla pystyi pyörittelemään WAP -sivuja. Erään kerran vuonna 2000 olimme Tennispalatsilla ja leffanäytös oli täynnä joten päätimme lähteä kävelemään Kinopalatsille. Näppäränä IT-nerona surffasin Kinopalatsin wap-palveluun banaani-puhelimellani kuin Matrix elokuvan tähti. Datayhteys ja sivusto toimi niin hitaasti, että olimme kävelleet koko 2 km matkan ja päässeet 10 metrin päähän kinopalatsista, kun sain tiedon, että leffaan on lippuja. No sen melkein näki jo ikkunastakin.
Teknologia 10 vuotta aikaisemmin oli riittämätöntä ja epäkypsää. Vaikka kaikki TEORIASSA oli mahdollista, niin käytännössä mobiilinetti ei vain toiminut. Kännykkäpelejä oli hankala pelata ja niiden asentaminen oli tuskaa.
Oppi 2: Jos teknologia ei ole riittävästi yleistynyt, on sinulla todella pitkä ja kivinen tie opettaa ihmisiä käyttämään teknologiaa.
Havainto 3: On eri asia nostaa rahaa pääomasijoitajilta ja lainoittajilta, kuin tehdä rahaa.
Juttelin erään nuoremman kaverini kanssa RIOT-E dokumentista. Hän naureskeli kun sanoin, että sellaista se oli oikeasti silloin. Kaverini hämmentyi että miten niin oikeasti sehän on vain elokuva. Kerroin, että kyllä se oli ihan oikea firma ja moni kaveri oli siellä töissä. Seurasi hiljaisuus. Ai oikeastiko se oli olemassa? Helsingissä? Huh Huh!
RIOT ENTERTAINMENT OY:N KONKURSSIPESÄ:n y-tunnus on 1759623-4 jos haluat tutkia tarkemmin. www.ytj.fi -sivuilla lukee, että toiminta on lakannut 13.08.2003. Dokumentti on yllättävän totuudenmukainen kuvaus siitä, mitä höveli rahankäyttö parhaillaan firmoissa on.
Vanhan sanonnan mukaan:
Velka on veli otettaessa, velipuoli maksettaessa.
Erään startupin toimari kertoi minulle silmät kirkkaina kuinka hänellä ei ole aikomustakaan maksaa lainoja takaisin. Voin taata, ettei sellainen peli pitkään vetele ja että lainoittajan pinna lyhenee varmasti kovaa vauhtia.
Rovio menestyy, koska se on liikkeellä 1) oikeaan aikaan 2) tuottaa sellaista lisäarvoa asiakkailleen, josta asiakkaat ovat valmiita maksamaan 3) tekee rahaa sen sijaan, että vain nostaisi sitä.
Firmojen tärkein tehtävä on palvella asiakkaita ja tuottaa asiakkaille sellaista lisäarvoa, josta asiakas on valmis maksamaan. On aivan eri asia nostaa rahaa pääomasijoittajilta, bisnesenkeleiltä ja pankilta kuin saada palkka asiakkaan kokemasta hyvästä palvelusta.
Jokainen asuntolainaa ottanut tietää, että lainaa pitää lyhentää. On eri asia nostaa rahaa kuin tehdä rahaa.
Oppi3: Rahaa tekevät ja osinkoa maksavat firmat menestyvät. Rahaa nostavat, ja tuhlaavat kuolevat.
Jos asiakkaat eivät ole valmiita maksamaan, vika ei välttämättä ole bisnesideassasi vaan esimerkiksi ajoituksessa. Jos RIOT-E olisi perustettu 10v myöhemmin, se olisi voinut olla Roviona Rovion paikalla tekemässä pelien sijaan mellakoita.
Menestystä bisneksiisi. Muista tuottaa asiakkaille sellaista lisäarvoa, josta he ovat valmiita maksamaan.
Kyselin eilen ihanilta ystäviltäni kumman he valitsisivat: Helppo elämä pumpulissa vs inspiroiva ja jännittävä elämä hieman reunalla.
Kumman valitsisit? Kumman sinä valitsisit?
Oikein. Tärkeintä on valita elämässään tähän hetkeen juuri sitä mitä tarvitsee nyt. Tärkeintä on tehdä sitä mistä nauttii ja mitä tarvitsee. Työtä pitää tehdä, että saa rahaa ruokaan ja elämiseen. Lepoa tarvitsee, että jaksaa.
Epämukavuusalueita eli reunalla elämistä on hyvä kuitenkin treenata. Siinä samalla oppii uusia asioita. Epämukavuusalueilla käynti laajentaa omaa mukavuuspiiriä ja oman suoritusmahdollisuus kasvaa.
Tein kesällä testin: mitä tekisit, jos sinulla olisi miljardi euroa tilillä?
