City-lehti on osa isompaa vastuullisia älykaupunkeja ja monipuolista ravintolaelämää kehittävää City Familyä. Pari vuotta sitten aloimme pohtia voisiko Cityä listata pörssiin.
Katselin pörssin listoja. Mediataloja Suomessa on kovin vähän. Kyllä mukaan mahtuisi yksi digitaalinen.
Deloitten pörssiaamussa 2015 kävi selväksi, että liikevaihtoa pitäisi kasvattaa reippaasti, että voisimme listautua. Opin myös, että pörssissä olo maksaa 200-400 tuhatta euroa vuodessa koska pitää olla lakimiestä, pörssin valvontamaksuja ja raportointia enemmän.
Palasimme duunin pariin.
Jatkoimme kansainvälistymistä, EatAndTheCity breikkasi Saksassa. Eestin bisnes kasvoi ja käynnistimme toiminnan UK:ssa ja Kiinassa.
Olemme sijoittaneet kansainväliseen ainutlaatuiseen älykaupunkiratkaisuun. Meillä on käsissä jotain, mitä ei ole kenelläkään muulla. Meidän EatAndTheCity.com -tuotetta on nyt lisensoitu Saksaan Süddeutsche Zeitungille, mikä on vähän niinkuin Saksan Hesari. SZ.de -lehteä luetaan kaikkialla Saksassa ja heidän kanssa bisneksemme voi lisenssimallilla jopa 10-20 kertaistua 30-60 miljoonaan euroon. Olemme suuren äärellä.
Rakenne kuntoon ja toimialan päättäminen
Olen tavannut satoja A, B ja C tason sijoittajia viimeisen vuoden aikana ja testannut meidän mallia. Älykaupungit kiinnostavat. Pörssissä ei ole yhtään, joka rakentaisi älykaupunkeja. Suomen pörssissä ei ole edes toimialaa nimeltä Internet. Lähimpänä on "teknologia", "tietoliikennepalvelut" tai "kulutuspalvelut" mistä mikään ei sovi suoraan älykaupunkien digitalisoitumiseen. Jos listautuisimme Helsinkiin, meidän pitäisi luoda kokonaan uusi toimialaluokittelu ensin tänne pohjolaan. Olemme Deutsche Börsen Venture Network -sisäpiiriklubissa ja mm siellä Rocket Internetin, Zalandon ja PizzaOnlinen omistaja Marc Samwerin kanssa keskustellessani olen oppinut, että Frankfurtissa on jo toimiala nimeltä Internet.
Emme vielä ole valmiita Helsingin pörssiin, eikä pörssi ole valmis meitä varten. Pohdin edelleen pitäisikö listautua suoraan Lontooseen, Frankfurtiin vai kotimaahan. Usein opetan muita, että hakeudu suoraan maailmalle, koska se ei ole paljoa vaikeampaa kuin kotimaahan ja saat heti tehtyä asioita isommin. Pitäisikö kuunnella omia vinkkejä?
Näytin viime vuonna meidän konsernirakennetta yhdelle sijoittajalle. Hän pyöritteli silmiään ja sanoi, että:
Ile sun pitää laittaa toi teidän rakenne kuntoon.Näytin tällä viikolla meidän konsernirakennetta eräälle henkilölle, jonka firma on jo pörssissä ja hän lohdutteli:
Tuolta meidänkin rakenne näytti vielä listauduttuamme, mutta nyt olemme saaneet selkeytettyä sitä. Rakenteen kehittäminen on jatkuvaa työtä.Tänä vuonna pistämme rakenteen kuntoon.
Rutiinit kuntoon
Yksi parhaista vinkeistä oli sisäisen kvartaaliraportoinnin käynnistäminen. Helpommin sen saa käyntiin, kun perustamme konsernihallituksen, missä on osaamista ja kokemusta pörssiyhtiöiden raportoinnista ja viestinnästä. Kun hallitus kokoontuu (vähintään) kvartaaleittain ja raportointi on samaa mitä pörssissäkin, niin silloin pörssiraportointi syntyy "ikään kuin" automaattisesti.
Eihän mikään automaattisesti synny. Pitää ensin kehittää raportointi kuntoon ja sitten sitä voi automatisoida pikku hiljaa. Onneksi meillä on talossa automaatio-osaamista. Sitähän älykaupunkien kehittäminen on. Tehostamista, parantamista, ekologisuutta ja pienempää hiilijalanjälkeä.
Menestystä elämääsi ja bisneksien kehittämiseen!
Ilkka Lavas
Älykkäiden kaupunkien rakentaja
Kirjoittaja on osakkaana mm. City-lehteä kustantavassa City Digitalissa. Lavas on mukana myös älykaupunkeja kehittävässä City Familyssä, pöytävarauksia digitalisoivassa TableOnlinessa, älykkäämpää mainontaa kehittävässä Improve Mediassa sekä älykkäitä sovelluksia ja markkinointia kehittävässä City Dev Labsissa.
Me City Familyn jäsenet kehitämme tulevaisuuden älykaupunkeja markkinoinnin ja digitaalisten alustojen avulla. City Family on kasvualusta ihmisille ja yrityksille, jotka haluavat luoda kaupungeille paremmin kestävän tulevaisuuden.