Testi oli valaiseva. En kerro tuloksia, mutta mieti itse mitä tekisit jos olisit taloudellisesti riippumaton. Se vapauttaa ajattelemaan mikä on oikeasti tärkeää elämässä.
Oikeasti tärkeää ei minulle ole raha, vaan kokemukset, elämykset ja se, että saa jotain merkityksellistä aikaan. En voisi elää pelkässä pumpulissa miljardin euron kanssa vaan kaipaan elämääni auttamisen iloa. Kaipaan elämääni sopivia suoritushaasteita, joissa joudun hieman epämukavuusalueille ja myös onnistumisen riemua.
Kyselin minkälaista elämää ystäväni haluavat. Monet ystäväni ovat rohkeita ja haluavat kokemuksia, elämyksiä ja ymmärtävät epämukavuusalueiden elämää rikastavan vaikutuksen. Ystäväni vastasivat seuraavia:
- Jännittävä elämä.
- Reunalla, kaunis on maailma...
- Mukavuusalueelta pitää ajoittain poistua, joskus aika kauaskin.
- Ei ole edes todelliset vaihtoehdot, tottakai jännittävän elämän reunalla
- Mikä se epämukavuusalueesta seuraava alue olikaan? Siellä nähdään!
- Valitsetko turvallisuuden vai vapauden?
- Parempi viikko leijonana kuin kymmenen vuotta lampaana.
- Itse valmiina elämään reunalla jotta lapsilleni saisin hieman pumpulia.
- Perheellinen tarjoaa lapsilleen tietenkin mielellään pumpulia, mut se on usein haettava aika kaukaa reunalta.
- Mä opetan tyttäreni tekemään omat pumpulit.
- Lampaan kohtalo on tulla syödyksi. Leijonan kohtalo on kuolla nälkään.
- Mä suon lapsille mielellään pumpulissa olon tunteen kunhan ei homma mene överiksi.
- Jännittävä elämä reunalla ehdottomasti
- Pumpulia kiitos! Reunalla oltu nyt jo niin kauan, että voimat loppuu. Kai siihen pumpuliinkin kyllästyy, mutta nyt se tekis terää...
Sanoisin, että jokainen vastaus on oikeassa. Nostan yhden niistä tähän erityisesti:
Tämä on kompa, koska helppoa elämää pumpulissa ei ole olemassa. Paitsi Muumipeikolla.
Jos syöt yhden palan suklaata, se on herkkua.
Jos syöt yhden levyn suklaata, se on vielä hyvä, mutta tulee morkkis.
Jos syöt yhden kilon suklaata, alkaa vähän ahdistaa.
Jos syöt sata kiloa suklaata, voit jo huonosti.
Jos syöt tuhat kiloa suklaata, en takaa mitä tapahtuu.
Entä sitten reunalla olemisen kanssa? Epämukavuusalueille meneminen on reunalla olemista. Silloin hieman jännittää, mutta kun on selvinnyt epämukavuusalueelta, niin seuraavan kerran sinne meneminen tuntuu jo helpommalta.
Useat esiintyjät sanovat, että kun on selvinnyt ensimmäisestä esiintymisestä kymmenen ihmisen yleisölle, on epämukavuusalue laajentunut. Seuraavalla kerralla puhuminen 10:lle ei jännitä enää niin paljon, mutta 20 hengelle puhuminen jännittää. Epämukavuusalueet laajenevat ja pian on mahdollista esiintyä jopa sadalle, tuhannelle tai jos oikein treenaa niin sadalletuhannelle hengelle puhumisestakin tulee tavallista.
Mietippä vaikka tv -esiintyjiä, kuinka paljon heitä on ensimmäinen esiintyminen jännittänyt. Tai huippuartisteja. Jokainen meistä kulkee oman polkunsa ja laajentaa omaa epämukavuusaluettaan pumpulin ulkopuolelle niin paljon kuin haluaa ja uskaltaa.
Sama on siis pumpulin kanssa ja reunalla olemisen kanssa. Sopivasti molempia on hyvä. Molempia voi olla sopivasti tai liikaa. Elämä ei ole pelkkää pumpulia eikä pelkkää reunalla elämistä. Elämässä tärkeää mielestäni on löytää tasapaino näiden välillä. Välillä pumpulia ja välillä inspiroivaa reunalla elämistä.
Rohkeutta elämääsi! Muista välillä palkita itsesi pumpulilla kuten muumipeikko, mutta ole välillä rohkea kuin Pikku myy ja hyppää välillä pää edellä seikkailuun! Jos ei valtaosin elä reunalla, niin ei tiedä mikä on pumpulia.
Ilkka O. Lavas
kohti tasapainoista elämää ja sen yli!